2014/01/14

HETI ÍZPRÓBA: KICSI GESZTENYE

Sült gesztenye, gesztenyés sütemény, gesztenyepüré… Imádnivaló valamennyi – pláne így télen, amikor jól esnek a kissé töményebb, tartalmasabb nassolnivalók. Tudom: nassolni csak módjával lehet, de aki képes mértéket tartani mindenben, annak nem kell lemondania az ízek varázsáról, így a gesztenyéről sem. Annál is inkább, mert számtalan olyan értékes összetevőt tartalmaz, amelyektől vétek lenne megfosztanunk a szervezetünket. Lássuk csak, mik ezek – következzék egy érdekes összefoglaló a tél slágeréről, a gesztenyéről.

A gesztenyefa
Az a gesztenye, amit megeszünk a szelídgesztenyefa termése, amelynek őshazája Délkelet-Ázsia, Kelet-Ázsia. Hazánkban, legnagyobb mennyiségben Nyugaton és Délen fordul elő ez a hosszú életű fa, amelynek a termése szúrós-tüskés burokban fejlődik ki. Levele gyógytea alapanyaga. A fája kitűnő bútorfa. Franciaországban és Angliában a földművelés eszközeit, hajót készítettek belőle. Tüzelőnek is alkalmas. Olaszországban a gesztenye mindennapi tápláléknak számít, lisztté őrölve kenyeret is sütnek belőle.

A gesztenye összetevői

Táplálkozás-élettani jelentőségét magas vitamin-, ásványi anyag-, és rost-tartalma adja. 100 grammnyi nyers gyümölcsben van:
·        4,8 gramm fehérje
·        1,5 gramm zsír ( teljesen koleszterinmentes)
·        32,6 gramm szénhidrát
·        2,8 gramm rost
·        0,03 mg karotin
·        7,5 mg E-vitamin – erős antioxidáns
·        0,2 mg B1-vitamin
·        0,25 B2-vitamin
·        0,32 mg B6-vitamin
·        30 mg C-vitamin
·        20,0 mg nátrium
·        553 mg kálium
·        94,6 mg kalcium
·        48 mg magnézium
·        1,2 mg vas
·        90 mg foszfor

A gesztenye élettani hatásai (rendszeres fogyasztása mellett):
  •   magas rosttartalma révén segíti asz emésztést, telít, csökkenti az éhségérzetet
  • magas szénhidráttartalmánál fogva helyettesíthetőek vele a gabona-félék, és a burgonya
  • csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét
  • erős antioxidáns, sejtvédő
  •  erősíti az immunrendszert
  • segíti a fogyókúra során a vitamin-és ásványi anyag pótlását
  •   csökkenti a csontritkulás kockázatát
  •   főzete segít a makacs köhögés leküzdésében
  •  izomlazító


Felhasználása

Legtöbbször püré, vagy sült gesztenye formájában találkozhatunk vele, bár nyersen is ehető. Alapja lehet krémleveseknek, édességeknek, köretként tálalható sültek, vadhúsuk mellé, tölthetünk vele szárnyasokat, de saláták kiegészítőjeként is megállja a helyét.

…végül néhány recept

KLASSZIKUS KRÉMLEVES
Hozzávalók:25 dkg natúr gesztenyepüré, 5 dl tej, 5 dl tejszín, rumaroma, 1 csomag vanília ízű pudingpor, fahéj, citromhéj, szegfűszeg, só

A fűszereket egy kisebb edénybe téve 3 dl vízzel felforraljuk, majd a levet leszűrjük és kihűtjük. A gesztenyepürét felengedés után áttörjük, és a tejszínnel elkeverjük. A krémport a tejjel csomómentesre keverjük. A tejszínes gesztenyét, a tejjel elkevert krémport és a fűszerkivonatot, a rumaromát turmixgépbe tesszük, enyhén sózzuk és összeturmixoljuk. Lehűtve – tejszínhabbal és csoki reszelékkel díszítve tálaljuk.

GESZTENYÉS SZŰZPECSENYE

Hozzávalók:40 dkg sült gesztenye, 4 db sertés szűzpecsenye, 40 dkg hosszúmetélt tészta, 5 nagy fej hagyma, 3 evőkanál olaj, 2 mokkáskanál szárított kakukkfű, 1l húsleves kockából

A húst megmossuk, szárazra töröljük. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat és a húsokat körös-körül megpirítjuk benne. Borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a hagymát, a gesztenyét, a kakukkfüvet és kb. 5 percig együtt pirítjuk. A húst kivesszük, és melegen tartjuk. A gesztenyére öntjük a levest, kb. 2 percig főzzük, megsózzuk. A tésztát tányérra szedjük, mellérakjuk a hagymás gesztenyét.

GESZTENYÉS KIFLIK
Hozzávalók:70 dkg liszt, 30 dkg margarin, 3 dkg élesztő, só, 5 kanál porcukor, 2 dl tejföl, 50 dkg cukrozott gesztenyepüré, 3 dl tejszín, 3 tojás
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az előzőleg kevés tejben megfutatott élesztőt, sót, porcukrot és a tejfölt. Összegyúrjuk, majd egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Másnap nagyon vékonyra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A gesztenyepürét elkeverjük a tejszínnel, majd ezzel bőven töltjük a tésztát és kifliket formázunk belőle. A felvert tojással megkenjük a kiflik tetejét és közepesen meleg sütőben pirosra sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

GESZTENYE-CSÓK
 Hozzávalók:30 dkg cukrozott gesztenyepüré, 30 dkg étcsokoládé, 3 dl tejszín, 15 dkg margarin, rumaroma ízlés szerint, kakaópor a bevonáshoz
A felengedett gesztenyét villával áttörjük. A csokoládét apró darabokra tördeljük. A tejszínt felforraljuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a csokoládédarabokat, addig kevergetjük, amíg a csokoládé felolvad. Belekeverjük a margarint, a gesztenyepürét és a rumaromát. 2 kávéskanál segítségével kis kupacokat veszünk ki, és gyorsan golyókat formálunk belőlük. Grillrácson kihűtjük, majd mindegyiket kakaóporba forgatjuk.


JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése