2014/02/03

HETI ÍZPRÓBA : KIVI



Őszinte leszek: nem vagyunk barátságban. Életemben egyetlen egyszer ettem – bár ne tettem volna – az akkor jelentkező allergiás tüneteim viszont meggyőztek arról, nem leszek ősgyökeres kivi-rajongó. Ez a kis szőrös gyümölcs Kínából származik, de Új-Zélandon kezdték el termeszteni. Történt ugyanis, hogy az 1900-as évek elején egy tanítónő kínai missziós útjáról hazaindulva magával vitt egy maroknyi fekete magot - és egy új-zélandi kertész kicsíráztatta őket.  Ma már Új-Zélandon 3077 regisztrált ültetvényen 2754 termelő termeszt kivit és a kivi- export az éves terményexport közel 30%-át teszi ki. Eredetileg a nemzetközi neve „kínai egres” volt. Mai nevét az Új-Zélandon őshonos kivi madár, a szigetország nemzeti jelképe nevének átvételével kapta. (A madár kicsi, barna és bozontos, mint a gyümölcs.) És hogy miért kell (ene) sokat enni belőle (természetesen azoknak, akik nem allergiásak rá)? Lássuk:
  • egy szem kivi tartalmazza a felnőttek napi C-vitamin szükségletnek 100 %-át,(kétszer annyi C-vitamin van benne, mint ugyanannyi súlyú narancsban)
  • a legtáplálóbb gyümölcsök egyike
  • tartalmaz káliumot (többet, mint a banán!), folsavat, A-, B-, E-vitamint, béta karotint,
  • tele van antioxidánsokkal, immunerősítőkkel
  • csökkenti a vérrögképződés esélyét
  • magas rosttartalma segíti az emésztést.
  • támogatja a szívműködést
  •  sok magnéziumot tartalmaz
  • csökkenti a vérben a káros zsírsavak szintjét
  •  daganatellenes,
  •  javítja a fizikai erőnlétet
  •   stimuláló
  •   regeneráló hatással bír
  • fehérjebontó enzimeket tartalmaz, így segíti a nehéz összetételű ételek megemésztését
  •  védelmet nyújt az asztmás nehézlégzéssel szemben
  •   magas szerotonin-tartalma miatt hangulatjavító
  •  csonterősítő,
  •    vérnyomáscsökkentő
RECEPTEK

KIVISALÁTA 1.
Hozzávalók: 3 avokádó, 6 kivi, 2 evőkanál felaprított petrezselyem, 2 evőkanál felaprított újhagyma zöldjével együtt, 1 friss uborka, 1 zeller. Ecet, olívaolaj, só, bors, édesítőszer
Az avokádót hosszában kettévágjuk, kivesszük a magot, megtisztítjuk, kockára vágjuk. Hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott kivit, uborkát, zellert és hagymát. Az alkotóelemeket meghintjük ecettel, hozzáadjuk az olivaolajat, sót, cukrot, borsot, és alaposan összekeverjük.

KIVISALÁTA 2.
Hozzávalók: 5 kivi, 5 mandarin, 3 banán, 2 dl valódi almalé, 5 dkg mogyoró, néhány mentalevél.
Tisztítsuk, hámozzuk meg a kivit, a mandarint és a banánt, vágjuk egyenlő darabokra. A felvágott gyümölcsöket fektessük rétegesen a tálba, öntsük rá az almalevet, szórjuk meg a darabolt mogyoróval, díszítsük mentalevelekkel.

KIVISALÁTA 3.
Hozzávalók: 8 kivi, 3 banán, 1 ananász, 10 dkg durvára vágott dió, édesítőszer, 1 rúd vanília, 3 evőkanál citromlé, 1dl ananászlé
Az ananászt, a banánokat és a kiviket megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. A salátás tálban összekeverjük a felvágott gyümölcsöket, hozzátesszük a diót, az édesítőszert, a vaníliarúd kikapart belsejét. A salátát meglocsoljuk a citromlével és az ananász lével. Tálalás előtt 30 percig hagyjuk állni.

KIVIS CSIRKEMELL
Hozzávalók:1 kg csirkemell, 10 db kivi,10 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj,1-2 evőkanál méz
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Egy kevés olajban a vékony szeletekre vágott fokhagymát megfuttatjuk és a csirkét hozzáöntve, kevergetve majdnem készre sütjük, megsózzuk. A kivit kis kockákra vágjuk, és a csirkéhez adjuk. Frissen őrölt borssal fűszerezzük. Alacsonyabb hőmérsékleten addig pároljuk, amíg a kivi leve is elpárolog. Végül a mézzel meglocsoljuk.

POHARAS KIVIS SÜTI
Hozzávalók: 3 pohár liszt, 2 pohár cukor, 30 dkg vaj, 8 tojás, 15kivi, 1 tasak vaníliás cukor, 1 sütőpor
A cukrot a vajjal kikavarjuk fehérre, fokozatosan, egyenként hozzáadva a tojásokat. A tészta 2/3-át vajjal kikent sütőformába tesszük, a tetejére pedig a megtisztított és karikára vágott kivit. A maradék tésztát tegyük a gyümölcs tetejére, és 180°C-os hőmérsékletű sütőben 1 órán keresztül sütjük. A kész süteményt megszórjuk porcukorral.

KIVIS TÚRÓHAB
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 4 tojássárgája, 3 evőkanál méz, 5 kivi, 4 dl tejszín, 3 teáskanál zselatinport. Az öntethez: 5 db kivi, 3 evőkanál méz, 3 dl fehérbor.
A túrót áttörjük, a tojássárgáját mézzel habosra keverjük. A kivit kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a mézes tojásságához, majd belekeverjük a túrót is. 0,5 dl tejszínben felforraljuk a zselatint. A többi tejszínt kemény habbá verjük, s ezzel lazítjuk a túrós masszát. Hozzáadjuk a langyosra hűlt, felfőzött zselatint, majd egy tálba simítjuk, és jól behűtjük. Elkészítjük az öntetet. A kivit a mézzel és a fehérborral jól összeturmixoljuk, majd átszűrjük. Tálaláskor a túróhabot forró vízbe mártott evőkanállal tányérra szaggatjuk, és leöntjük a kivi-öntettel.

JÓ ÉTVÁGYAT!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése