2014/01/26

HETI HÍRMORZSÁK 4.hét



SZIGORODÓ FÜSTÖLÉSI SZABÁLYOK

Tévedés: kivételesen most nem a dohányzás okozta egészségkárosodásokról van szó, hanem az élelmiszerek tartósítása céljából végzett füstölésről. Aki szereti az erősen füstölt húsokat az jó ha igyekszik a fogyasztásukkal, ugyanis szeptembertől szigorodni fognak a füstölés szabályai az Európai Unióban. Szerencsére a hazai előállítóknak nem kell aggódniuk – hiszen Magyarországon eddig is szigorú szabályok írták elő az erre vonatkozó teendőket. Az unión belüli szigorításoknak meg van a magyarázata: a nem megfelelően füstölt termékekben egy öt benzolgyűrűből álló aromás szénhidrogén található,(a kérdéses anyag ott keletkezik ahol szerves anyagok égnek magas hőfokon), ami az állatkísérletek során rákkeltő hatásúnak bizonyult. Tudósok szerint a Bodeni-tónál, a Rigai-öbölben és Izland tengerpartjain azért lehet több a gyomorrákos, mert több füstölt halat és sertéshúst esznek.

LÁTHATÓAN FELTÜNTETNI

Mármint a tojás kilónkénti árát. Mert azt már rég elfogadták a tojással kereskedők, hogy fel kell tüntetni a kilónkénti árat a darabár mellett, de azt – a terméktanács tapasztalatai szerint – eddig meglehetősen „alig látható” módon tették,(túl apró betűkkel írták ki), amely rontja a gyengébben látó vásárlók esélyeit a jó döntésre. Ezért a nemzetgazdasági miniszter rendelete szerint a darabonkénti egységárhoz képest legfeljebb 20 százalékkal, kisebb betűmérettel kell feltüntetni az étkezési tojás kilogrammra vetített árát a kiskereskedelemben. Így hamar fény derülhet arra, hogy a kisebb méretű – és darabonként olcsóbb (S-méretű) tojást, bizony jóval drágábban vesszük meg, mint a darabonként ugyan drágábbnak tűnő (M-, L-méretű) nagyobbat (lévén, hogy annak kilónkénti ára viszont alacsonyabb). Arról az el nem hanyagolható tényről nem is beszélve, hogy az S-es tojások jelentős hányada importból származik, míg a nagyobb tojások hazai termelők állományának köszönhető.

DIPLOMAMENTÉS – ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL

49370 diplomás él ma Magyarországon úgy, hogy hiába tanult évekig felsőoktatási intézményben – nem veheti hasznát az ismereteinek, azon egyszerű oknál fogva, hogy valami miatt képtelen volt a diplomához szükséges nyelvvizsga-követelményeket teljesíteni. Nos, közülük most 10000-ren kapnak esélyt ingyenesen arra, hogy pótolják e hiányosságot, és egy 240 órás nyelvtanfolyamon vegyenek részt, amelynek végeztével középfokú nyelvvizsgát tehetnek. A meghirdetett programra magyar állampolgárok jelentkezhetnek, leállamvizsgáztak, nincs hallgatói jogviszonyuk és legfeljebb 35 évesek. (A gyesen, gyeden lévőknél nincs életkori korlátozás, és az elbírálásnál előnyben részesítik majd a regisztrált álláskeresőket.)

AMERIKA HŐSE

Egy nyolcéves kisfiút gyászol egy kisváros New York államban. A kisfiú családjával, rokonaival együtt egy lakókocsiban töltötte az éjszakát, amikor eddig még tisztázatlan körülmények között tűz ütött ki.   A kisfiú hat rokonát mentette ki egy égő lakókocsiból, ez után visszaindult, hogy mozgáskorlátozott nagybátyjának is segítsen, de már nem tudott segíteni – ő maga is meghalt a hatalmas tűzben.

NAPFÉNNYEL A MAGAS VÉRNYOMÁS ELLEN

A magas vérnyomás kialakulásának megelőzése érdekében mi magunk is számos dolgot tehetünk: a tudatos táplálkozás, a mozgás, a káros szenvedélyek kiiktatása, a stressz mentes életmód mellett, egy újabb kutatás eredményei szerint a napfény az, ami még a segítségünkre lehet. Brit kutatók 24 egészséges önkéntest tettek ki ibolyántúli A (UV-A) sugárzásnak laboratóriumi körülmények között. Olyan adag sugár érte őket, mintha egy dél-európai országban nyáron félórát napoztak volna. A résztvevők erei kitágultak, vérnyomásuk mérséklődött – ami egy nitrogén-monoxid nevű vegyületnek és a belőle származó vegyi anyagoknak, a nitritnek és a nitrátnak köszönhető. Természetesen még sok az  ismeretlen tényező hiszen nem tudni, hogy újabb UV- A-hatás nyomán tovább esik-e a vérnyomás, és az sem derült még ki, hogy a fényre adott vérnyomás-csökkenés függ-e a vizsgált személy korától, nemétől , és egészségi állapotától.

OLTÁSSAL A MÉHNYAKRÁK ELLEN

Sajnos a nők körében második leggyakoribb daganatos megbetegedés a méhnyakrák, amelynek kialakulásában szerepet játszanak a HPV (humán papillomavírus) egyes típusai. A méhnyakrákot okozó HPV vírusfertőzésen a nők körülbelül 80 százaléka esik át élete során, illetve a méhnyakrákos elváltozást minden esetben HPV-fertőzés előzi meg. Ezért a 12-13 éves lányok számára 2014-től költségvetési forrásból biztosítja az állam az úgynevezett HPV vakcinát. Azért ez a kedvezményezett korosztály, mert az oltás akkor a leginkább hatékony, ha a védettség még a szexuális élet megkezdése előtt kialakul. A vakcina nem lesz kötelező, csupán „kötelezően felajánlandó”. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése