2013/11/21

EGÉSZSÉGPÉNTEK: ÉLETMÓD ORVOSLÁS


Azt hiszem, nem mondok senkinek sem újat akkor, ha azt állítom: egészségi állapotunkat, és közérzetünket jelentős mértékben befolyásolja életvitelünk, és életmódunk. Tudjuk ezt mindannyian akkor is, amikor a soron következő szál cigaretta után nyúlunk, vagy amikor a napi rohanásban egy gyorséttermi mesterséges menüt tömünk le a torkunkon. Tudjuk a „kockázatait, és a mellékhatásait” a mozgásszegénységnek, a stresszes mindennapoknak, a zsíros-cukros étkezéseknek, - sorolhatnám estig a negatív hatásokat, amelyeket mi magunk követünk el önmagunkkal szemben – és valamiféle „Velem úgysem történhet meg!” – nemtörődömséggel állunk hozzá az oly sokszor szajkózott rizikófaktorokhoz. Pedig megtörténhet. Csak akkor már keservesebb lesz az út, amit be kell járnunk. Nagyon gyors egymásutánban alakulhatnak ki kellemetlen – és sokszor visszafordíthatatlan elváltozásokat okozó – betegségek:
·        magas vérnyomás
·        érelmeszesedés
·        szív-, és érrendszeri megbetegedések
·        daganatos betegségek
·        csontritkulás
·        asztma
·        cukorbetegség
·        szívinfarktus
·        agyvérzés
Számtalan vizsgálat alátámasztotta ezen betegségek és a helytelen életmód közötti szoros összefüggést, amelyből egyenesen következik, hogy amennyiben az életmód miatt alakultak ki, - akkor az életmód azonnali és tudatos – helyes irányba – történő megváltoztatásával visszafordíthatóvá válnak a folyamatok, enyhíthetőek a tünetek, és megakadályozhatóakká válnak a súlyosabb következmények. És itt lép be az orvoslásba egy – a nyugati országokban már elterjedt irányzat: a lifestyle medicina – azaz az „ÉLETMÓD ORVOSLÁS”.  Az életmód orvoslás egy teljesen más szemléletet alkalmaz: a gyógyítás során – használva a hagyományos orvoslás korszerű vizsgálómódszereit, és vívmányait – nagy hangsúlyt fektet a beteg életkörülményeinek, életmódjának megismerésére is – keresve abban a kiváltó okokat. Nem csak a gyógyszeres kezelés rövid távú hatásában hisz, hanem hosszú távra tervez – és az életmód átalakításával gyógyít. Ennek eredményeképpen csökken a gyógyszer- mellékhatások gyakorisága – a páciens aktív részese lesz saját gyógyulásának (mi több – aktív részese is KELL, hogy legyen), és betartva orvosai javaslatait hamar tapasztalni fogja, mennyivel jobbá válnak a mindennapjai, miképp javul az életminősége.
Magas vérnyomás esetén az egészséges - só-, szénhidrát- és zsírszegény étrend betartásával már 3 hét után 10-15 Hgmm-el csökkennek az értékek, magas koleszterin-szintnél pedig alig egy hónap alatt 15-20%-os csökkenés érhető el.
Természetesen a legjobb eredmény akkor érhető el, ha - szakemberek segítségével - az érintettek komplex- életmódváltást hajtanak végre – ami felére csökkenti a koszorúér-elzáródással járó szívproblémák kialakulásának esélyét.
Persze tudom: ehhez rengeteg akaraterőre, türelemre, és kitartásra van szükség, de egy jobb és hosszabb élet reményében érdemes elgondolkodni a lehetőségen – és belevágni a feladatba. Hiszen tudják: egyszer élünk, ne pazaroljuk el lépten-nyomon az egészségünket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése