Itt az év vége – jönnek
a fergeteges óév-búcsúztatók, az önfeledt szórakozás órái. Ez az év
legzajosabb, legvidámabb napja – s az újév napjával együtt számos babona és
szokás kapcsolódik hozzá. Nos, hogy ezekből ki- mire esküszik, egyéne válogatja
– mindenesetre valamennyi a következő év sikerességét, gazdagságát, jólétét,
boldogságát, szerencséjét célozza meg – ezért még a „hitetleneknek” is érdemes
a biztonság kedvéért egyet-kettőt megfogadniuk belőle. Ez persze nem is fog
nehezükre esni, hiszen nagyon sok hiedelem az ekkor fogyasztott ételekkel van
összefüggésben.
- Együnk mindent, ami apró szemes – mák, lencse, bab – fogyasztása bőséget, anyagi gyarapodást eredményez. A megfőtt lencse még szilveszter éjjelén kerüljön ki az asztalra – és az legyen az újévi legelső étel, amit eszünk.
- Újévi malac – „kitúrja a szerencsét”. Szárnyast viszont semmiképpen ne válasszunk, mert „elkaparja” azt.
- Újév napján tilos mosni, teregetni – mert ez valaki halálát okozza, de ugyanígy tilos kidobni a szemetet is – mert a szerencsénket vele együtt kiöntjük.
- Újév napján ne kérjünk, és ne adjunk kölcsön.
- Tartózkodjunk a veszekedéstől is – hiszen ilyen veszekedős lehet az egész évünk.
RECEPTEK
SZIÉVESZTERI
FŰSZERES BABLEVES
Hozzávalók: 2 evőkanál
olívaolaj,2 nagy vöröshagyma,2 szál zellerszár, 3 nagyobb sárgarépa, 5 gerezd
fokhagyma, kakukkfű, rozmaring, fűszerpaprika, 3 paradicsom, 3 liter zöldség
alaplé, 50 dkg tarkabab, 1 kisebb fej kelkáposzta
Az olajat
felmelegítjük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát és zellerszárat. Megpirítjuk,
hozzáadjuk a felaprított sárgarépát, paradicsomot, fűszerpaprikát, zöldfűszer
leveleket, és belepréseljük a fokhagymát. Közben lecsepegtetjük az előző este
beáztatott babot, és a káposztát vékonyan felszeleteljük. Amikor a sárgarépa
megpuhult hozzáadjuk a babot és káposztacsíkokat,és addig főzzük, amíg a
hozzávalók megpuhulnak. Melegen tálaljuk.
LENCSESALÁTA
Hozzávalók:
60 dkg lencse, 1 konzerv kukorica, 5 szál sárgarépa, 3 fej hagyma, 4 főtt tojás, olaj, egy citrom leve, só, bors, babérlevél
60 dkg lencse, 1 konzerv kukorica, 5 szál sárgarépa, 3 fej hagyma, 4 főtt tojás, olaj, egy citrom leve, só, bors, babérlevél
A lencsét sózott,
babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, és elkeverjük a
citromlével és az olajjal. Megborsozzuk, kihűtjük. A sárgarépát és a hagymát
karikára vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Amikor kihűlt, a kukoricával együtt
a lencséhez keverjük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk.
LENCSEFŐZELÉK
Hozzávalók:
60 dkg lencse ,3 evőkanál olaj, 2 púpos evőkanál liszt, 1 pohár tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, só, citromhéj
60 dkg lencse ,3 evőkanál olaj, 2 púpos evőkanál liszt, 1 pohár tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, só, citromhéj
A gondosan
kiválogatott, előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi éppen
ellepi, sóval és citromhéjjal ízesítve puhára főzzük. Ezután az olajból, a
lisztből meg a hagymából barna rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a
főzeléket. Megtejfölözve tálaljuk.
SÜLT CSÜLÖK
Hozzávalók:
egy egész csülök, 1 citrom, majoránna, olaj, só, bors , sör
egy egész csülök, 1 citrom, majoránna, olaj, só, bors , sör
A csülköt beirdaljuk,
majd citrommal bedörzsöljük. Sózzuk, borsozzuk. Egy római tál aljára olajat
öntünk és beletesszük az előkészített csülköt. Olajat és majoránnát
összekeverünk és megkenjük vele a csülök felületét. A római tálban
előmelegített sütőben sütjük. Sütés közben sörrel locsolgatjuk - ettől szép
piros lesz!
ÚJÉVI MÁRTOGATÓ
Hozzávalók: 3 nagy gerezd fokhagyma, 2 dl
sör, 3 dl fehérbor, citromlé, 50 dkg ementáli sajt, 3 cl konyak, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, bors,
pirospaprika, reszelt szerecsendió
Egy fazekat dörzsöljük be jól
fokhagymával, öntsük bele a bort, a sört, és lassú tűzön melegítsük. Amikor felforrósodik, adjuk hozzá a citromlét, a reszelt
sajtot, és addig kevergessük, amíg a sajt teljesen elolvad. Tegyük hozzá a
konyakban elkevert étkezési keményítőt, és pár percig
főzzük együtt. Közben folyamatosan kevergessük és fűszerezzük ízlés szerint. Tálaláskor a tetejét szórjuk meg
pirospaprikával. Sonkakockákat, karikára vágott virslit kínáljunk hozzá.
SAJTTEKERCS
Hozzávalók: 40 dkg bármilyen fajta reszelt
sajt vegyesen, 2 nagy, héjában főtt burgonya, 20 dkg
vaj, 1 dl tejföl, 5 gerezd fokhagyma, só, 4 evőkanál túró, bors,
1 csokor kapor.
A vajat habosra keverjük a túróval, sózzuk,
borsozzuk, hozzákeverjük a megmosott és finomra metélt kaprot, és a tejfölt. Belekeverjük
a reszelt burgonyát és a zúzott fokhagymát. A reszelt sajtot teflonedényben,
kis lángon, folytonos keverés közben nyúlósra olvasztjuk, majd egy kiterített,
nagy alufólia lapra rakjuk, nyújtófával vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a
burgonyás krémmel. Szorosan felcsavarjuk, a tekercs két végén összenyomjuk,
hogy a töltelék ne folyhasson ki. Hűtőszekrényben legalább egy napig dermesztjük. Tálalás előtt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és megmosott, leszárított
salátalevelekre rakjuk.
SÜLT
OLDALAS
Hozzávalók: Sertés oldalas, só, fokhagyma,
vöröshagyma, olaj, lilakáposzta, kristálycukor, ecet, köménymag.
A sertés oldalast
előkészítjük, formázzuk. Ízesítjük sóval, köménymaggal, forró olajjal
meglocsoljuk, egész fokhagymát és cikk-vöröshagymát teszünk mellé, majd sütőben
locsolgatva készre sütjük. A lila káposztából hagyományos módon párolt
káposztát készítünk.
SAJTOS
ROPOGTATNIVALÓ
Hozzávalók:30 dkg liszt,
30 dkg margarin, 30 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg sajt, só, a tetejére 2
tojás, 15 dkg reszelt sajt
Ha a burgonya kihűlt, a
margarinnal, a liszttel és a tojással összegyúrjuk, megsózzuk és kétszer egymás
után vékonyra kinyújtjuk, háromszorosan összehajtva. A tésztát hideg helyen egy
órát pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk és ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A tepsibe
téve tojással megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Pirosra sütjük.
MINDENKINEK KELLEMES SZILVESZTERI IDŐTÖLTÉST!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése