KARÁCSONY |
1. rész
TANÁCSOK-
APRÓSÜTEMÉNYEKKEL FŰSZEREZVE
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Időben érdemes
elkezdeni, elkerülendő az idegbajt. A viccet félretéve: a december arra való,
hogy az ember lánya végre letegye a szürke hétköznapok megkopott gúnyáját, és
fokozatosan ünneplőbe öltöztesse a szívét. Hogy végre legyen ideje arra az egy
dologra, ami az életben a legfontosabb – és amit sajnos az év közbeni hajtásban
természetesnek tartva gyakran mellőz – a SZERETETRE, és annak minden formában
való kimutatására. Arra, hogy képes legyen megállni, meghallgatni, vigasztalni,
hogy ne fukarkodjon a dicsérettel, hogy félretegye és elfelejtse a sérelmeit,
hogy meglássa mindenben a jót, s örüljön minden pillanatnak, amit a
szeretteivel tölthet. Mert nem – nem az ajándékok pénzben kifejezhető értéke a
legfontosabb. Hanem az együtt boldogságban, szeretetben eltöltött órák – ami
nem lehet sem kínos kötelesség, sem nemszeretem erőlködés.
Készülődjünk!
Hangolódjunk! Várjuk az ünnepet – és ezt a melegséggel teli időszakot őrizzük
meg a ránk köszöntő újévben is!
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
PRAKTIKUS TANÁCSOK
- Tervezz! Lehetőleg közösen döntsétek, el miként képzelitek, a Karácsonyt- mikor lesztek szűk családi körben (és ide kik tartoznak), melyik rokonhoz és mikor mentek látogatóba, mikor szántak időt a barátaitokra
- Alakítsatok ki saját szokásrendet az ünnepekre – amikor kizárólag csak rólatok szól minden. (Fa díszítése, ajándékozás körülményei, stb.)
- Tervezzétek meg előre az ünnepi menüt, és azt is mit mikor készítetek el. Az aprósütemények megsütése már egy-két héttel korábban is kivitelezhető – és a gyerekek számára óriási közös élményt jelent.
- Soha ne hagyjátok a bevásárlást az utolsó percre- csak fölösleges feszültséget okoz az ünnep előtti utolsó napon rohangálni az alapanyagok vagy az ajándékok után. Legjobb, ha módszeresen bevásárló listát készítetek – így biztosan nem marad ki semmi.
- Tervezzétek meg a rokonlátogatások sorrendjét is – így elkerülhetőek lesznek az esetleges ütközések a programban és az ebből törvényszerűen következő sértődések is.
- Ha ajándékot választassz soha ne az ára legyen a döntő – elanyagiasodott világunkban sokan úgy próbálják kárpótolni elhanyagolt szeretteiket, hogy minél nagyobb értékben vásárolnak ajándékot részükre. Hidd el a pillanatnyi öröm, amit a gáláns ajándék okoz, nem fogja feledtetni a külön töltött órákat, a mellőzöttség fájdalmát, a viták, veszekedések rémségét. Törekedjetek arra, hogy békében, megértésben, egymásra maximálisan figyelve éljétek a mindennapjaitokat, az ajándék pedig inkább személyre szóló apróság legyen, egy szívmelengető gesztus.
- Hangolódjatok rá lelkileg is az ünnepre. Nem kell ahhoz vallásos nevelést kapni, hogy az ember készüljön, ráhangolódjon a Karácsony szépségére. Érezd és éreztetsd a szeretetet, a csodavárást, a megnyugvást, a meghittséget.
- Öltöztetsd fel a lakást – már jóval az ünnep előtt teremts Karácsonyi hangulatot. Használj csillogó díszeket, ünnepi terítőket, gyertyákat, illóolajokat – varázslatos napokat teremthetsz családodnak ezzel.
- Osszd el a feladatokat – hisz az ünnep nem szólhat arról, hogy csak Te dolgozz megállás nélkül, vond be család többi tagját is. Növeli az összetartozás érzését.
- Tegye félre a sérelmeket. Higgye el semmi sem olyan szörnyű és végérvényesen rossz, mint amilyennek látszik. A megbocsájtás egyébként is erény – erőssé és energikussá tesz, és jó érzést hagy maga után.
- Add meg a módját: ne sajnáld a fáradtságot, és az ünneplős étkészletet sem –hiszen évente csak egyszer van Karácsony.
- Dőlj hátra és élvezd a műveteket: a csodálatos terítéket, a különleges ízeket, a finom falatokat, és a szeretetet, ami körülöleli.
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
MÉZESKALÁCS |
APRÓSÜTEMÉNYEK
Előnyük, hogy könnyen
elkészíthetőek, már jóval az ünnep előtt – közös programot jelentve a család
valamennyi tagjának – sokáig elállnak, és nagyon finomak. Ráadásul létezik egy
olyan alaptészta, amelyből számtalan variációjú aprósütemény készíthető.
ALAPTÉSZTA
Hozzávalók: 1 kg liszt,
50 dkg margarin (vagy vaj), 35 dkg porcukor, 3 csomag vaníliás cukor, 4
tojássárgája, 1,5 sütőpor
A tészta hozzávalóit
összegyúrjuk, három egyenlő részre osztjuk.
1.
adag/ Ha linzer készül belőle:
baracklekvár, porcukor
A
tésztát vékonyra nyújtjuk, és különböző linzer- formákat szúrunk ki belőle
(kerek, cakkos, virág, csillag – tele, és lyukas közepű). Sütőpapíros tepsibe
tesszük, 10 perc alatt megsütjük, majd a baracklekvárral megkenve összeragasztjuk.
Porcukorba mártogatjuk. De akár olvasztott csokiba is belemártogathatjuk.
2.
adag/ Ha mogyorós keksz készül belőle:
10 dkg pörkölt őrölt mogyoró
A
tésztához hozzáadjuk az őrölt mogyorót, kinyújtjuk – majd tetszőleges formákkal
kiszúrjuk (fenyő, szív, hóember stb.). Tepsibe rakva megsütjük
3.
adag/ Ha mákos csók készül belőle: 10
dkg darált mák, fahéj, meggylekvár
A
tésztához hozzágyúrjuk a mákot, fahéjat, majd vékony rúddá sodorjuk. Ezt a
rudat korongokra vágjuk, a korongok közepébe lisztezett fakanál végével
bemélyedéseket készítünk – amit a meggylekvárral töltünk meg. Megsütjük.
HÓCSILLAGOK
Hozzávalók: 3 tojásfehérje,
40 dkg méz, fahéj, egy késhegynyi őrölt szegfűszeg, 50 dkg darált mandula.
Kemény habbá a verjük
tojásfehérjét, hozzá adjuk kanalanként a mézet. A kapott masszából tegyünk
félre 6 evőkanálnyit, a többit fűszerezzük fahéjjal, őrölt szegfűszeggel,
azután keverjük bele a mandulát és gyúrjuk az egészet kemény tésztává. Nyújtsuk
ki a tésztát, Folpack lapok közé téve. Szaggassuk ki a csillagocskákat, majd
sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, süssük 12 percig. Végül vonjuk
be a süteményeket a félretett tojás-méz keverékkel.
MÉZESKALÁCS
FIGURÁK
Hozzávalók: 60 dkg
Graham-liszt, 1 sütőpor, 20 dkg darált mogyoró, késhegynyi reszelt narancshéj,10
dkg kandírozott citromhéj, 10 dkg kandírozott narancshéj, két teáskanál fahéj,
egy kávéskanál őrölt szegfűszeg és szegfűbors, 30 dkg méz, 2 tojás, 2 tojássárgája,
20 dkg baracklekvár, egy tábla tortabevonó csoki, dió és aszalt gyümölcsdarabok
a díszítéshez.
A liszthez hozzákeverjük
a darált mogyorót, a sütőport, a reszelt narancshéjat, és az aprítógépben
megőrölt, kandírozott narancs- és citromhéjat, valamint a fűszereket. Bele
dolgozzuk bel a tojást, a tojássárgáját és a mézet, majd az összegyúrt tésztát
egy éjszakán át pihentessük hideg helyen. Másnap egy cm vastagságúra nyújtsuk
ki, és szaggassunk ki belőle formával különböző alakzatokat. Előmelegített
sütőben süssük meg. Miután kihűlt a mézeskalács, kenjük be baracklekvárral,
majd vonjuk be a megolvasztott tortabevonóval. Aszalt gyümölcsdarabkákkal és
dióval díszíthetjük a mézeskalács szíveket.
FŰSZERES
FINOMSÁG
Hozzávalók: 45 dkg méz,
30 dkg reszelt alma, 40 dkg reszelt mandula, 60 dkg Graham liszt, ½ sütőpor, 10
dkg kandírozott citromhéj, 15 dkg apróra vágott mazsola, szerecsendió, gyömbér,
őrölt szegfűszeg, fahéj, 4 evőkanál citromlé, 5 evőkanál sűrített tej, 10 dkg
pucolt és csíkokra vágott mandula a díszítéshez.
A megmelegített mézhez hozzá
keverjük a reszelt almát. Bele tesszük a darált mandulát, alaposan
összekeverjük, majd összedolgozzuk a liszttel, a sütőporral, az aprított,
kandírozott citromhéjjal, és mazsolával, a fűszerekkel és a citromlével.
lisztezett deszkán a tésztát egy cm. vastagságúra kinyújtjuk, fel kicsi
kockákra felvágjuk, majd hagyjuk állni egész éjszaka. Másnap kenjük be a
kockákat sűrített tejjel, majd szórjuk meg manduladarabkákkal. Előmelegített
sütőben süssük.
KÓKUSZOS
CSÓK
Hozzávalók: 12
tojásfehérje, 40 dkg kókuszreszelék, 25 dkg porcukor, pici citromlé, 2 tábla
tortabevonó
A tojásfehérjéből
kemény habot verünk, majd folyamatosan verve apránként hozzáadjuk a cukrot, a
citromlét és a kókuszreszeléket. A masszából kis halmokat rakunk egy papírral
letakart sütőlemezre. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig szárítjuk.
A csókokat a sütőben hagyjuk kihűlni. A tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk,
és a kihűlt csókok alsó felét belemártogatjuk. A csókokat fejjel lefelé lerakva
hagyjuk megszáradni.
A következő részben: LEVESEK ÉS SÜLTEK KARÁCSONYKOR
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése