2014/02/09

HETI HÍRMORZSÁK 6.hét



HÁZASSÁG ALATT IS MEGSZÜNHET A VAGYONKÖZÖSSÉG
Márciusban változik a Ptk., már nem kell elválni ahhoz, hogy megszűnjön a vagyonközösség. A márciusban életbe lépő Ptk. megőrizte azt az ismert korábbi főszabályt, amely szerint a házastársak közös vagyonába tartozik mindaz, amit a házasság alatt együtt vagy külön szereznek. Ez a közös vagyon a házastársakat osztatlanul, egyenlő arányban illeti meg. Indokolt esetben a bíróság a házassági életközösség fennállása alatt is megszüntetheti a vagyonközösséget, ha bármelyik házastárs kéri. Ilyen eset lehet, amikor az egyik házastárs a másik hozzájárulása nélkül olyan mértékű adósságot halmozott fel, amely veszélyezteti a megosztást kérő házastárs részesedését.

JUTALOM A JÓL GAZDÁLKODÓ ÖNKORMÁNYZATOKNAK
Négy év alatt 50 milliárd forintban részesíti az állam a jól gazdálkodó önkormányzatokat – jelentették be.    A döntés 1176 települést érint. A települések kötelező önkormányzati feladataikhoz kapcsolódó tevékenységekre használhatják fel a támogatási forrást, például út- és hídépítésre, felújításra, az intézményhálózat korszerűsítésére.  
 
TERHESTURIZMUS KÍNÁBAN
Egyes feltevések szerint évente 20 ezer terhes nő érkezik Hongkongba és ugyanennyi az Egyesült Államokba, hogy ott adjon életet csemetéjének. A terhes turizmus oka, hogy a csecsemők így állampolgárságot kapnak az adott országban, és az ottani kórházi ellátás színvonala is motiválja a kismamákat az utazásra. A terhes-turizmus eredeti formájában szigorúan egy gyermeket engedélyező családpolitika megkerülésének eszközeként is szolgált. Az utakat az erre specializálódott ügynökségek bonyolítják le. A terhes-turizmus iparágából több tízezren élnek mind Kínában, mind a célországokban, az elmúlt években töretlen növekedést mutatott 

ÚJABB ÉLELMISZER-BOTRÁNY
Rekord mennyiségű, mintegy 300 tonna – közel 15 kamionnyi – húst és 80 tonna csontot foglalt le egy közép-magyarországi hűtőházban a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Egy húsipari cég telephelyén tartottak ellenőrzést, amikor a kérdéses termékekre rátaláltak. A termékek döntő többsége sertéshús, sertés bőrke, apróhús, bél, belsőség volt, de nagy mennyiségű marhahús, csont, pacal. A tételek egy része ismeretlen eredetű, jelöletlen, egy része pedig lejárt minőség megőrzési idejű volt, de már lejárt előhűtött termékeket is újrafagyasztottak tiltott módon. A lefoglalt árut vélhetően ipari feldolgozásra szántak, értéke pedig megközelíti a 90 millió forintot.

TANYA-FEJLESZTÉS ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL
A tanyagazdaságok fejlesztésére, valamint villamosítására igényelhető az idén támogatás, amelynek aránya a beruházás 75-90 százaléka lehet, a támogatás legmagasabb összegét a mindenkori pályázati kiírások tartalmazzák majd - jelent meg a Magyar Közlönyben. Igényelhető támogatás: lakóépület felújításra, gépek- és szaporítóanyagok vásárlására, és az állatállomány kialakítására, bővítésére A tanyaépület villamosítása olyan eszközzel történhet, amely legfeljebb 3,5 kilowatt teljesítményű, viszont támogatás jár a belső hálózat kialakítására is. A támogatást az igényelheti, aki életvitelszerűen él a tanyán, az elmúlt három évben a bevételének több mint fele mezőgazdasági tevékenységből származott, és ennek az éves átlaga nem lépte túl a nettó 8 millió forintot.

ÉLELMISZERHIÁNY – BOGARAS  A MEGOLDÁS
Bármilyen hihetetlen – és így elsőre undorító még elképzelni is – a ganajtúró bogarak és a hangyák jelenthetik a megoldást a jövő élelmiszerellátási problémáira – állítják brit kutatók, akik egy speciális eljárást kidolgozva háromdimenziós nyomtatással készítenek ízletes rágcsálnivalókat rovarokból. A rovarokkal való táplálkozás – amely bevett gyakorlatnak számít a világ számos pontján –, nem csak az élelmiszerhiányt oldaná meg, hanem biztosítaná, hogy az emberek elegendő fehérjéhez és ásványi anyaghoz jussanak.
 Az új eljárás során kiszárítják, és finom porrá őrlik a rovarokat és azok lárváit, lisztet készítsenek belőlük, és ezt csokoládéval, krémsajttal, különböző fűszerekkel vegyítenek, olyan keveréket nyerve, amelyből háromdimenziós nyomtatással ízletes ételeket tudnak készíteni.

GAZDÁLKODJ OKOSAN A KONYHÁBAN IS

A Nagy-Britanniában élő Lesley Cooper 150 olyan receptet és tippet oszt meg a világgal, amelyek segítségével napi 370 forintból bőséges és változatos ételeket lehet készíteni egész napra. Az életére nagy hatással voltak azok az ínséges idők, amikor se otthona, se pénze nem volt. Ezeket egyre népszerűbb blogján osztja meg a világgal, ahol az olvasók egyéb tippeket is kaphatnak akár a mindennapi spóroláshoz is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése