Őszinte leszek: nem
vagyunk barátságban. Életemben egyetlen egyszer ettem – bár ne tettem volna –
az akkor jelentkező allergiás tüneteim viszont meggyőztek arról, nem leszek
ősgyökeres kivi-rajongó. Ez a kis szőrös gyümölcs Kínából származik, de
Új-Zélandon kezdték el termeszteni. Történt ugyanis, hogy az 1900-as évek
elején egy tanítónő kínai missziós útjáról hazaindulva magával vitt egy
maroknyi fekete magot - és egy új-zélandi kertész kicsíráztatta őket. Ma már Új-Zélandon 3077 regisztrált
ültetvényen 2754 termelő termeszt kivit és a kivi- export az éves terményexport
közel 30%-át teszi ki. Eredetileg a nemzetközi neve „kínai egres” volt. Mai
nevét az Új-Zélandon őshonos kivi madár, a szigetország nemzeti jelképe nevének
átvételével kapta. (A madár kicsi, barna és bozontos, mint a gyümölcs.) És hogy
miért kell (ene) sokat enni belőle (természetesen azoknak, akik nem allergiásak
rá)? Lássuk:
- egy szem kivi tartalmazza a felnőttek napi C-vitamin szükségletnek 100 %-át,(kétszer annyi C-vitamin van benne, mint ugyanannyi súlyú narancsban)
- a legtáplálóbb gyümölcsök egyike
- tartalmaz káliumot (többet, mint a banán!), folsavat, A-, B-, E-vitamint, béta karotint,
- tele van antioxidánsokkal, immunerősítőkkel
- csökkenti a vérrögképződés esélyét
- magas rosttartalma segíti az emésztést.
- támogatja a szívműködést
- sok magnéziumot tartalmaz
- csökkenti a vérben a káros zsírsavak szintjét
- daganatellenes,
- javítja a fizikai erőnlétet
- stimuláló
- regeneráló hatással bír
- fehérjebontó enzimeket tartalmaz, így segíti a nehéz összetételű ételek megemésztését
- védelmet nyújt az asztmás nehézlégzéssel szemben
- magas szerotonin-tartalma miatt hangulatjavító
- csonterősítő,
- vérnyomáscsökkentő
RECEPTEK
KIVISALÁTA
1.
Hozzávalók: 3 avokádó, 6
kivi, 2 evőkanál felaprított petrezselyem, 2 evőkanál felaprított újhagyma
zöldjével együtt, 1 friss uborka, 1 zeller. Ecet, olívaolaj, só, bors,
édesítőszer
Az avokádót hosszában
kettévágjuk, kivesszük a magot, megtisztítjuk, kockára vágjuk. Hozzáadjuk a
megtisztított és apróra vágott kivit, uborkát, zellert és hagymát. Az
alkotóelemeket meghintjük ecettel, hozzáadjuk az olivaolajat, sót, cukrot,
borsot, és alaposan összekeverjük.
KIVISALÁTA
2.
Hozzávalók: 5 kivi, 5 mandarin,
3 banán, 2 dl valódi almalé, 5 dkg mogyoró, néhány mentalevél.
Tisztítsuk, hámozzuk
meg a kivit, a mandarint és a banánt, vágjuk egyenlő darabokra. A felvágott
gyümölcsöket fektessük rétegesen a tálba, öntsük rá az almalevet, szórjuk meg a
darabolt mogyoróval, díszítsük mentalevelekkel.
KIVISALÁTA
3.
Hozzávalók: 8 kivi, 3
banán, 1 ananász, 10 dkg durvára vágott dió, édesítőszer, 1 rúd vanília, 3
evőkanál citromlé, 1dl ananászlé
Az ananászt, a
banánokat és a kiviket megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. A salátás tálban
összekeverjük a felvágott gyümölcsöket, hozzátesszük a diót, az édesítőszert, a
vaníliarúd kikapart belsejét. A salátát meglocsoljuk a citromlével és az
ananász lével. Tálalás előtt 30 percig hagyjuk állni.
KIVIS CSIRKEMELL
Hozzávalók:1 kg csirkemell, 10 db kivi,10 gerezd
fokhagyma, só, bors, olaj,1-2 evőkanál méz
A csirkemellet vékony
csíkokra vágjuk. Egy kevés olajban a vékony szeletekre vágott fokhagymát
megfuttatjuk és a csirkét hozzáöntve, kevergetve majdnem készre sütjük, megsózzuk.
A kivit kis kockákra vágjuk, és a csirkéhez adjuk. Frissen őrölt borssal
fűszerezzük. Alacsonyabb hőmérsékleten addig pároljuk, amíg a kivi leve is
elpárolog. Végül a mézzel meglocsoljuk.
POHARAS
KIVIS SÜTI
Hozzávalók: 3 pohár
liszt, 2 pohár cukor, 30 dkg vaj, 8 tojás, 15kivi, 1 tasak vaníliás cukor, 1
sütőpor
A cukrot a vajjal
kikavarjuk fehérre, fokozatosan, egyenként hozzáadva a tojásokat. A tészta
2/3-át vajjal kikent sütőformába tesszük, a tetejére pedig a megtisztított és
karikára vágott kivit. A maradék tésztát tegyük a gyümölcs tetejére, és
180°C-os hőmérsékletű sütőben 1 órán keresztül sütjük. A kész süteményt
megszórjuk porcukorral.
KIVIS
TÚRÓHAB
Hozzávalók: 50 dkg
tehéntúró, 4 tojássárgája, 3 evőkanál méz, 5 kivi, 4 dl tejszín, 3 teáskanál
zselatinport. Az öntethez: 5 db kivi, 3 evőkanál méz, 3 dl fehérbor.
A túrót áttörjük, a
tojássárgáját mézzel habosra keverjük. A kivit kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk
a mézes tojásságához, majd belekeverjük a túrót is. 0,5 dl tejszínben
felforraljuk a zselatint. A többi tejszínt kemény habbá verjük, s ezzel
lazítjuk a túrós masszát. Hozzáadjuk a langyosra hűlt,
felfőzött zselatint, majd egy tálba simítjuk, és jól behűtjük. Elkészítjük az
öntetet. A kivit a mézzel és a fehérborral jól összeturmixoljuk, majd
átszűrjük. Tálaláskor a túróhabot forró vízbe mártott evőkanállal tányérra
szaggatjuk, és leöntjük a kivi-öntettel.
JÓ
ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése