2014/01/09

HETI ÍZPRÓBA: KÖNNYŰ ÉTELEK


Túl vagyunk az ünnepeken, a családlátogatásokon, az ajándékozáson, a szilveszteri önfeledt mulatozásokon, a nagy evészeteken. Szakértők szerint ilyenkor könnyen „kitörhet” rajtunk az ünnepek utáni depresszió, a testi-lelki megcsömörlöttség – amikor el vagyunk telve mindennel, és szembesülünk azzal, hogy az előző év lezárása nem jelentette a problémák megszűnését is. Nos, előfordulhat, hogy így érzünk, de tessék felvenni a kesztyűt – és tenni ellene. Első lépésként érdemes megtépázott emésztőrendszerünket rendbe tenni – hiszen a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagok már önmagukban is képesek visszavetni energia-szintünket.
Ebben fog segíteni a következő recept-összeállítás, válogassanak a könnyen emészthető, vitamin-, és ásványi anyagokban gazdag ételek közül.
Az év eleji depresszió elleni harc további lépéseiről pedig az eheti, EGÉSZSÉGPÉNTEK cikkében olvashatnak bővebben.
RECEPTEK
RAKOTT BROKKOLI
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli puhára főve, 3 dl tej, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl zsírszegény tejföl, só, szerecsendió
A tejből, a vajjal, és a liszttel besamell mártást főzünk – a főtt brokkolit kivajazott sütőtálba tesszük, leöntjük a besamellel elkevert szerecsendióval ízesített tejföllel, és forró sütőbe tolva pirosra sütjük.
GYORS REGGELI
Hozzávalók: 40 dkg brokkoli főve, 10 db baromfi virsli főve, 2 dl ketchup /diétás/, 10 dkg reszelt sajt, só.
A főtt virsliket tűzálló tálba helyezzük, elosztjuk a tetején a főtt brokkolit, nyakon öntjük a ketchuppal, rászórjuk a sajtot. és sütőbe téve pirosra sütjük.


CUKKÍNI FASÍRT
Hozzávalók: 2 nagyobb cukkíni reszelve, 2 nagyobb sárgarépa reszelve, 2 db szikkadt zsemle, 2 tojás, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, só, bors
A megmosott cukkíniket, megtisztított sárgarépákat lereszeljük, és a beáztatott majd kinyomkodott zsemlével, a tojásokkal, a reszelt vöröshagymával, és a zúzott fokhagymával, sóval, és borssal felaprózott petrezselyemzölddel alaposan összegyúrjuk – ha kell, még zsemlemorzsát is teszünk hozzá, hogy formázható legyen. Fasírtokat formázunk belőle, és bő olajban kisütjük.
SZARDÍNIA KRÉMES SZENDVICS
Hozzávalók: 2 nagy fekete retek, 30 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 1 doboz olajos hal (szardínia) 1 nagy fej vöröshagyma reszelve, rozskenyérszeletek
A fekete retket megtisztítjuk, lereszeljük. A vajat habosra keverjük a juhtúróval, az összetört olajos hallal, a reszelt vöröshagymával végül hozzákeverjük a reszelt retket. A megpirított kenyérszeletekre rákenjük a krémet, és forró sütőbe téve jól átsütjük.

UBORKASALÁTA FOKHAGYMÁSAN
Salátauborkát vékonyra szeletelünk, besózzuk, állás után kinyomjuk. Reszelt fokhagymát, tört paprikát és ecetes saláta levet adunk hozzá. Azonnal fogyasztható.
GYORS GOMBAKRÉM
Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg gomba, pici olaj, só, borsikafű, petrezselyemzöld, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl tej, 1 pohár zsírszegény tejföl
A lereszelt vöröshagymát a megtisztított és apróra vagdalt gombával puhára pároljuk az olajon. Megsózzuk, borsikafűvel és petrezselyemzölddel fűszerezzük. Rászórjuk az étkezési keményítőt – és lassan, folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a tejfölt is – és felforraljuk. Nagyon finom szendvicskrémet kapunk.
GOMBÁS RAKOTT HAL
Hozzávalók: 1 kg hal, 50 dkg gomba, 2 dl energiaszegény tejföl, 5 dkg liszt, 15 dkg sajt, étolaj, só, törött bors, margarin
A halszeleteket sóval, borssal bedörzsöljük, lisztben megforgatjuk, az olajon adagonként mindkét oldalát megpirítjuk. A gombát vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és olajban megpároljuk. Egy tűzálló tálban rétegezzük a halszeleteket a párolt gombával. A reszelt sajtot összekeverjük a tejföllel, sóval, borssal ízesítjük, és a halra öntjük. Sütőben nagyon rövid ideig (kb. 7-8 percig) sütjük.
PADLIZSÁNOS RAKOTT PULYKA
Hozzávalók: 50 dkg pulyka mell filé, 5 db paradicsom, 60 dkg padlizsán, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg mozzarella sajt, egy csokor bazsalikom, ketchup, só, őrölt bors,2 evőkanál olaj
A húst ledaráljuk, majd elkeverjük a ketchuppal, az összetört fokhagymával, a sóval és az őrölt borssal. A paradicsomot, a padlizsánt és a sajtot felszeleteljük vékony csíkokra. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és beletesszük a paradicsomot, padlizsánt, sajtot majd a húsos keveréket, és minden réteg közé bazsalikomot szórunk. A legtetejére paradicsomot és sajtot tegyünk, majd előmelegített sütőben megsütjük.
TANYASI SALÁTA
Hozzávalók: 2 fejes saláta, 2 paradicsom,1 csokor újhagyma, 1 csomag retek, 2 sárgarépa, 1 kisebb kígyóuborka, 3 dl kefir, citrom, petrezselyem, tengeri só
A fejes saláta leveleit ujjnyi széles, a sárgarépát gyufaszál vastagságú csíkokra, a paradicsomot cikkekre, az uborkát, a retket, az újhagymát a zöldjével együtt vékony karikákra szeleteljük, és salátás tálba tesszük. Összekeverjük a citrommal, sóval és petrezselyemmel ízesített kefirrel. Lehűtve a legfinomabb.
ALMÁS-SÁRGARÉPÁS DARA

Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 2 evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, édesítőszer, kevés őrölt szerecsendió.
Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése