2013/03/04

HETI ÍZPRÓBA : NŐNAPI ÍNYENCSÉGEK


NŐNAP

Egy nap, amikor a nőké a főszerep – („Miért? Máskor nem? – szisszen fel most sok férfi ezt olvasván). Virág, kedvesség, édesség, előzékenység jellemzi ezt a napot, holott egykoron ez a munkásmozgalmi eredetű nap a nők egyenjogúságára volt hivatott felhívni a figyelmet. Évszázadokon át folytak a harcok azért, hogy a nők egyenlő jogokkal és lehetőségekkel rendelkezzenek a társadalomban, mint a férfiak. Nem szeretném most a Kedves Olvasót történelmi adatokkal terhelni – vagy nagy ívű okfejtésekbe bocsátkozva arról írni, hogy mindezen egyenjogúság napjainkban hol és mikor szenved csorbát, sokkal inkább szeretnék átnyújtani egy csokor ötletes és finom receptet – azzal a nem titkolt szándékkel, hogy e jeles nap tiszteletére a férfiak is fakanalat ragadnak, és meglepik párjukat, kolléganőjüket, ismerősüket, édesanyjukat, testvérüket, lányaikat eme könnyen elkészíthető ételekkel. Uraim – kérem Önöket okozzanak meglepetést mindannyiunknak!!

 RECEPTEK


KÖRTEKRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg körte, 15 dkg cukor/ vagy annak megfelelő édesítőszer, 15 dkg liszt,2 dl fehérbor,3 dl tejszín,3 dl tejföl,1 liter víz,1db citrom, szegfűszeg, fahéj, só ízlés szerint
Elkészítés:
A megpucolt körtéket pici kockákra vágjuk. A forrásban lévő kb. 1 liternyi vízbe citromot
csavarunk, és a fűszerekkel, a cukorral/édesítőszerrel puhára főzzük. Beleöntjük a fehérbort. A tejfölt, a tejszínt a liszttel egyenletesre keverjük, a levest behabarjuk vele, és jól fölforraljuk. Ha kell, még utána fűszerezzük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
TÖLTÖTT CSIRKEMELL ALMÁVAL
Hozzávalók: 2 csirkemell filé,20 dkg csirkemáj,20 dkg reszelt alma,.2 csipet majoránna, 2 evőkanál méz,só,őrölt bors
A csirkemelleket kétfelé vágva kiklopfoljuk. A csirkemájat felkockázzuk, hozzáreszeljük az almát, majoránnával, sóval, borssal ízesítjük, s beletöltjük a csirkemell-szeletekbe. Összegöngyölve kiolajozott sütő tepsibe helyezzük-, megsütjük. Burgonyapüré illik hozzá.
GYORS DATOLYAKRÉM
Hozzávalók: 20 dkg felaprított aszalt datolya, 15 dkg őrölt dió, 4 evőkanál narancslé, ízlés szerint rum, tejszínhab
Közvetlenül fogyasztás előtt állítsuk össze: a datolyadarabkákat a dióval, narancslével, rummal elkeverjük, majd tetszés szerint tejszínhabbal fellazítjuk, és hűtött kelyhekbe adagolva tálaljuk.
FÜGETURMIX
Hozzávalók: 2 banán, 10 dkg aszalt füge, kevés méz, fahéj,8 deci zsírszegény tej, kakaópor
Az elkészítése egyszerű: a hozzávalókat össze turmixszoljuk. Kelyhekbe adagoljuk, és kakaóporral megszórjuk. Aki pikánsabb ízre vágyik, pici gyömbérrel is ízesítheti.
DIÓS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók:25 dkg tehéntúró,1 pohár joghurt,3-4 evőkanál tej, 2-3 evőkanál őrölt dió, folyékony édesítőszer
A túrót a joghurttal és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót. Ízesíthetjük pár csepp édesítőszerrel. Önmagában is finom, de egy kis fahéjjal meghintve palacsinta töltésére is kiváló.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése