2014/12/21

HETI ÍZPRÓBA: ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS 3. rész



KUKTA,FAZÉK,FAKANÁL -  EGYARÁNT KARÁCSONYRA VÁR

CÉLEGYENESBEN

Pár nap és Karácsony. Gondolom már mindenhol lázasan készülődnek: sülnek a diós, mákos, gesztenyés kalácsok, habos sütemények, mézes zserbók, a megtisztított halszeletek a jégen várják sorsuk beteljesülését, a húslevesbe-valók sem az udvaron kapirgálnak már, minden rajtra kész. 

Vagy tévedek?

Ha nem– jöjjön a gyors segítség: néhány ünnepi recept, ami biztosan garantálja a sikert!



KARÁCSONYI TYÚKHÚSLEVES

Hozzávalók: 1 darab egész tyúk, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg petrezselyemgyökér, ½ zeller, 15 dkg gomba, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 30 dkg karfiol, 20 dkg zöldborsó, só, bors, egy kevés gyömbér.
A megtisztított tyúkot darabokra vágjuk. Kb. 4 l hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt megsózzuk. Ha a tyúk kezd puhulni, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket, hozzáadjuk a leveszöldséget, a vékony metéltre vágott gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldpaprikát majd lassú forralással tovább főzzük. Tálalás előtt, egy kevés levesben külön kifőzött, finommetéltet vagy sodort kiscsigát teszünk bele. A levest a hússal és a zöldségekkel együtt tálaljuk.

KLASSZIKUS GESZTENYEKRÉMLEVES

Hozzávalók:25 dkg natúr gesztenyepüré, 5 dl tej, 5 dl tejszín, rumaroma, 1 csomag vanília ízű pudingpor, fahéj, citromhéj, szegfűszeg, só

A fűszereket egy kisebb edénybe téve 3 dl vízzel felforraljuk, majd a levet leszűrjük és kihűtjük. A gesztenyepürét felengedés után áttörjük, és a tejszínnel elkeverjük. A krémport a tejjel csomómentesre keverjük. A tejszínes gesztenyét, a tejjel elkevert krémport és a fűszerkivonatot, a rumaromát turmixgépbe tesszük, enyhén sózzuk és összeturmixoljuk. Lehűtve – tejszínhabbal és csoki reszelékkel díszítve tálaljuk.

DIÓVAL RÁNTOTT SAJT

Hozzávalók: 12 szelet camembert sajt, 4 tojás, kevés só, bors, őrölt dió, zsemlemorzsa
A sajtszeleteket megforgatjuk a felvert tojásban, majd a durvára darált dióval elkevert zsemle­morzsában, újra a tojásban, majd ismét a diós zsemlemor­zsában.

PONTY- DIÓBUNDÁBAN
Hozzávalók: 1 kg ponty filézve, 4 tojás, 10 dkg Graham-liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg darált dió, só, sütéshez olaj
 A halfilét szeletekre vágjuk, besózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk. A
szeleteket lisztbe, tojásba és darált dióval elkevert morzsába
panírozzuk, és bő, forró olajban pirosra sütjük.
KARÁCSONYI TÖLTÖTT PULYKAMELL
Hozzávalók: 2 kg pulykamell, 40 dkg darált sertéshús, 5 dkg füstölt szalonna, 30 dkg vékonyra szelt bacon, 2 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg dió, 3 szelet kalács, 6 főtt tojás, 0,5 dl konyak, 2 alma, só, 1-1 kk. fűszerpaprika, bors, 4 babérlevél, 6-8 borókabogyó,4-5 szegfűszeg
Először a diót megpirítjuk, majd mozsárban durvára törjük. 5 dkg szalonnát kockára vágunk, kiolvasztjuk, a felaprított hagymát üvegesre pároljuk benne. A darált húst a hagymához adjuk, 10-15 percig pároljuk, majd borssal, paprikával (ízlés szerint más fűszerekkel is) ízesítjük. A konyakkal, az összetört kemény tojással és a beáztatott, kicsavart kaláccsal jól összedolgozzuk. A meghámozott almát belereszeljük. A pulykamellet szeletekre vágjuk – óvatosan kiklopfoljuk, majd a töltelékkel megtöltjük. Felgöngyöljük, a baconszalonna-szeletekkel körbetekerjük, hústűvel összefogatjuk, és kiolajozott tepsibe rakjuk. Mellédobjuk a borókabogyót, babérlevelet és szegfűszeget – alufóliával lefedve pirosra sütjük – néha meg-meglocsolgatva a levével.
Forró olajban sárgára kisütjük.


GESZTENYÉS SZŰZPECSENYE

Hozzávalók:40 dkg sült gesztenye, 4 db sertés szűzpecsenye, 40 dkg hosszúmetélt tészta, 5 nagy fej hagyma, 3 evőkanál olaj, 2 mokkáskanál szárított kakukkfű, 1l húsleves kockából

A húst megmossuk, szárazra töröljük. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat és a húsokat körös-körül megpirítjuk benne. Borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a hagymát, a gesztenyét, a kakukkfüvet és kb. 5 percig együtt pirítjuk. A húst kivesszük, és melegen tartjuk. A gesztenyére öntjük a levest, kb. 2 percig főzzük, megsózzuk. A tésztát tányérra szedjük, mellérakjuk a hagymás gesztenyét.

MAZSOLÁS HALSZELETEK

Hozzávalók: 1 kg fagyasztott hal, 2 nagy fej hagyma, 30 dkg darált dió, 20 dkg mazsola, 6 evőkanál olaj, só, cukor, kevés fahéj
A hagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a halat és a diót, majd kevés vízzel felöntjük. Amikor a hal félig megpuhult, hozzáadjuk a mazsolát is. Sóval, cukorral, kevés fahéjjal ízesítjük. Rizzsel tálaljuk.

ASZALTSZILVÁS CSIRKE
Hozzávalók: 8 szelet bacon, 4 csirkemell csont nélkül, úgy hogy a bőr maradjon rajta, 10 db kisebb hagyma, 1 csésze húsleves, 1 csésze száraz vörösbor, 1 csésze kimagozott aszalt szilva, 1 csésze pecsenyelé, 3 teáskanál szárított kakukkfű.
A szeletelt bacont forró serpenyőben kisütjük, és a felesleges zsírt leitatjuk róla. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd a szalonna zsírján mindkét oldalukat megsütjük. A visszamaradt zsírba tegyük bele a megpucolt hagymákat, és pirítsuk addig, amíg kissé barnák nem lesznek. Szűrjük le a zsírt a hagymáról, majd adjuk hozzá a húslevest, bort, az aszalt szilvát, a pecsenyelét és a kakukkfüvet. Fedjük le az edényt, és főzzük addig, amíg a hagyma meg nem puhul. Forraljuk a mártást sűrűre. Majd a sült csirke-melleket visszatesszük a szószba, és addig főzzük, amíg a hús is átsül.  A csirkét szedjük tányérra, öntsük le a szósszal, és tegyük a csirke tetejére a ropogós szalonnadarabkákat is.

ALMÁS KRÉMES

Hozzávalók: 2 kg alma, 30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 7 tojás, 3 dl tej, 1 dl olaj, 10 dkg kakaó, 1 sütőpor A krémhez: 2 vaníliás puding, 20 dkg margarin, 7 dl tej, 30 dkg porcukor, citromhéj A mázhoz: 5 dkg margarin, 5 dkg kakaó, 5 dkg cukor, víz
A tojások sárgáját a cukorral, a tejjel és az olajjal habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük. Csomómentesen hozzákeverjük a tojásos keveréket. Kanalanként adagolva a felvert habot, óvatosan hozzákeverjük. Az almát lereszeljük, majd kinyomkodva egy alufóliával kibélelt tepsibe simítjuk. Erre rátesszük a kikevert tészta felét. A másik felébe keverjük a kakaót, és szintén rásimítjuk a tepsire. Előmelegített sütőben tűpróbáig (35-40 perc) sütjük. Ha megsült, kifordítjuk, és a fóliát levesszük róla. A pudingot a szokásos módon megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Hidegen keverjük simára a margarinnal, cukorral, citromhéjjal. Ezt a sütemény tetejére simítjuk. A mázhoz a kakaót, cukrot, a hideg vizet simára keverjük. Felmelegítjük, és közben a margarint is hozzáadjuk. Ha kihűlt, akkor a süteményt bevonjuk vele.

KARÁCSONYI KUGLÓF

Hozzávalók: 25 deka vaj, 30 deka cukor, 6 tojás sárga, 40 deka liszt, 1 sütőpor, 2 dl tej, 1 tábla csokoládé, 6 tojás fehérjének habja
A vajat habosra keverjük, a tojás sárgákat és a cukrot hozzáadjuk, azután felváltva a sütőporral kevert lisztet és a tejet, majd utoljára a tojáshabot keményen. A tészta felét jól zsírozott kuglófformába tesszük, a tészta másik felét csokoládéval elkeverjük, és a fehér tésztára rátesszük. Közepes tűznél 40-45 percig sütjük.

SÜTŐTÖKÖS SÜTEMÉNY SÜTÉS NÉLKÜL

Hozzávalók: 1 kg darált háztartási keksz, 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor, 2 dl kávé, 1 rumaroma, 3 dl tej
A hozzávalókat összegyúrjuk.  Majd sütőpapíron kisodorjuk 1-2 mm-esre, a krémet rákenjük, feltekerjük, mint a bejglit, és hideg helyre tesszük.
Krém: 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 1 evőkanál rumaroma, 30 dkg jó puhára sütött sütőtök – ezeket alaposan kikeverjük.

Pár nap – és Karácsony. Mindenkinek szeretetteljes készülődést kívánok



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése