Abban a szerencsés
helyzetben vagyok, hogy szeretem a babból készült ételeket, és ennél fogva alig
telik el úgy hét, hogy ne készülne ebből a laktató és nagy tápértékű
alapanyagból valami finomság. Bármilyen hihetetlen, de a Peruból és Mexikóból
származó bab már kilencezer éve része táplálkozásunknak. Egyiptomban az élet
jelképe volt, a rómaiak szavazásoknál használták, de hazánkba csak a XVI.
századba jutott el. Napjainkban, legnagyobb mennyiségben, Indiában és Kínában
termesztik. Jellemző rá a színbeli- alakbeli-, és nagyságbeli sokszínűség:
lehet fehér, barna, fekete, tarka, kerekded, hosszúkás, vese alakú, lehet apró,
közepes és egészen nagy.
MIÉRT KÉSZÍTSÜNK BABBÓL
ÉTELEKET?
Mert:
Zsírszegény
- nem tartalmaz koleszterint
- jelentős mennyiségű telítetlen zsírsav is található benne.
Rostokban
gazdag
- megköti a bélrendszerben a koleszterint, ezáltal gátolva annak felszívódását.
- nagyon lassan szívódik fel, emiatt a vércukorszint emelkedése egyenletesebb lesz, ami cukorbetegek számára nagyon fontos momentum
- A bélmozgások serkentésével a rostok segítenek a székrekedés kialakulásának megakadályozásában islassan emésztődik – emiatt hosszú időre teltségérzetet biztosít
- mérsékli a vastag- és végbélrák veszélyét,
- elősegíti a rákkeltő anyagok és mérgek gyorsabb kiürülését a szervezetből.
Húspótló
- kitűnő fehérje-forrás, akár a húsfélék részbeni helyettesítésére is alkalmas, a vegetáriánus étrend alapja (de mivel nem tartalmazza kellő mennyiségben és összetételben a szervezet egészséges működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat, ezért más növényi eredetű táplálékkal és (teljes kiőrlésű) gabonafélékkel együtt célszerű őket fogyasztani.)
Vitaminokban
gazdag
- jó forrása a niacinnak, tiaminnak (B1-vitamin) , folsavnak, riboflavinnak (B2-vitamin), pantoténsavnak,
- tartalmaz béta-karotint, B6- vitamint, C- és E-vitamint, biotint
Ásványi
anyagokban gazdag
- jó forrása a vasnak, foszfornak, káliumnak és magnéziumnak
- tartalmaz krómot, cinket és kalciumot
- 10 dkg-ja biztosítja a napi foszforszükséglet, több mint egynegyedét. Ennek az ásványi anyagnak fontos szerepe van a csontozat és a fogak épségének megőrzésében
Magas
antioxidáns tartalmú
- segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében
Miért
kell beáztatni?
A száraz babot főzés
előtt 6-8 óráig ajánlatos vízben kell áztatni, majd puhára főzni. Ezzel az
eljárással csökkentjük a benne lévő emészthetetlen szénhidrátok mennyiségét, s ez
által a puffadást okozó hatást.
Fűszerezés
Harmonizál vele a gyömbér,
a babérlevél, az édeskömény, a kömény, a kakukkfű, a rozmaring, a zsálya, a borsfű,
a citromfű).
Kiknek
nem ajánlott
A bab sok purint
tartalmaznak, ezért köszvényes betegeknek érdemes kerülni, de legalábbis
mérsékelni fogyasztásukat.
A fejtett bab méreganyaga,
a vicin egy örökletes enzimhiány-betegségben szenvedő betegeknél súlyos
vérszegénységet okozhat.
Mit
főzzünk belőle?
Készíthető belőle:
leves, saláta, főzelék, édesség, püré, gulyás.
RECEPTEK
OLASZ
FŰSZERES BABLEVES
Hozzávalók: 2 evőkanál
olívaolaj,2 nagy vöröshagyma,2 szál zellerszár, 3 nagyobb sárgarépa, 5 gerezd
fokhagyma, kakukkfű, rozmaring, fűszerpaprika, 3 paradicsom, 3 liter zöldség
alaplé, 50 dkg tarkabab, 1 kisebb fej kelkáposzta
Az olajat
felmelegítjük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát és zellerszárat. Megpirítjuk,
hozzáadjuk a felaprított sárgarépát, paradicsomot, fűszerpaprikát, zöldfűszer
leveleket, és belepréseljük a fokhagymát. Közben lecsepegtetjük az előző este
beáztatott babot, és a káposztát vékonyan felszeleteljük. Amikor a sárgarépa
megpuhult hozzáadjuk a babot és káposztacsíkokat,és addig főzzük, amíg a
hozzávalók megpuhulnak. Melegen tálaljuk.
KLASSZIKUS
MEXIKÓI CHILIS BAB
Hozzávalók:50 dkg nagy
szemű tarkabab,2 nagy lila hagyma,6 gerezd fokhagyma, 3 dl húsleves,5 dkg vaj,2
evőkanál liszt,2 kávéskanál őrölt kömény,1/2 evőkanál chili por, kakukkfű,
zeller,1 babérlevél, só, őrölt bors.
Az előző este
beáztatott babot leszűrjük, megszárítjuk, nagy fazékba tesszük. Belekeverjük a
finomra vágott hagymát, fokhagymát, ráöntünk 1 liter vizet. Felforraljuk, 10
perc után lejjebb vesszük a lángot, és egy órát főzzük, amíg meg nem puhul, de
egyben marad. Leszűrjük. A húslevest másik fazékban felforraljuk. A vajat
felolvasztjuk, s a liszttel krémesre keverjük. Hozzáadjuk az őrölt köményt, a
chili port, és fokozatosan kevergetve hozzáadjuk a húsleveshez, majd beletesszük
a babot és a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, összefőzzük. Citromszeletekkel és
petrezselyemmel díszíthetjük.
RAKOTT
PARADICSOMOS BAB
Hozzávalók: 50 dkg
szárazbab,1 kg darált sertéshús,2 nagy vöröshagyma, 4 evőkanál paradicsompüré,5
paradicsom, 2 evőkanál vaj, csípős paprika,15 dkg füstölt szalonna, só
Az apróra vágott
hagymát a vajban üvegesre pároljuk, belekeverjük a paradicsompürét, sózzuk, hozzáadjuk
a húst, összepároljuk. Az előző este beáztatott babot enyhén sós vízben
megfőzzük, a levét leöntjük. Egy magas falú tűzálló edény alját és az oldalát a
vékonyra vágott szalonnaszeletekkel kibéleljük, rá egy sor babot teszünk, majd
a darált húst, utána vastagabb paradicsomszeleteket. Erre újra bab, majd hús és
paradicsom kerül, s az egészet szalonnával fedjük be. Meglocsoljuk a bab
főzővizével fél óráig sütjük.
BABOS
POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg
tarkabab, megfőzve, 20 dkg vaj, 1 kocka friss élesztő, 1 tejföl, 3 tojás, só,
borsikafű, 1 kg liszt
A babot szitán átnyomjuk.
hozzáadjuk a vajat, a lisztet, élesztőt, tejfölt és tojást. Kelesztjük, majd 2 cm vastagra kinyújtjuk,
pogácsa-szaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét megkenjük tojással. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra
sütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT
MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése