2013/11/28

EGÉSZSÉGPÉNTEK: HAMIS GYÓGYSZEREK



Minden hamisítható – és hamisítanak is mindent. Legyen az ruházati termék, élelmiszer, ékszer, óra, műszaki cikk – a lényeg, hogy silány és olcsó alapanyagokból az eredetire kísértetiesen hasonlító termék jöjjön létre, ami kissé olcsóbban jutva a piacra nagy forgalmat bonyolít. Sokan gazdagodtak meg már ebből – és sokan jártak már pórul emiatt (gondoljunk csak az egyetlen használat után leváló talpú cipőkre, vagy az életveszélyt okozó kigyulladó hajszárítókra, vagy izzósorokra). Sajnos a gyógyszerek sem kivételek: mi több kedvelt célpontjai a hamisítóknak – hiszen az ember megrokkant egészsége helyrerázása érdekében sok mindenre képes – hisz bárkinek, hisz bármiben. Nem telik el úgy év, hogy ne törne ki egy-egy nagyobb gyógyszerhamisítási-botrány. Nem is olyan régen Romániában adtak ki riasztást egy a krónikus májgyulladás kezelésére szolgáló injekció esetében, amikor is a gyógyszer helyett csak víz és glükóz volt található a fecskendőkben. Felhasználva igaz nem okoz semmiféle károsodást, de hatóanyag híján súlyosbodik a kezelt betegek állapota – ami a kezelés nélküli esetekben komoly következményekkel járhat. Magyarországon is számos esetben kell eljárnia a hatóságoknak: főként internetes rendelés keretében postán küldött vagy illegálisan behozott gyógyszert vizsgálnak be a szakértők, amelyek között potencianövelők, fogyasztószerek, növekedési hormonok, valamint testépítő szteroidok szerepelnek. A 2012-ben ellenőrzött gyanús gyógyszerek mindegyikéről kiderült, hogy hamis vagy illegális gyógyszer. Szerencsésebb esetben hiányzott belőlük a hatóanyag, szerencsétlenebb esetben viszont az előírt hatóanyag-mennyiség sokszorosát tartalmazta, vagy más fel sem tüntetett hatóanyagokat is kevertek beléjük, ami nagyon veszélyessé tette őket. ( Volt olyan fogyasztószer, amely a tájékoztatón feltüntetett növényi hatóanyagok mellett, egy az Unióban betiltott kémiai vegyületet - sibutramint – is tartalmazott, amely mellékhatásai miatt erősen megnöveli a szívinfarktus kialakulásának esélyét, szívbeteg esetében pedig egyenesen halálos is lehet). Persze kínálat csak akkor van, ha van kereslet is – azaz egyre nő azon „önjelölt” öngyógyítók száma, akik az interneten keresztül elérhető tartalmakból diagnosztizálják saját vagy hozzátartozóik betegségét, majd önállóan gondoskodnak a kezelés mibenlétéről is, nem is sejtve milyen kockázatoknak teszik ki magukat nap, mint nap azzal, hogy ismeretlen eredetű, összetételű, hatású szereket szednek.
De miről ismerheti fel valaki, hogy hamisított gyógyszert kapott? Nem szabad alkalmazni a készítményt akkor, ha:
·        a megszokottól eltérő a csomagolása, vagy más a csomagolóanyag minősége
·        nincs magyar nyelvű tájékoztató mellékelve
·        más a doboz színe, mintázata
·        nincs rajta engedélyszám: OGYI-T vagy EU
·        hiányzik a Braille-írás a dobozról
·        étrend-kiegészítőknél a termék hiányzik az OÉTI hivatalos listájáról
·        a gyógyszer töredezett, más állagú, más színű, illatú, ízű
Ha ezek közül bármelyik eltérést tapasztaljuk, érdemes szakember (gyógyszerész, orvos, szakhatóság) véleményét kikérni még az alkalmazás előtt. Segítséget nyújthat még az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tiszti főorvosi Hivatal (ÁNTSZ), az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI OGYI), a Rendőrség, és a NAV, és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) is.
Persze mi magunk tehetünk a legtöbbet azért, hogy elkerüljük a hamis gyógyszerek megvásárlását azzal, ha kizárólag megbízható helyről – s nem az internetről rendelve, vagy köztéren, piacon, apróhirdetés útján szerezzük be a gyógyulásunk zálogát – a gyógyszereket.
Figyeljünk oda – nehogy a gyógyszerként bevett pirulák okozzanak nagyobb bajt.

1 megjegyzés:

  1. Hazánkban az a készítmény számít hamis gyógyszernek, amelynek vagy az azonossága, vagy az eredete, az előtörténete hamisan lett feltűntetve. Így az egyébként eredeti, ám forgalombahozatali engedély nélküli gyógyszert is hamisnak tekintjük. A hamis gyógyszerek elleni védekezésben Dr. Horgos József, a Wesslig laboratórium minőségbiztosító gyógyszerésze olyan technológiát kutat, amelynek segítségével már nagykereskedelmi raktárakban is el lehetne végezni a gyógyszerek szűrését. Erről bővebben: http://laboratorium.hu/gyogyszerek-gyogyszervizsgalatok-termekfelszabaditas/infravoros-fennyel-a-hamis-gyogyszerek-ellen/

    VálaszTörlés