2016/12/28

18 OK, MIÉRT EGYÜNK SÜTŐTÖKÖT!


Így - a télvíz idején sajnos egyre kevesebb szezonális zöldségből és gyümölcsből válogathatunk, de azért akad még a természetnek egy-két hazai termesztésű kincse: ilyen a sütőtök is.

Egy kis történelem
A Kobakosok családjába tartozó sütőtök őshazája Dél és Közép-Amerika, ahol főként az indiánok termesztették kezdetben csak a magjáért. Hazánkba spanyol és portugál felfedezők által került – igénytelensége miatt azonban bármelyik kiskertben könnyen termeszthető.

Legnépszerűbb fajtái:
·        a Nagydobosi sütőtök (aminek tömege 5-10 kg, vastag narancssárga húsa parázsra sül- emiatt ez alkalmasabb sütésre),
·        és az Orange, vagy közismertebb nevén kanadai sütőtök (tömege 2-4 kg, körte alakú, megbízhatóan édes, könnyen feldolgozható, levesek, főzelékek, saláták kiváló alapanyaga).

Táplálkozás élettani szerepe
 Tartalmaz: összetett szénhidrátokat (természetes cukrokat és keményítőt), rengeteg rostot,nagy mennyiségű ásványi anyagot(kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort,), vitaminokat (C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A-, B1-, B2-, B6 -, E - vitamint és folsavat).
A sütőtök tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.
Miért együnk minél több sütőtököt?
Mert:
1.     alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére,
2.     megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében segíti a gyors felépülést
3.     alkalmazható tüdőgyulladás és más tüdőkárosodások kezelésére
4.     enyhíti az allergiás köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás rohamokat
5.     rendszeres fogyasztása szebbé teszi bőrünket,
6.     elmulasztja a pattanásokat
7.     magas rosttartalmának köszönhetően remek hashajtó és béltisztító
8.     segít az emésztési panaszok enyhítésében
9.     serkenti a máj működését,
10.                       segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében,
11.                       fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. 
12.                       alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális
13.                       gazdag antioxidáns vegyületekben
14.                       hatásos a bőrrák, és más daganattípusok ellen
15.                       a benne található béta-karotin, kriptoxanthin, Lutein és zeaxanthin, melyek az A-vitamint is magába foglaló Karotinoidok csoportjához tartoznak, képesek védeni a szervezetet a magas vércukorszint kialakulása ellen – azaz csökkenti a vércukor szintet
16.                       csökkenti a vérnyomást
17.                       csökkenti a koleszterinszintet
18.                       vértisztító
Felhasználása igen sokoldalú: nyersen ivólevet készíthetünk belőle, főzhetjük, süthetjük, készíthetünk belőle turmixot, levest, salátát, lekvárt. A tök semleges ízéhez illik a fokhagyma, gyömbér, fahéj, bazsalikom, petrezselyem, korindermag.
A töknek értékes része még a magja: Az olajos magvak közül a legmagasabb a fehérjetartalma (33,9 g/100 gramm), igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. Emellett kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 g/100 g), kálium- (920 mg/100 g),  jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalma adja.
RECEPTEK
FŰSZERES SÜTŐTÖK LEVES

Hozzávalók: 2 kg szeletelt Nagydobosi sütőtök, só, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 5 gerezd fokhagyma, 5 dl tejszín, pirított kenyérkocka, pirított tökmag

A tököt meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Annyi vízben, amennyi ellepi, föltesszük főni a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával. Mikor már puha, bot mixerrel pürésítjük, végül hozzáöntjük a tejszínt, és felforraljuk. Pirított kenyérkockával, és pirított tökmaggal tálaljuk.

ALMÁS-SÜTŐTÖKÖS ITAL

Hozzávalók: 2 kg szeletelt Nagydobosi sütőtök, 2 kg Idared alma, 2 citrom leve

A meghámozott, felkockázott sütőtököt annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi. Amikor félig megpuhult hozzátesszük a meghámozott, cikkekre vágott almát – és együtt puhára főzzük. Ha megpuhult leturmixszoljuk – ha kell, édesítjük, végül ízlés szerint citromlével elkeverjük.

PULYKAMELLES SÜTŐTÖK SALÁTA  

Hozzávalók: 50 dkg főtt pulykamell, 1 db sütőtök megsütve – kockákra vágva, 6 db főtt tojás, majonéz, mustár, só, édesítő, 1 csokor petrezselyem zöldje

A sült sütőtök kockákhoz hozzákeverjük a petrezselyemzöldet, a metélőhagymát, a pulykamell-kockákat, sózzuk, borsozzuk – hozzákeverjük a cikkekre vágott főtt tojásokat –  és ízlés szerint majonézzel és mustárral ízesítjük.
Azután hozzáadjuk a cikkekre vágott főtt tojásokat, és kevés – ízlés szerint – majonézzel és mustárral összekeverjük.

SÜTŐTÖKÖS COPFOCSKA
Hozzávalók: 50 dkg copfocska tészta,1 kg sütőtök felkockázva,1 póréhagyma feldarabolva,1 evőkanál olívaolaj, 4 dl tejszín, szerecsendió, só, frissen őrölt feketebors – ízlés szerint
Az olivaolajon megpároljuk a póréhagymát. Hozzáadjuk a sütőtökkockákat, a szerecsendiót és fedő alatt tovább pároljuk. Vizet aláöntve még legalább 5 percig pároljuk. Hozzáöntjük a tejszínt és felforraljuk.
A tésztát az előírtaknak megfelelően megfőzzük - lecsöpögtetjük, végül összekeverjük a szósszal.

TÚRÓS PITE SÜTŐTÖKKEL
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök lereszelve, 50 dkg alma reszelve, 30 dkg dió őrölve, 1 citrom, 8 tojás, 25 dkg túró, 10 evőkanál tej, 5 evőkanál oliva olaj, 10 dkg cukor,1 rúd vanília, 80 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg méz, 3 evőkanál rum, 1 kávéskanál fahéj, 1 evőkanál keményítő

4  tojást ketté veszünk és a fehérjét kemény habbá verjük. A túrót átnyomkodjuk, majd hozzáadjuk a tejet, 1 tojást, cukrot, vaníliát és csipet sót. A túróhoz adjuk továbbá a lisztet, sütőport és nyújtható tésztát formálunk belőle, amit kinyújtunk. A sütőformánkba úgy helyezzük bele, hogy hagyjunk neki peremet. Ezt követően a 4 tojás sárgát a mézzel, rummal, fahéjjal, keményítővel habosra keverünk. Hozzákeverjük a sütőtököt, almát, diót, a citrom levét és héját. A felvert tojásfehérjével fellazítjuk. Ezt követően a kapott masszát a tésztára ráöntjük, a dióval megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése