2013. november 20., szerda

HETI ÍZPRÓBA: SHARONFRUIT



Nézegetem az egyik multi-áruházlánc szokásos heti akciós kiadványát, amikor a legutolsó lapon furcsa szerzemény képe tárul szemeim elé: sharonfruit – áll alatta szerényen, 149Ft/darab – hirdeti magát fennen. (Nem tudom Önök/Ti kedves Olvasók miképp vannak ezzel, de engem a kilences végződésű árak oly mértékben fel tudnak dühíteni, hogy legszívesebben – ha csak tudom, elkerülöm azon kereskedelmi egységeket, ahol ezt az árazási technikát alkalmazzák. Mintha idiótának néznék az embert – aki lányos zavarában a sok kilencestől megzavarodottan nem tudná felismerni, hogy a 229Ft-ért megvásárolt kenyeréért ugyanúgy 230 Ft-ot fog fizetni a pénztárnál, mintha a szomszéd pékségben vette volna. Bár- akadnak olyanok, akiknél beválik ez a módszer, és szent meggyőződésük, hogy olcsón vásárolnak.) Szóval visszatérve az ominózus gyümölcsre szégyen vagy sem ez idáig Nekem még nem volt szerencsém hozzá. Gyorsan „csőre” is töltöttem a Google keresőjét, és már özönlöttek is az információk a magyarul már ismerősként hangzó datolyaszilváról. ( Ez is mennyire jellemző a multikra – az angol elnevezés ugyebár divatosabban és fennköltebben hangzik, mint a magyar.) Sharon, hurma, khaki szilva – mind ugyanazt a Kínában, Japánban, és Koreában és a szubtrópusi éghajlatokon – legelterjedtebb, akár hat méteresre is megnövő gyümölcsfájának a termését takarja, amely egyre népszerűbb hazánkban is. A széles-gömbölyded gyümölcs éretlenül ugyan élvezhetetlenül fanyar, de érett állapotában zselészerű gyümölcshúsa édeskésen savas és zamatos, amely egyaránt emlékeztet a sárgabarack, a körte és az őszibarack ízére. Tartalmaz: csersavat, almasavat, citromsavat, jelentős mennyiségű  A-, C-, P-, B1-, B2-, és E-vitamint, ásványi anyagok közül káliumot, jódot, magnéziumot, vasat, mangánt, kalciumot, rezet.  Fontos szerepe van a pajzsmirigybetegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a fogínysorvadás, a vérszegénység megelőzésében és kezelésében. Felhasználása sokrétű: nyersen gyümölcssaláták kiváló alkotója, püréjéből krémek, italok, töltelékek készíthetőek, de jó lekvárnak és aszalva is népszerű.

DATOLYASZILVÁS ITAL

Hozzávalók: 1 érett datolyaszilva, 3 dl joghurt, fahéj

A hozzávalókat összeturmixoljuk.  Kitűnő emésztést-segítő ital.


DATOLYASZILVÁS BÖGRÉS KENYÉR
Hozzávalók:1 bögre cukor,5 nagy tojás, 1 bögre növényi olaj, 1 bögre hámozott és zúzott datolyaszilva, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 bögre szitált liszt,1 kiskanál őrölt fahéj, só,1/2 bögre mazsola

Egy nagy tálban keverjük össze a cukrot, tojásokat és növényi olajat. Egy kis tálban keverjük össze a datolyaszilva pépet a szódabikarbónával. Adjuk hozzá a cukros keverékhez, és jól keverjük össze. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, fahéjat és sót. Adjuk hozzá a mazsolát. Ezt keverjük bele a datolyaszilva/tojás keverékbe, majd öntsük bele az előmelegített tepsibe, és tűpróbáig süssük meg.

DATOLYASZILVÁS HABOS SÜTI
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg darált mandula,30 dkg vaj, 20dkg cukor,4 tojássárgája
Lekvár: 5 datolyaszilva,20 dkg cukor, fahéj, citromlé,1 vaníliás pudingpor
Hab:4 tojás fehérje,1 datolyaszilva,20 dkg porcukor
Először a datolyaszilvákból a lekvárt készítjük el: a szilva héját lehúzzuk, péppé zúzzuk, és a cukorral felfőzzük. Fahéjjal és citromlével ízesítjük. Ha kissé kihűl, hozzákeverjük a pudingport. A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojás sárgákat, majd a darált mandulát és a lisztet. Ezt a masszát belesimítjuk egy kivajazott-kilisztezett tortaformába, rákenjük a pudingos lekvárt, majd sütőbe tesszük 20 percre.. Közben 4 tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és a negyedik hámozott datolyaszilvát is hozzákeverjük. Mikor letelt a tészta sütési ideje - a habot elsimítjuk a tetején, és újra visszatesszük a sütőbe 20 percre. Miután kihűlt szeletelhető.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...