2014/01/13

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK: ÍZLÉS


Mindenkinek mást jelent- ízlés dolga

Ízlés dolga. Kinek a pap, kinek az a bizonyos papné. Ne féljenek – nem folytatom hasonló okosságokkal – ízléses leszek. Az ízlés szubjektív –egyéni, azaz mindenkinek más tetszik, vagy nem tetszik. Ami nekem szimpatikus, az neked lehet, hogy visszataszító; ami számomra csúnya, az másnak a világon a legszebb. Az ízlés lényegében választási képesség is, amellyel képesek vagyunk megkülönböztetni a jót a rossztól, a szépet a csúnyától, az illőt az illetlentől, a helytelent a helyestől. Az ízlés egy közösség esztétikai érzéke, és erkölcsi érzéke, is- amelyre befolyást gyakorol a történelmi korszak és helyszín is.




„Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal.”(Oscar Wilde)
„Ha valaki azt mondja neked, hogy mennyire különleges vagy, pontosan csak ennyit mondhatsz: "Ez a személy, figyelembe véve sajátságos ízlését és szükségleteit, vágyait és kivetítéseit, különleges kívánsággal viseltetik irányomban, de ez semmit sem mond az én személyemről. Valaki más egészen közönségesnek fog tartani, de az sem mond rólam semmit sem." Tehát abban a pillanatban, amikor elfogadod a bókot, és átengeded magad az örömnek, akkor hatalmat adsz ennek az illetőnek önmagad felett. Azon fogsz fáradozni, hogy ő továbbra is különlegesnek tartson. Állandóan attól fogsz rettegni, hogy talál valaki mást, aki még különlegesebb lesz számára, s te kirepülsz a kegyeiből.”(Anthony de Mello)
„Én azonban én vagyok, és akkor sem változtatom meg az ízlésemet, ha az egész emberiségnek egybehangzóan más is a véleménye. Ha nekem nem tetszik valami, hát nem tetszik és kész. A világon semmi okát sem látom, miért kellene tetszést majmolnom, csak azért, mert embertársaim többségének tetszik valami, vagy legalábbis úgy tesznek, mintha tetszenék nekik. Abban, hogy mi tetszik, vagy mi nem tetszik nekem, nem indulhatok a divat után.”(Jack London)
„Mindent elérhetsz az életben, mindent legyőzhetsz magad körül és a világban, mindent neked adhat az élet, s te mindent elvehetsz az élettől: csak egy ember ízlését, hajlamát, életütemét nem tudod megváltoztatni, azt a másféleséget, mely teljesen jellemez egy embert, aki fontos számodra, akihez közöd van.”(Márai Sándor)
„A luxus nem a szegénység ellentéte, hanem az ízléstelenségé.”(Coco Chanel)
„Furcsa, hogy a megszokás mennyire befolyásolja az ízlésünket és a gondolkozásunkat: sokan el sem tudják képzelni, hogy létezhet boldogság a világtól teljesen elzárva.”(Emily Bronte)
„Mindenki a saját ízléséből indul ki. (...) Honnan vesszük magunknak a bátorságot, hogy kijelentsük, ez jó vagy rossz? Hiszen ami az egyiknek jó, az a másiknak rossz lehet.”(Jókai Anna)
„Nem az a fontos (...), hogy jó-e az ízlésem, vagy rossz. Egyvalami számít. Hogy egy olyan országban éljünk, ahol valaki, aki utálja az operettet, ezt kimondhassa nagy nyilvánosság előtt. Ha ezt megteheti, és nem hurcolják meg érte, akkor már egy jobb helyen létezünk. Mert szabadabb a beszéd, az ízlés, a véleménynyilvánítás.”(Puzsér Róbert)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése