2014/02/16

HETI HÍRMORZSÁK 7.hét


NEM MARAD MAGÁRA A NÉMET SZÜLŐ
Németországban a felnőtt gyermekeknek fizetniük kell az ápolásra szoruló szülők otthoni költségeit, még akkor is, ha minden kontaktust megszakítottak és kizárták őket az örökségből. Így határozott egy magasabb szintű német szövetségi bíróság. A kapcsolat megszűnése a felnőtt gyermekekkel szemben még nem olyan vétség, amely a fenntartási igény elvesztésével járna együtt.

ITT AZ INFLUENZA-JÁRVÁNY
Országos influenzajárvány van - közölte az Országos Epidemiológiai Központ : a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint február 3. és 9. között országosan 17 100 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez 20 százalékkal több az előző hét adatainál. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírusok által okozott megbetegedéseket Budapesten, továbbá Somogy, Csongrád, Hajdú-Bihar és Pest megyében diagnosztizáltak.

ÉTELOSZTÓ HELYEK BUDAPESTEN 
Kijelölték az ételosztó helyeket Budapesten. Többek közt a Déli pályaudvarnál és a Városligetnél is lesz ételosztó hely. A Fővárosi Közgyűlés közterület-hasznosítási bizottsága által javasolt területeken idén minden nap, reggel 8 és este 6 óra között lehet ételosztást tartani. Ilyen terület:
·        az I. kerületben a Déli pályaudvar Krisztina körút felőli kijáratánál egy fedett rész,
·        a IV. kerületben az Árpád utca és a Szilágyi utca kereszteződése az újpesti felüljárónál,
·         a XIV. kerületben az Ajtósi Dürer utca felől a parkba vezető aszfaltos útszakasz,
·        a IX. kerületben a Soroksári út és a Máriássy utca találkozásánál a vasút mellett,
·        valamint a XI. kerületben a Budafoki út, Galváni út találkozásánál egy parkoló.

SZIGORODHATNAK A PÁLINKAFŐZÉS SZABÁLYAI
Megtámadhatja a szabad pálinkafőzést az Európai Bíróság – értesült a Magyar Nemzet. A Magyar Nemzet információi szerint az Európai Bíróság rövidesen ítéletet hoz a szabad pálinkafőzés miatt hazánk ellen indult kötelezettségszegési eljárás ügyében. Az Európai Bizottság (EB) tavaly február 21-én határozott úgy, hogy a luxembourgi bíróság elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt. Az EB azért indított kötelezettségszegési eljárást ebben az ügyben, mert a testület szerint Magyarország a házi párlatkészítésre nem alkalmazhatott volna adómentességet. Az unióban központilag szabályozzák az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját, hogy megelőzzék a közösség belső piacán a verseny torzulását.

A NORVÉG MESEBELI TÖRPE
Egy 10 éves norvég fiú elkötötte szülei autóját, és húgával együtt indult el a 70 km-re élő nagyszülőkhöz. 10 kilométernyi út megtétele után azonban egy hóval teli árokba csúszott, és megtalálójának azt mondta, ő egy mesebeli törpe, aki otthon felejtette a jogosítványát.

GYERMEKEK EUTANÁZIÁJA BELGIUMBAN
Brüsszel eddig is liberálisan viszonyult az eutanázia kérdéséhez. A felnőtteknek már 2002 óta joguk van a kegyes halálhoz, a szenátus azonban decemberben úgy döntött, hogy azt kiterjesztik a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekekre is és a világon első országként engedélyezi a kiskorúak számára is a kegyes halált. A jogszabály gyermekekre való kiterjesztését a lakosság háromnegyede támogatja, miközben sok orvos, valamint a keresztény, zsidó és muzulmán egyházak hevesen ellenzik.

ÁLLATELEDEL LETT EGY ZSIRÁFBÓL

Sajnos nem volt szerencséje Máriusznak, a koppenhágai állatkert hétvégén elaltatott, majd nyilvánosan felboncolt és más állatoknak koncul dobott zsiráfjának, mert pont rá esett a választás az állomány megritkítása során. Skandináv sajátosság, hogy az állatkertek feleslegessé vált egyedeit nem elajándékozzák vagy elcserélik, hanem elaltatják, iskolás csoportok előtt felboncolják, és megetetik más állatokkal. Szerintük ez nem kegyetlen, hanem természetes. 2012-ben a koppenhágai állatkertben hasonlóan járt két leopárd is, négy évvel korábban pedig Németországban három szibériai tigris. A zsiráfhoz hasonlóan mindnyájan egészségesek voltak, génjeik azonban nem passzoltak a fajmegőrző programokba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése