2016/12/12

CSAK1PERC: A jóhiszeműség ára


-         - Otthon maradt a pénztárcám… Nem tudnának kisegíteni egy kis apróval… Éppen csak kenyérre és tejre kellene… - állította meg sorra a piaci forgatagban sétáló embereket az idős asszony, de mintha csak falba ütközne: senki sem szánta meg, így aztán ő is taktikát váltott – a soron árusítókat célozta meg.
-         - Kedveském, nem tudna kisegíteni… Otthon maradt a pénztárcám – de vennem kellene ezt azt az ünnepekre: kávét a fiamnak,cukorkát a kis unokámnak, bonbont a menyemnek…Ne kellene már ezen a csúszós úton holnap újra kibotorkálnom… Tavaly 3 hónapig ki sem tudtam mozdulni otthonról, mert eltört a lábam…- fordult egy középkorú asszonyhoz, aki sajtot kínált a vásárlóknak.
-         - Sajnálom, nem tehetem… Nekem is minden forintnak helye van.- vonta az meg a vállát.
-         - Nem kéregetni akarok én… Isten ments – nem alamizsnát kérek – a zsebébe nyúlt, és előhúzott egy kaparós sorsjegyet – Van ezen 1000 forint nyeremény – odaadom 1000 forintért cserébe. Csak ne kelljen már a rossz szívemmel a postáig gyalogolnom… Már most is alig kapok levegőt… Kérem… Magának nem jelent problémát beváltani, míg Nekem… - zihálta.
A sajtárus végigmérte: az idős asszony valóban nem festett valami jól… Tényleg beteg lehetett. Elvette hát tőle a sorsjegyet, megnézte, majd szó nélkül adott neki egy ezrest.
-         - Nagyon köszönöm… - hálálkodott a néni, majd elbicegett a közeli boltig. Visszafelé büszkén mutatta szerzeményeit: egy csomag kávé, egy olcsóbb dobozos bonbon, és egy kis csomag cukorka lapult a nejlontáskában
-         - Boldog Karácsonyt! – mondta mosolyogva, majd eltűnt a tömegben.
-         - Mióta lapul ez a sorsjegy a fiók mélyén? Eltetszettek feledkezni róla? Sajnálom… Már a beváltási határideje rég lejárt… - nyújtotta vissza a gyűrött papírlapot a postai alkalmazott szánakozva.

-         Na, igen… Még hogy Boldog Karácsonyt! A vénasszonynak biztosan az lesz… - mérgelődött hangosan a sajtárus asszony, majd hamar el is szállt a mérge, hiszen ráébredt: az idős nő nagyon elkeseredett lehetett, ha ennyi éves fejjel képes volt vállalni az ünnepek előtt azt a hatalmas munkát, ami ahhoz kell majd, hogy a lelkiismeretével elszámoljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése