2014/01/05

HETI HÍRMORZSÁK: ÜNNEPEK UTÁN



SZILVESZTERI MÉRLEG
Volt itt minden: az eddigi adatok szerint szilveszter éjszaka 14 petárdabaleset történt. Ezek közül 3 esetben súlyos, roncsolt sérülést okoztak a pirotechnikai eszközök. A petárdabalesetek mellett verekedések, tüzek, késelés, újraélesztés, szülés, rosszullét és sok ittas miatt hívták a mentőket az éjszaka folyamán. A mentők munkáját sok helyen agresszív részegek nehezítették, egyikük például arcon ütötte a segíteni érkező mentőtisztet, Debrecenben nem sokkal éjfél után egy nő a mentőautóban hozta világra gyermekét.
MUNKAREND VÁLTOZÁSOK 2014
Sokak bánatára 2014-ben sokkal kevesebb hosszú hétvége lesz, mint tavaly, de mégis több alkalommal változik az általános munkarend.

Munkanap lesz:
2014. május 10. szombat
2014. október 18. szombat
2014. december 13. szombat
Pihenőnap lesz:
2014. május 2. péntek
2014. október 24. péntek
2014. december 24. szerda

SZÁMLACSÖKKENTŐ DEBRECENI TALÁLMÁNY
Érdemes megjegyezni: Thermo Drapes- hűtés-fűtés kiegészítő rendszer-, ami az épület külső falain elhelyezett, folyadékkal feltöltött csőhálózatból, egy földalatti, ugyanazzal a folyadékkal feltöltött csőrendszerből, valamint egy keringtető szivattyúból áll, amely átlagosan 15 Celsius fokon tartja a benne keringő vizet. Ezt a hőmérsékletet átveszik az épület külső falai, így akár karácsonykor is csupán néhány fokot kell a hagyományos fűtéssel rásegíteni ahhoz, hogy kellemes hőérzetük legyen a házban tartózkodóknak - mondta a feltaláló. Előnye, hogy a rendszer bármilyen talajviszonyok között alkalmazható, csak mérésekkel meg kell határozni melyik az a talajréteg ahol legoptimálisabb a földalatti csőrendszer elhelyezése.
E-VITAMINNAL AZ ALZHEIMER-KÓR ELLEN
Egy amerikai tanulmány szerint nagy adag E-vitamin napi szedése lassíthatja a gyógyíthatatlan betegség tüneteinek súlyosbodását. Azaz a betegségben szenvedők mindennapi feladataikat hosszabb időn át el tudják látni és kevesebb gondozói segítségre szorulnak. A kutatás résztvevői az E-vitamin ajánlott napi beviteli mennyiségénél sokkal többet - körülbelül 1,3 milligrammot - szedtek, ami egyes embereknek ártalmas is lehet, ezért a kutatásokat végző orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy étrend-kiegészítők szedése előtt nagyon fontos kikérni szakember tanácsát.
ÍTÉLETIDŐ AMERIKÁBAN
Míg idehaza „röpködnek” a 10-15 fokos hőmérsékletek, az Egyesült Államokban nem örülhetnek az emberek a tavaszias időnek. Több amerikai városban is szükségállapotot hirdettek az ítéletidő miatt. A legnagyobb káosz a meteorológiai szolgálat szerint New York és Massachusetts állam sűrűn lakott vidékein alakult ki. Bostonban a hóréteg vastagsága elérte a 45 centimétert, de a nagyvárostól északra 60 centiméteres havat is mértek.
JÉGRE TETT MŰJÉGPÁLYA
Egy hely ahol lehet korcsolyázni. Vagy mégsem? Ennek oka egyrészt az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás, másrészt a hűtési rendszer csökkentett hatásfokú működése” – írja a Fővárosi Önkormányzat arról, miért nem lehet korcsolyázni a tél közepén, a Műjégpályán. Kidobott milliók, kivitelezési hiányosságok – mindenki egymásra mutogat. De vajon megtalálják valaha a felelőst?
CIGARETTA-CSEMPÉSZEK LEBUKÁSA
Tizenkétezer doboz cigarettát akart becsempészni az a nyolc magyar állampolgár, akiket a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség járőrei igazoltattak Zsurk közelében A helyszínre kiérkezett rendőrök – és Odin névre hallgató nyomkövető kutyájuk – a Tisza ártéri szakaszán 19 ládára lettek figyelmesek, amelyek, mint kiderült, 10 millió forint értékű cigarettát rejtettek.
ÚJ REMÉNYSÉG? MESTERSÉGES CSONTVELŐT HOZTAK LÉTRE.
Német tudósok olyan mesterséges csontvelőt hoztak létre, amely a természetes csontvelő alapvető tulajdonságaival rendelkezik, és gyógyászati alkalmazása egyszerűsítheti a leukémia kezelését néhány év múlva - jelentette be pénteken a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése