Így - a télvíz idején sajnos egyre kevesebb szezonális zöldségből és gyümölcsből válogathatunk, de
azért akad még a természetnek egy-két hazai termesztésű kincse: ilyen a sütőtök
is.
Egy kis történelem
A Kobakosok családjába
tartozó sütőtök őshazája Dél és Közép-Amerika, ahol főként az indiánok
termesztették kezdetben csak a magjáért. Hazánkba spanyol és portugál
felfedezők által került – igénytelensége miatt azonban bármelyik kiskertben
könnyen termeszthető.
Legnépszerűbb fajtái:
·
a Nagydobosi sütőtök (aminek tömege 5-10
kg, vastag narancssárga húsa parázsra sül- emiatt ez alkalmasabb sütésre),
·
és az Orange, vagy közismertebb nevén
kanadai sütőtök (tömege 2-4 kg, körte alakú, megbízhatóan édes, könnyen
feldolgozható, levesek, főzelékek, saláták kiváló alapanyaga).
Táplálkozás élettani szerepe
Tartalmaz: összetett szénhidrátokat
(természetes cukrokat és keményítőt), rengeteg rostot,nagy mennyiségű ásványi
anyagot(kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, rezet, vasat,
foszfort,), vitaminokat (C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat,
A-, B1-, B2-, B6 -, E - vitamint és folsavat).
A sütőtök tartalmának
köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.
Miért együnk minél több sütőtököt?
Mert:
1. alkalmas gyulladásos
betegségek kezelésére,
2. megfázásos, meghűléses
megbetegedések esetében segíti a gyors felépülést
3. alkalmazható
tüdőgyulladás és más tüdőkárosodások kezelésére
4. enyhíti az allergiás
köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás rohamokat
5. rendszeres fogyasztása
szebbé teszi bőrünket,
6. elmulasztja a pattanásokat
7. magas rosttartalmának
köszönhetően remek hashajtó és béltisztító
8. segít az emésztési
panaszok enyhítésében
9. serkenti a máj
működését,
10.
segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében,
11.
fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság
kialakulásának kockázata.
12.
alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális
13.
gazdag antioxidáns vegyületekben
14.
hatásos a bőrrák, és más daganattípusok ellen
15.
a benne található béta-karotin, kriptoxanthin, Lutein és zeaxanthin, melyek
az A-vitamint is magába foglaló Karotinoidok csoportjához tartoznak, képesek
védeni a szervezetet a magas vércukorszint kialakulása ellen – azaz csökkenti a
vércukor szintet
16.
csökkenti a vérnyomást
17.
csökkenti a koleszterinszintet
18.
vértisztító
Felhasználása igen sokoldalú: nyersen
ivólevet készíthetünk belőle, főzhetjük, süthetjük, készíthetünk belőle
turmixot, levest, salátát, lekvárt. A tök semleges ízéhez illik a fokhagyma,
gyömbér, fahéj, bazsalikom, petrezselyem, korindermag.
A töknek értékes része még a magja: Az olajos magvak közül a
legmagasabb a fehérjetartalma (33,9 g/100 gramm), igen kedvező a
zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. Emellett kiemelkedő
táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 g/100 g), kálium-
(920 mg/100 g), jelentős E-, B1- és
B2-vitamin-tartalma adja.
RECEPTEK
FŰSZERES SÜTŐTÖK LEVES
Hozzávalók: 2 kg szeletelt Nagydobosi sütőtök,
só, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 5 gerezd
fokhagyma, 5 dl tejszín, pirított kenyérkocka, pirított tökmag
A tököt meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Annyi vízben, amennyi
ellepi, föltesszük főni a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával. Mikor
már puha, bot mixerrel pürésítjük, végül hozzáöntjük a tejszínt, és
felforraljuk. Pirított kenyérkockával, és pirított tökmaggal tálaljuk.
ALMÁS-SÜTŐTÖKÖS ITAL
Hozzávalók: 2 kg szeletelt Nagydobosi sütőtök, 2
kg Idared alma, 2 citrom leve
A meghámozott, felkockázott sütőtököt annyi vízzel tesszük fel főni,
amennyi ellepi. Amikor félig megpuhult hozzátesszük a meghámozott, cikkekre
vágott almát – és együtt puhára főzzük. Ha megpuhult leturmixszoljuk – ha kell,
édesítjük, végül ízlés szerint citromlével elkeverjük.
PULYKAMELLES SÜTŐTÖK
SALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg főtt pulykamell, 1 db sütőtök megsütve – kockákra vágva, 6 db főtt tojás, majonéz, mustár, só, édesítő, 1 csokor petrezselyem zöldje
A sült sütőtök kockákhoz hozzákeverjük a petrezselyemzöldet, a metélőhagymát, a pulykamell-kockákat, sózzuk, borsozzuk – hozzákeverjük a cikkekre vágott főtt tojásokat – és ízlés szerint majonézzel és mustárral ízesítjük. Azután hozzáadjuk a cikkekre vágott főtt tojásokat, és kevés – ízlés szerint – majonézzel és mustárral összekeverjük.
SÜTŐTÖKÖS COPFOCSKA
Hozzávalók: 50 dkg copfocska tészta,1 kg sütőtök felkockázva,1 póréhagyma
feldarabolva,1 evőkanál olívaolaj, 4 dl tejszín, szerecsendió, só, frissen
őrölt feketebors – ízlés szerint
Az olivaolajon megpároljuk a póréhagymát. Hozzáadjuk a sütőtökkockákat, a
szerecsendiót és fedő alatt tovább pároljuk. Vizet aláöntve még legalább 5
percig pároljuk. Hozzáöntjük a tejszínt és felforraljuk.
A tésztát az előírtaknak megfelelően megfőzzük - lecsöpögtetjük, végül összekeverjük a szósszal.
A tésztát az előírtaknak megfelelően megfőzzük - lecsöpögtetjük, végül összekeverjük a szósszal.
TÚRÓS PITE SÜTŐTÖKKEL
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök lereszelve, 50 dkg alma
reszelve, 30 dkg dió őrölve, 1 citrom, 8 tojás, 25 dkg túró, 10 evőkanál tej, 5
evőkanál oliva olaj, 10 dkg cukor,1 rúd vanília, 80 dkg liszt, 1 csomag sütőpor,
20 dkg méz, 3 evőkanál rum, 1 kávéskanál fahéj, 1 evőkanál keményítő
4 tojást ketté veszünk és a fehérjét
kemény habbá verjük. A túrót átnyomkodjuk, majd hozzáadjuk a tejet, 1 tojást,
cukrot, vaníliát és csipet sót. A túróhoz adjuk továbbá a lisztet, sütőport és
nyújtható tésztát formálunk belőle, amit kinyújtunk. A sütőformánkba úgy
helyezzük bele, hogy hagyjunk neki peremet. Ezt követően a 4 tojás sárgát a
mézzel, rummal, fahéjjal, keményítővel habosra keverünk. Hozzákeverjük a
sütőtököt, almát, diót, a citrom levét és héját. A felvert tojásfehérjével
fellazítjuk. Ezt követően a kapott masszát a tésztára ráöntjük, a dióval megszórjuk,
és sütőben pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése