KUKTA,FAZÉK,FAKANÁL - EGYARÁNT KARÁCSONYRA VÁR |
CÉLEGYENESBEN
Pár nap és Karácsony.
Gondolom már mindenhol lázasan készülődnek: sülnek a diós, mákos, gesztenyés
kalácsok, habos sütemények, mézes zserbók, a megtisztított halszeletek a jégen
várják sorsuk beteljesülését, a húslevesbe-valók sem az udvaron kapirgálnak már,
minden rajtra kész.
Vagy tévedek?
Ha nem– jöjjön a gyors
segítség: néhány ünnepi recept, ami biztosan garantálja a sikert!
KARÁCSONYI
TYÚKHÚSLEVES
Hozzávalók:
1 darab egész tyúk, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg petrezselyemgyökér, ½ zeller, 15 dkg
gomba, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 30 dkg karfiol, 20
dkg zöldborsó, só, bors, egy kevés gyömbér.
A
megtisztított tyúkot darabokra vágjuk. Kb. 4 l hideg vízben feltesszük főni, és
ha felforrt megsózzuk. Ha a tyúk kezd puhulni, beletesszük a vöröshagymát,
fokhagymát és a fűszereket, hozzáadjuk a leveszöldséget, a vékony metéltre
vágott gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldpaprikát majd lassú
forralással tovább főzzük. Tálalás előtt, egy kevés levesben külön kifőzött, finommetéltet
vagy sodort kiscsigát teszünk bele. A levest a hússal és a zöldségekkel együtt
tálaljuk.
KLASSZIKUS GESZTENYEKRÉMLEVES
Hozzávalók:25 dkg natúr gesztenyepüré, 5 dl tej, 5 dl tejszín, rumaroma, 1 csomag vanília ízű pudingpor, fahéj, citromhéj, szegfűszeg, só
A fűszereket egy kisebb edénybe téve 3 dl vízzel felforraljuk, majd a levet leszűrjük és kihűtjük. A gesztenyepürét felengedés után áttörjük, és a tejszínnel elkeverjük. A krémport a tejjel csomómentesre keverjük. A tejszínes gesztenyét, a tejjel elkevert krémport és a fűszerkivonatot, a rumaromát turmixgépbe tesszük, enyhén sózzuk és összeturmixoljuk. Lehűtve – tejszínhabbal és csoki reszelékkel díszítve tálaljuk.
DIÓVAL RÁNTOTT SAJT
Hozzávalók:
12 szelet camembert sajt, 4 tojás, kevés só, bors, őrölt dió, zsemlemorzsa
A
sajtszeleteket megforgatjuk a felvert tojásban, majd a durvára darált dióval
elkevert zsemlemorzsában, újra a tojásban, majd ismét a diós zsemlemorzsában.
PONTY- DIÓBUNDÁBAN
Hozzávalók:
1 kg ponty filézve, 4 tojás, 10 dkg Graham-liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg
darált dió, só, sütéshez olaj
A
halfilét szeletekre vágjuk, besózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk. A
szeleteket lisztbe, tojásba és darált dióval elkevert morzsába
panírozzuk, és bő, forró olajban pirosra sütjük.
szeleteket lisztbe, tojásba és darált dióval elkevert morzsába
panírozzuk, és bő, forró olajban pirosra sütjük.
KARÁCSONYI
TÖLTÖTT PULYKAMELL
Hozzávalók:
2 kg pulykamell, 40 dkg darált sertéshús, 5 dkg füstölt szalonna, 30 dkg
vékonyra szelt bacon, 2 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg dió, 3 szelet kalács, 6
főtt tojás, 0,5 dl konyak, 2 alma, só, 1-1 kk. fűszerpaprika, bors, 4
babérlevél, 6-8 borókabogyó,4-5 szegfűszeg
Először
a diót megpirítjuk, majd mozsárban durvára törjük. 5 dkg szalonnát kockára
vágunk, kiolvasztjuk, a felaprított hagymát üvegesre pároljuk benne. A darált
húst a hagymához adjuk, 10-15 percig pároljuk, majd borssal, paprikával (ízlés
szerint más fűszerekkel is) ízesítjük. A konyakkal, az összetört kemény
tojással és a beáztatott, kicsavart kaláccsal jól összedolgozzuk. A meghámozott
almát belereszeljük. A pulykamellet szeletekre vágjuk – óvatosan kiklopfoljuk,
majd a töltelékkel megtöltjük. Felgöngyöljük, a baconszalonna-szeletekkel
körbetekerjük, hústűvel összefogatjuk, és kiolajozott tepsibe rakjuk.
Mellédobjuk a borókabogyót, babérlevelet és szegfűszeget – alufóliával lefedve
pirosra sütjük – néha meg-meglocsolgatva a levével.
Forró
olajban sárgára kisütjük.
GESZTENYÉS
SZŰZPECSENYE
Hozzávalók:40 dkg sült gesztenye, 4 db sertés
szűzpecsenye, 40 dkg hosszúmetélt tészta, 5 nagy fej hagyma, 3 evőkanál olaj, 2
mokkáskanál szárított kakukkfű, 1l húsleves kockából
A húst megmossuk, szárazra töröljük. A tésztát sós
vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A hagymát megtisztítjuk, karikákra
vágjuk. Felforrósítjuk az olajat és a húsokat körös-körül megpirítjuk benne.
Borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a hagymát, a gesztenyét, a kakukkfüvet és kb. 5
percig együtt pirítjuk. A húst kivesszük, és melegen tartjuk. A gesztenyére
öntjük a levest, kb. 2 percig főzzük, megsózzuk. A tésztát tányérra szedjük,
mellérakjuk a hagymás gesztenyét.
MAZSOLÁS HALSZELETEK
Hozzávalók: 1 kg fagyasztott hal, 2
nagy fej hagyma, 30 dkg darált dió, 20 dkg mazsola, 6 evőkanál olaj, só, cukor,
kevés fahéj
A hagymát apróra
vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a halat és a diót, majd
kevés vízzel felöntjük. Amikor a hal félig megpuhult, hozzáadjuk a mazsolát is.
Sóval, cukorral, kevés fahéjjal ízesítjük. Rizzsel tálaljuk.
ASZALTSZILVÁS CSIRKE
Hozzávalók: 8 szelet bacon, 4 csirkemell csont nélkül,
úgy hogy a bőr maradjon rajta, 10 db kisebb hagyma, 1 csésze húsleves, 1 csésze
száraz vörösbor, 1 csésze kimagozott aszalt szilva, 1 csésze pecsenyelé, 3
teáskanál szárított kakukkfű.
A szeletelt bacont forró serpenyőben kisütjük, és a
felesleges zsírt leitatjuk róla. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd a
szalonna zsírján mindkét oldalukat megsütjük. A visszamaradt zsírba tegyük bele
a megpucolt hagymákat, és pirítsuk addig, amíg kissé barnák nem lesznek.
Szűrjük le a zsírt a hagymáról, majd adjuk hozzá a húslevest, bort, az aszalt
szilvát, a pecsenyelét és a kakukkfüvet. Fedjük le az edényt, és főzzük addig,
amíg a hagyma meg nem puhul. Forraljuk a mártást sűrűre. Majd a sült
csirke-melleket visszatesszük a szószba, és addig főzzük, amíg a hús is átsül. A csirkét szedjük tányérra, öntsük le a szósszal,
és tegyük a csirke tetejére a ropogós szalonnadarabkákat is.
ALMÁS
KRÉMES
Hozzávalók: 2 kg alma, 30
dkg liszt, 30 dkg cukor, 7 tojás, 3 dl tej, 1 dl olaj, 10 dkg kakaó, 1 sütőpor A
krémhez: 2 vaníliás puding, 20 dkg margarin, 7 dl tej, 30 dkg porcukor,
citromhéj A mázhoz: 5 dkg margarin, 5 dkg kakaó, 5 dkg cukor, víz
A tojások sárgáját a
cukorral, a tejjel és az olajjal habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá
verjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük. Csomómentesen hozzákeverjük a
tojásos keveréket. Kanalanként adagolva a felvert habot, óvatosan
hozzákeverjük. Az almát lereszeljük, majd kinyomkodva egy alufóliával kibélelt
tepsibe simítjuk. Erre rátesszük a kikevert tészta felét. A másik felébe
keverjük a kakaót, és szintén rásimítjuk a tepsire. Előmelegített sütőben
tűpróbáig (35-40 perc) sütjük. Ha megsült, kifordítjuk, és a fóliát levesszük
róla. A pudingot a szokásos módon megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Hidegen
keverjük simára a margarinnal, cukorral, citromhéjjal. Ezt a sütemény tetejére
simítjuk. A mázhoz a kakaót, cukrot, a hideg vizet simára keverjük.
Felmelegítjük, és közben a margarint is hozzáadjuk. Ha kihűlt, akkor a
süteményt bevonjuk vele.
KARÁCSONYI
KUGLÓF
Hozzávalók: 25 deka
vaj, 30 deka cukor, 6 tojás sárga, 40 deka liszt, 1 sütőpor, 2 dl tej, 1 tábla
csokoládé, 6 tojás fehérjének habja
A vajat habosra
keverjük, a tojás sárgákat és a cukrot hozzáadjuk, azután felváltva a
sütőporral kevert lisztet és a tejet, majd utoljára a tojáshabot keményen. A
tészta felét jól zsírozott kuglófformába tesszük, a tészta másik felét
csokoládéval elkeverjük, és a fehér tésztára rátesszük. Közepes tűznél 40-45
percig sütjük.
SÜTŐTÖKÖS
SÜTEMÉNY SÜTÉS NÉLKÜL
Hozzávalók: 1 kg darált
háztartási keksz, 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor, 2 dl
kávé, 1 rumaroma, 3 dl tej
A hozzávalókat
összegyúrjuk. Majd sütőpapíron
kisodorjuk 1-2 mm-esre, a krémet rákenjük, feltekerjük, mint a bejglit, és
hideg helyre tesszük.
Krém: 30 dkg vaj, 30
dkg porcukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 1 evőkanál rumaroma, 30 dkg jó
puhára sütött sütőtök – ezeket alaposan kikeverjük.
Pár nap – és Karácsony.
Mindenkinek szeretetteljes készülődést kívánok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése