2014/02/28

EGÉSZSÉGPÉNTEK: AMIKOR AZ ÉTEL FERTŐZ



Élelmiszerek okozta megbetegedések mindenki számára okoztak már kellemetlen és fájó perceket. Amikor gyanútlanul megesszük a kedvenc ételünket – hiszen semmi látható vagy érezhető romlásra utaló jelet nem tapasztaltunk,- és megbetegszünk tőle, csak a rossz közérzet, fejfájás, hányás, hasmenés, szédülés, gyengeség, izomfájdalom, láz figyelmeztet arra, hogy valami nincs rendben „odabenn”.

ÉTELFERTŐZÉS, ÉTELMÉRGEZÉS

Szűkebb értelemben ételmérgezésnek nevezünk minden heveny megbetegedést, amit az élelmiszerben lévő, mérgező anyagok vagy fertőzést okozó mikroorganizmusok idéznek elő. Tágabb értelemben ételmérgezés a táplálékban természetes tartalomként jelen lévő méreganyagok (gombaméreg, ciánglikozid), toxikus vegyi anyagok (ólom, növényvédőszer) vagy mikroorganizmusok által termelt toxinok által okozott heveny megbetegedés. Ha az ételben elszaporodó mikroorganizmusok okozzák a megbetegedést, ételfertőzésről, beszélünk.

Az ételmérgezések oka lehet:
  • gombaméreg, (legtöbb halálesetet okozó ételmérgezések a gombamérgezések köréből kerülnek ki)
  • a helytelen ételkezelésből származó biológiai bomlástermék,
  • mérgező vegyi anyagok,
  •   fertőző mikroorganizmusok vagy azok által termelt mérgek
 Az, hogy ki mennyire betegszik meg sok tényező függvénye:

  • függ az immunrendszer állapotától
  •  egyéni érzékenységtől (kismamák, idősek, csecsemők érzékenyebbek)
  •  a jelenlévő mikroorganizmusok fajtájától,
  • az elfogyasztott mikroorganizmusok számától

 HOGYAN VÉDEKEZHETÜNK ELLENE?
  • Ügyeljünk arra, hogy mindig, hibátlan, , friss, tiszta élelmiszert vegyünk.
  • A hűtésre érzékeny élelmiszereket a vásárlás legvégén tegyük a kosárba – így kevesebb időre szakítjuk meg a hűtési láncot.
  • Mindig ellenőrizzük a termék szavatossági idejét.. Ha közeli a dátum, kizárólag csak akkor vásároljuk meg a terméket, ha azonnal felhasználjuk.
  •  “Gyanús” terméket ne vásároljunk, még akkor sem, ha rendkívül kedvező áron kínálják.
  • Mindig megbízható helyről vásároljunk: ne dőljünk be az alkalmi árusok kedvező ajánlatainak – főként, ha könnyen romló élelmiszerről van szó.
  •  A biztonság kedvéért minden terméket ellenőrizzünk otthon kicsomagolásnál.(színe, illata, állaga, fogása – sok mindent elárul a frissességéről, ha bármi kedvezőtlen jellemzőt tapasztalunk, ne fagyasszuk le a terméket)
  • Zöldségféléknél ügyeljünk arra, hogy ne legyenek nagyon szennyezettek. Figyeljünk a permetszer - maradvány nyomaira is, ami szemmel látható. (pl. kaliforniai paprika csumájánál, vagy a szőlőszemeken).
  • Felvágottakat mindig csak frissen szeleteltet vásároljunk – a bebarnult, elszíneződött szeleteket semmiképpen ne vállaljuk be.
  •  Az élelmiszereket mindig jellegüknek és romlékonyságuknak megfelelően az előírt tárolási hőmérsékletek betartásával tároljuk.
  •  Érdemes a hűtőszekrényben is rendet tartani, így az élelmiszerek is tovább tarthatók el, főként, ha figyelembe vesszük a hűtőszekrény különböző hőmérsékletű zónáit is, amelyek segítenek a megfelelő minőség megtartásában.
  •  Ellenőrizzük rendszeresen a tárolt élelmiszerek állapotát, vonatkozik ez a száraz élelmiszerekre is (liszt, rizs, búzadara)
  •  a személyi higiénia fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az élelmiszerfertőzések és mérgezések jelentős hányadát a nem megfelelően elvégzett kézmosás okozza.
  • Ne viseljünk munka közben gyűrűt, karkötőt mert egyrészt balesetveszélyesek, másrészt baktériumok is tanyázhatnak alattuk, rajtuk.
  • A kezünkön lévő sebeket mindig ragasszuk le sebtapasszal.
  •   A körmeink legyenek tiszták, rövidek.
  •  Ha hosszú a hajunk feltétlenül fogjuk össze –nincs gyomorforgatóbb látvány egy a levesünkben úszkáló hajszálnál.
  • Ne tüsszentsünk vagy köhögjünk élelmiszerek közvetlen közelében, illetve azokra. Ha betegek vagyunk – szerencsésebb másra bízni a főzést.
  • Kóstoláshoz használjunk külön kanalat.
  •    A romlott élelmiszereket azonnal dobjuk ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése