2014/02/15

EGÉSZSÉGPÉNTEK: MEGFÁZÁS, VAGY INFLUENZA?



Erre vár (t) az egész ország – legalábbis a híradások készítői ugrásra készen várják, hogy bejelenthessék a nagy hírt: járvány van. Influenza-járvány.  Amikor még csak a náthás, megfázásos betegségekről adhatnak hírt, szinte hallik a hanghordozásukból: semmi szenzáció nincs a dologban – de a semminél ez is jobb. Mindenesetre akár az egyik, akár a másik megbetegedés dönt le bennünket a lábunkról egy biztos: mindkét esetben szenvedünk, egyik sem kellemes. De hogyan ismerhető fel melyikkel is van dolgunk?


MEGFÁZÁS
INFLUENZA
OKA
mintegy 200 féle rhinovírus
influenzavírus
ELŐFORDULÁSA
az év bármely szakában
járványos időszakokban, főként télen
TERJEDÉSE
cseppfertőzéssel
cseppfertőzéssel
TÜNETEI
·        orrdugulás
·        légzési nehézség
·        orrfolyás
·        nyomásérzés a fejben
·        tüsszentés
·        alvászavarok
·        kiszáradt száj, torok
·        torokfájás
·        köhögés
·        hőemelkedés
·        fokozatos kezdet
·        hirtelen kezdet
·        magas láz 3-4 napig
·        fejfájás
·        izomfájdalom
·        gyengeség, elesettség
·        száraz köhögés
·        orrfolyás, orrdugulás

SZÖVŐDMÉNYEK
orrmelléküreg-gyulladás
középfülgyulladás
tüdőgyulladás, melléküreg-gyulladások

KEZELÉS
tüneti, orrcseppek, láz-, fájdalom-, gyulladáscsillapítók
tüneti, orrcseppek, láz-, fájdalom-csillapítók gyulladáscsökkentők, antivirális szerek
Hogyan védekezhetünk ellene?
Itt is, mint minden betegségnél a legtöbbet akkor tehetünk magunkért, ha megpróbáljuk megelőzni a betegség kialakulását.
ÖLTÖZKÖDJÜNK MEGFELELŐEN
A megfázást közvetlenül nem a hideg okozza, hanem a hideg hatására hirtelen legyengült immunrendszer nem képes védekezni a kórokozók ellen. Ezért mindig az időjárási viszonyoknak megfelelően – rétegesen – öltözzünk fel, és különösen ügyeljünk a lábaink és a fejünk védelmére.
ERŐSÍTSÜK IMMUNRENDSZERÜNKET
Alaposan kiürült vitaminraktáraink minél előbbi „feltöltésével”, kellő mennyiségű C-vitamin bevitelével, elegendő pihentető alvással, rendszeres legalább napi félórás intenzív sétával a szabad levegőn – sokat tehetünk védekező rendszerünk zavartalan működéséért.
GYAKORI ÉS ALAPOS KÉZMOSÁSSAL
Az ember nem is hinné mennyi kórokozó telepszik meg a használati tárgyainkon. Egy szimpla bevásárlás során, az aprópénzen, bankjegyeken, kilincseken, bevásárlókocsikon, a hűtővitrinek fogóján, - hemzseghetnek a vírusok, baktériumok – s kezünkre átkerülve elég, ha megdörzsöljük a szemünket, vagy megfogjuk a megevésre szánt kiflinket – már be is juttattuk szervezetünkbe a fertőző kórokozókat. (Persze a közvetlen cseppfertőzéssel szemben már nehezebb a dolgunk – ha a közelünkben köhögnek, vagy „ránk tüsszögnek”, a levegőbe zúduló apró nyálcseppecskéket nehezen tudjuk kikerülni.) Ha nincs módunk kezet mosni – vigyünk magunkkal nedves törlőkendőt.
MIT TEHETÜNK HA MEGBETEGEDTÜNK?
Ha szerencsénk van, akkor „csak” náthásak leszünk. A megfázás, nátha a legtöbb esetben – legyen bármilyen kellemetlen is – a könnyebb lefolyású betegségek közé tartozik, öt-hat nap alatt lezajlik, ha nincs felülfertőződés, és láz. Sokan próbálják meg „lábon kihordani” – legtöbbször sikerrel. Mindenkinek vannak jól bevált házi módszerei-, amelyek alkalmazásánál a következő alapelveket érdemes figyelembe venni:
·        Legyen bőséges a folyadékbevitel – szénsavmentes ásványvíz, teák, levesek
·        Kíméljük a gyulladt nyálkahártyákat – ne együnk csípős, hideg, vagy túl forró ételeket, ne igyunk savas italokat
·        Ajánlott az ágynyugalom – ha ugyanúgy leterheli magát fizikailag, mint azelőtt késlelteti a gyógyulást.
·        Párásítsuk a szoba levegőjét – ugyanis ha az túlságosan száraz izgatja a légutak nyálkahártyáját.
·        Inhaláljunk illóolajokkal. (Gyerekeknél fokozottan kell figyelni – soha ne hagyjuk őket egyedül a balesetveszély miatt). Töltsünk meg egy tálat meleg vízzel,és adjunk hozzá néhány csepp illóolajat. Terítsünk törölközőt a fejünkre és lélegezzük be a gőzt. Használható illóolajok: bazsalikom, levendula, borsmenta, eukaliptusz, ciprus, fenyő, kakukkfű.
·        Fogyasszunk gyógyteákat: a természet patikája számos esetben áll a rendelkezésünkre, kíméletes és kis kockázattal jár, ha betartjuk az előírt mennyiségeket. A kamilla, a bodzavirág, a csipkebogyó, a citromfű nagy segítség a bajban. (20 g bodzavirág, 20 g csipkebogyó, 20 g citromfű, 40 g málnalevél – ebből készítsünk teakeveréket, ebből 3 evőkanálnyit tegyünk 1 liter forró vízhez, hagyjuk állni 5 percig, szűrjük le – és ebből fogyasszunk naponta 3 csészével, mézzel ízesítve.) A fertőzés legyőzésében szerepet kaphatnak azon növényeink is, amelyek baktériumölő hatásukról ismertek: fokhagyma, vöröshagyma, fekete retek,torma.
·        Nagy segítségünkre lehetnek a recept nélkül is kapható szopogató tabletták, orrcseppek, nyákoldók – de minden esetben tájékozódjunk a gyógyszerészünknél alkalmazhatóságukat illetően (főként, ha valaki más gyógyszereket is szed krónikus betegségére.)
Abban az esetben pedig, ha a tünetek makacsul fennállnak, súlyosbodnak, vagy magas láz kíséri őket, illetve, ha sikerült elkapnunk az influenzát MINDENKÉPPEN FORDULJUNK ORVOSHOZ!
EGÉSZSÉGES MINDENNAPOKAT MINDENKINEK!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése