2013/05/21

HETI ÍZPRÓBA : EPER


Minden mennyiségben...


Általánosságban elmondhatom, hogy csaknem minden gyümölcsöt szeretek. De a pirosló illatos földieper – nos, „ő” az, „aki” a legnagyobb kedvenc az összes közül. Bánatos is leszek, amikor véget ér a hazai szezon – a külföldi eperszemekkel ugyanis nem szívesen barátkozom meg közelebbről. Az eper megtestesít mindent, ami boldoggá teheti az embert: zamatos íz - terápia, frissítő szín-terápia, illatos csábítás, telve van vitalitással, élettanilag fontos vitaminokkal, és ásványi anyagokkal – fogyasztása feltölti szervezetünket élettel, és életkedvvel. Az ókorban gyógynövényként használták, később az előkelőségek kedvelt és meglehetősen drága csemegéje volt – mára viszont (szerencsére) bárki számára elérhető. Élettani hatásai sokrétűek, csak néhány a sok közül:
·        megvéd a napsugárzás káros hatásaitól
·        tisztítja az emésztőrendszert,
·        serkenti a máj működését,
·        méregtelenít
·        fokozza a vese kiválasztó működését
·        alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázóknak ideális
·        fiatalító, vértisztító
·        vízhajtó
·        szalicilsav-tartalma csökkenti a gyulladást
·        csökkenti a koleszterin szintet a magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is
·        fontos antioxidáns-forrásként részt vesz a daganatos megbetegedések megelőzésében, illetve gyógyításában
Legjobban frissen szeretem, de nagyon finom turmix, eperkrém, fagylalt, leves, saláta készíthető belőle – a télire eltett dzsemekről pedig akár egy külön tanulmányt is lehetne írni. Sajnos allergiára hajlamos egyéneknél túlérzékenységi reakciót válthat ki, ezért nekik le kell mondaniuk erről a finomságról.
RECEPTEK


VÖRÖSBOROS EPERLEVES
Hozzávalók: 60 dkg eper, 2 dl vörös bor, 1 liter víz, 3 dl tej, 3 dl tejföl, 15 dkg liszt, 3 db tojássárgája, 5 dkg vaj, cukor/vagy édesítőszer, só.
A megmosott epret péppé főzzük, majd hozzáadjuk a vörösbort. Átpasszírozzuk, és felhígítjuk tejjel. Késhegynyi sót és kevés cukrot/édesítőt adunk hozzá - tejföllel, liszttel, a 3 tojássárgájával és vajjal habarást készítünk -, és behabarjuk. Melegen vagy hidegen egyaránt ízletes.
FOKHAGYMÁS-EPRES CSIRKEMELL
Hozzávalók: 30 dkg eper, 50 dkg csirkemell, 1 fej fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 csomag friss petrezselyem, 15 dkg mogyoró, 15 dkg mazsola, só, szerecsendió, gyömbér, rizs, olivaolaj
Az olivaolajon megpirítjuk a csíkokra vágott csirkemellet. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a mogyorót és a mazsolát. Felöntjük a fehérborral, és még néhány percig forraljuk. Összekeverjük a külön elkészített párolt rizzsel, majd a kockákra vágott eperrel. Petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

EPERFELFÚJT
Hozzávalók: 1 kg eper, 30 dkg cukor, 2 db citrom leve, 1 db citrom reszelt héja, 10 tojásfehérje habnak felverve, 3 dkg vaj, vaníliás cukor.
Az epret átpasszírozzuk, elkeverjük a porcukorral és a lassú tűzön addig főzzük, míg kocsonyaszerűvé válik, ekkor leemeljük a tűzről, s lehűtjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, 1 citrom levével ízesítve hozzávegyítjük a kihűlt eperhez, és kb. 35-40 percig keverjük. Reszelt citromhéjjal ízesítjük, vajjal kikent tűzálló edénybe öntjük, lassú tűzön megsütjük, és vaníliás porcukorral meghintve, eperszemekkel díszítve tálaljuk.

EPERDZSEM
Hozzávalók: 4 kg eper, 2 kg cukor
A megmosott epret áttörjük. Fazékba tesszük, és addig főzzük, míg besűrűsödik. Hozzáadjuk a 2 kg cukrot, és folyton keverve sűrűre főzzük. A besűrített ízt forrón az előmelegített üvegekbe töltjük, tartósítószert téve a tetejére, és kihűlés után légmentesen zárva hűvös helyen tároljuk.
EPERTORTA
Hozzávalók: 1 csomag vajas tészta (50 dkg), a töltelékhez: 60 dkg eper, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 20 dkg cukor, 7 evőkanál piros színű tortazselé, 10 babapiskóta
A tortaformát kibéleljük a vajastésztával – megsütjük. A vaníliás pudingot megfőzzük az előírtak szerint – kihűtjük, majd a sült tésztalapra kenjük. A megmosott, felszeletelt eperszemekkel megrakjuk, majd az elkészített zselével leöntjük – a babapiskótával díszítjük. Lehűtjük – és felszeletelve tálaljuk.

FOGYASSZUNK MINÉL TÖBB EPRET!
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése