2016/12/06

CSAK1PERC: Kutyahideg


Nézte a karácsonyi vásáron tébolyultan hömpölygő tömeget: nem számítottak a mínuszok, az arcokba vágó metszve tomboló szél, a megállíthatatlan hóesés – mindenki részese akart lenni annak a már-már sportként gyakorolt tevékenységnek, amit fogyasztásnak hívtak. Sorról-sorra, bódétól-bódéig szórták a pénzt – teltek a táskák, fogyott a türelem, hisztériás rohamot kaptak a gyerekek, a levegő izzott a feszültségtől – de ő nem moccant. Mélyen magába szívta a fahéj-, a szegfűszeg-, a narancs-, a vanília karácsonyi illatát, nosztalgiával gondolva vissza gyermekkora meghitt ünnepeire, amikor még színes papírdíszek, alufóliába csomagolt dió díszítette az egyetlen szomszédtól kapott fenyőágat… Hirtelen éles fájdalom hasított a vádlijába – döbbenten meredt a lábára: egy rózsaszín bolyhos kabátkába öltöztetett kiskutya adta ki a mérgét – termetéhez képest nagyot harapva izmaiba.
-         - A mindenségit! – kiáltott fel ingerülten, majd két kézzel megragadta az ebet, és kiszabadította magát az apró fogak fogságából.
-           - Jaj! Ne bántsa! Nem akart ő semmi rosszat! – futott oda ijedten egy a kutyához öltözött nő, oly hirtelen kikapva kezéből a rémülten nyüszítő jószágot, hogy a rózsaszín kabátka a kezében maradt.
-         - Itt a névjegykártyám… Holnap keressen meg – megmutatom az oltási papírjait… Kárpótlásként az elszakadt nadrágjáért pedig fogadja el ezt – nyújtott felé egy húszezrest, majd elviharzott.
A férfi sokáig nézett utánuk. 
Majd, mint aki hosszú álomból ébred rámeredt a bankjegyre: nagyon régen tartott már ennyi pénzt a kezében. Belevetette magát a tömegbe: bódétól-bódéig járt – vett magának kürtős kalácsot, forralt bort, félszatyornyi édességet, majd sült húsokat vacsorázott, majd vett egy féloldalas kis fenyőfát is. Éjféltájt ért haza a városszéli romos házhoz, ahol ajtó gyanánt egyetlen pokróc volt felszegezve, egy asztal, egy szék, és egy rossz matrac volt a berendezés. Feldíszítette a fát, majd bebújt a rongyos takarók alá, előhúzta a zsebéből a kis rózsaszín bolyhos kabátkát, majd hangosan felnevetett:

-         Ki hitte volna, hogy ez lesz a legjobb kutya hideg ellen? Tisztára kutyául érzem magam – dörmögte, majd mély álomba zuhant.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése