2012/09/10

HETI ÍZPRÓBA : GERSLI

Gersli. A szó hallatán sokan csodálkozva kapják fel a fejüket vajon mi a szösz lehet?  Példának okáért az egyik ismerősöm azt hitte, valamiféle kártyajátékról van szó. Nos, a gersli, vagy más néven árpagyöngy nem más, mint hántolt és méret szerint osztályozott árpa. Számtalan kedvező élettani hatással bír: magas rosttartalma miatt csökkenti a vér koleszterinszintjét, kedvezően hat a vércukorszintre, segíti az emésztést, szabályozza a gyomorsavtermelést, növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, immunrendszer erősítő, hűtő hatása miatt lázcsillapító, nyugtatja az idegrendszert, elengedhetetlen a normális agy és szívműködéshez vízhajtó, bőrregeneráló hatású. A legmagasabb vitamin és ásványi anyag tartalmú gabonaféle: A-, B1-, B2-, B6-, E- vitamint, nátriumot (30 mg/100 g), káliumot (140 mg/100 g), kalciumot (39 mg/100g), magnéziumot (20mg/100g), foszfort (300 mg/ 100 g) rezet, cinket, vasat tartalmaz.  Ennek ellenére manapság nagyon ritkán fogyasztjuk – főként Nyugat- Magyarországon elterjedtebb a felhasználása, és a zsidó konyha nélkülözhetetlen alapanyaga (ebből készül a sólet, amelynek receptjét már a hazai konyhaművészet is átvette, igaz némi átalakítással.). Felhasználása sokoldalú: levesbetétnek, kásának, köretnek, rakott és töltött ételekbe egyaránt használható Főzése előtt célszerű néhány órára beáztatni, főzési ideje így is kétszerese lesz a rizsének Általánosságban elmondható: bármihez használható, amibe rizst tennénk.

LEVES GERSLIBŐL
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 30 dkg fehér bab, 40 dkg vegyes zöldség, 2 vöröshagyma, 20 dkg gomba, 6 evőkanál gersli, 4 l víz, só, bors.
A babot és a gerslit éjszakára beáztatjuk. A kockára vágott húst a babbal főzni kezdjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, zöldséget, gombát és a gerslit. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak.
  GERSLIS -KELKÁPOSZTA
Hozzávalók: 2 kg kelkáposzta, 40 dkg gersli, 60 dkg darált sertéshús. 25 dkg bacon - csíkokra vágva. 25 dkg lángolt kolbász – felkarikázva. 2 nagyobb vöröshagyma – felaprítva.  5-6 gerezd fokhagyma – zúzva.  2 pohár tejföl, 3-4 evőkanál Piros arany és sűrített paradicsom, 1 teáskanál őrölt bors, 1 evőkanál morzsolt majoránna, 1 teáskanál őrölt kömény, ízlés szerint só, 2-3 evőkanál olívaolaj
A gerslit 3 órával a főzés kezdete előtt beáztatjuk, majd átmossuk, és kétszeres mennyiségű vízben puhára pároljuk. A kelkáposztát leveleire szedjük, és rövid időre bő sós-köményes forrásban lévő vízbe tesszük, hogy megabálódjon. Kivesszük, félretesszük. A szalonnát kisütjük, a pörcöket kiszedjük és a zsír egy részével kikenünk egy tepsit. A másik felében megpirítjuk a vöröshagymát, fokhagymát, beleszórjuk a piros paprikát, és átpirítjuk benne a darált húst. Belekeverjük a lecsóalapot, sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük – és kb. 15 percig pároljuk (ha kell, vizet öntünk alá). A kikent tepsibe rétegezzük az elkészített hozzávalókat: alól a kelkáposzta fele, egy sor főtt gersli, tejföl, majd darált hús, szalonnapörc, kolbászkarika – végül a káposzta másik felével befedjük. A maradék tejföllel elkeverünk 2- 3 evőkanál olivaolajat – ezzel meglocsoljuk a tetejét. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük.

RAKOTT ÉDES GERSLI
Hozzávalók: 50 dkg gersli megfőzve, 25 dkg szilvalekvár, 60 dkg reszelt alma
A hozzávalókat egy előre kivajazott tepsibe rétegezzük, és forró sütőbe tolva kb. 40 perc alatt készre sütjük. Melegen a legfinomabb.

GERSLI FELFÚJT
Hozzávalók: 50 dkg gersli megfőzve, 5 dl tej, 5 tojás, 20 dkg cukor, 15 dkg vaj, vaníliarúd kikapart belseje, 10 dkg mazsola, reszelt citromhéj, pici só, málnaszörp
A vízben előfőzött gerslit leszűrjük, majd a tejjel felöntve újra elkezdjük főzni. Ha megfőtt kihűtjük. A vajat a tojások sárgájával habosra keverjük, ízesítjük a citromhéjjal, mazsolával, vaníliával – összekeverjük a főtt gerslivel, és a felvert tojásfehérjével. Kivajazott tepsibe öntjük – megsütjük. Sűrű málnaszörppel leöntve tálaljuk.(Dzsemet is használhatunk)

Jó étvágyat kíván: Faar Ida

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése