2014/02/12

HETI ÍZPRÓBA : VALENTIN-NAPI KEDVESKEDÉS



Először is: néhány szép idézet a szerelemről, másodszor néhány finom étel receptje, a gyertyafényes vacsora kivitelezésének megkönnyítésére, harmadszor – az már magánügy.

„Még mindig van olyan, hogy valaki jön, és egy olyan részedet mozdítja meg, aminek a létezéséről eddig nem is tudtál. Felkavar, összezavar, teljesen megbénít. Aztán meg van, amikor ehhez az társul, hogy még véletlenül sem a tökéletes időzítésben érkezik. Akkor aztán jön a zavar, ami gyengít, ugyanakkor talán megtanít arra, hogy még mindig örülni kell, ha azt a valamit akár pár órára is, de átélted. Hiszen erre vágyunk mindannyian.”(Oravecz Nóra)

„Már az első pillanat is különös. Tudjuk, hogy ismeretlen emberrel állunk szemben, mégis érezzük, hogy ő egészen más, mint a többi. Hiába van másoknak vonzóbb külseje, lehengerlőbb humora, szárnyalóbb intellektusa, nem menekülhetünk, szívünk nem ereszti őt.”(A. O. Esther)

„A szeretetben fedésbe kerül az eszményi és a reális. Behunyod a szemed, s őt látod. Kinyitod, s őt látod. Elalszol, s vele álmodsz. (...) Azt mondják rád, hogy káprázatokban élsz, elvarázsoltad magad. Igaz ez? Nem! Az igazság az, hogy nem azzal a szemeddel nézel, mint ők. Kinyílt a másik szemed. A szíved szeme. Bárkire ránézel ezzel a szemmel, azonnal másképp látod.”(Müller Péter)

„Érezte, ahogy (...) ajka az övéhez ér. És... ennyi volt. Minden kérdésére választ kapott, minden félelme lecsillapult, minden kétsége megszűnt. Amit ekkor érzett, nem egyszerű szenvedély volt, hanem horzsoló gyengédség, és olyan erős szerelem, hogy belül beleremegett. Hazatért. Ide tartozott, és végre idetalált. Vele... otthon volt.”(Lisa Jane Smith)

„Két megtört, csonka ember voltunk. Most eggyé váltunk. Soha senki nem fog úgy megérteni engem, mint ő. Soha senki nem fogja úgy megérteni őt, mint én. És soha senki nem fog változtatni ezen. Egybeolvadtunk, és kovácsoltunk magunkból valami erősebbet. Valami jobbat.”(Shannon Messenger)

„Egyszer csak meghallod. Nem, nem őt. A zenét. A zenét, amit hallanod kell. Hallgatnod. Vele együtt. Szótlanul, mégis, többet elmondva minden szónál. Mert ez a dal kézen fog és hozzávezet. Csodálatos pillanatok. Amilyeneket még sosem éltél át. És csak ülsz és mosolyogsz... És nem találod a szavakat. Csak hallgatod a zenét, hallgatod vele együtt. (...) Ebben a dalban, a dal perceiben, érzésében, szavaiban, hangjaiban most együtt vagytok. Szótlanul. A legszebb ajándékot kapod tőle ebben a dalban. Őt.”(Csitáry-Hock Tamás)

„Ne akard megmondani, hogy ki kell, hogy ki varázsolja majd el a szíved, mert aztán jön valaki, aki szöges ellentéte annak, amire eddig vágytál, és mégis megmutatja, hogy képes vagy érezni, megnyílni, és akarni. Akarni a boldogságot, az egyensúlyt, a másikat, valamit, ami talán eddig ilyen minőségben meg sem mutatkozhatott volna az életedben, ha épp nincs ő.”(Oravecz Nóra)


RECEPTEK

TEJSZÍNES ZELLERKRÉM-LEVES
Hozzávalók:2 evőkanál olivaolaj, 2 db vöröshagyma, 80 dkg zellerszár, 3 nagyobb burgonya,1 csokor petrezselyemzöld, 2 liter erőleves, 5 dl tejszín, 20 dkg füstölt sajt, 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 csokor zellerlevél, snidling, reszelt füstölt sajt, só, bors
Az oliva olajra rátesszük a megtisztított és kockákra vágott zellert, hagymát és a burgonyát. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük az erőlevessel és 15 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük. Majd hagyjuk kicsit kihűlni, és turmixgépbe öntve a sima krémmé mixeljük a zöldségeket. Visszatesszük a pépet a fazékba, felöntjük tejszínnel és hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot, és addig melegítjük, míg a sajt felolvad a levesben. Forrón, zellerlevelekkel, snidlinggel és reszelt sajttal, és pirított kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.

ASZALTSZILVÁS CSIRKE
Hozzávalók: 8 szelet bacon, 4 csirkemell csont nélkül, úgy hogy a bőr maradjon rajta, 10 db kisebb hagyma, 1 csésze húsleves, 1 csésze száraz vörösbor, 1 csésze kimagozott aszalt szilva, 1 csésze pecsenyelé, 3 teáskanál szárított kakukkfű.
A szeletelt bacont forró serpenyőben kisütjük, és a felesleges zsírt leitatjuk róla. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd a szalonna zsírján mindkét oldalukat megsütjük. A visszamaradt zsírba tegyük bele a megpucolt hagymákat, és pirítsuk addig, amíg kissé barnák nem lesznek. Szűrjük le a zsírt a hagymáról, majd adjuk hozzá a húslevest, bort, az aszalt szilvát, a pecsenyelét és a kakukkfüvet. Fedjük le az edényt, és főzzük addig, amíg a hagyma meg nem puhul. Forraljuk a mártást sűrűre. Majd a sült csirke-melleket visszatesszük a szószba, és addig főzzük, amíg a hús is átsül.  A csirkét szedjük tányérra, öntsük le a szósszal, és tegyük a csirke tetejére a ropogós szalonnadarabkákat is.

DIÓS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók:70 dkg csirkemáj, fél liter tej, 15 dkg darált dió, 4 tojás,2 evőkanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál majoránna, 3 gerezd fokhagyma, liszt, zsemlemorzsa

A csirkemájakat legalább 2 órán keresztül beáztatjuk a tejbe. Közben a tojásokat habosra verjük, belekeverjük a paradicsompürét, a zúzott, tisztított fokhagymát, a törött borsot és a majoránnát. A csirkemájakat kivesszük a tejből - lecsepegtetjük, majd lisztbe mártjuk. Ezután beleforgatjuk a fűszeres tojásba és a darált dióban, majd ismét a tojásba, majd újra a zsemlemorzsába mártjuk. (Így vastagabb lesz rajta a bunda) – olajban megsütjük. Rizibizivel tálaljuk.

MASCARPONÉS EPERKRÉM
Hozzávalók: 50 dkg mascarpone sajtkrém, 5 dkg méz, 2 dl hideg tejszín, 20 dkg cukor, 50 dkg eper, 40 dkg édes keksz, fahéj, pici só
A kekszet széttördeljük, kelyhekbe adagoljuk. A mascarponét a mézzel, a tejszínnel, a cukorral, a fahéjjal, és pici sóval, robotgéppel elkeverjük. Az epret apróra daraboljuk, majd a felét elosztjuk a keksz tetején, rárétegezzük a mascarpone hab felét, majd újra eper, végül hab következik. A tetejét eperszemekkel díszítjük.
NARANCSOS RIZSDESSZERT
Hozzávalók: 50 dkg rizs, 10 dkg porcukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 10 dkg vaj, késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj, 3 narancs felkockázva, olaj a sütéshez,
A rizst megfőzzük. Hozzákeverjük a porcukrot/édesítőszert, a vajat, a szegfűszeget, a fahéjat és narancskockákat. Felforrósítjuk az olajat és a fűszeres rizskeverékből fánkocskákat szaggatunk - aranysárgára sütjük.

 JÓ ÉTVÁGYAT!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése