2019/12/23

CUKOR NÉLKÜL ÜNNEPELNI 7. rész



Írta: Faar Ida
A GESZTENYE

·        Az időszámítás előtt, valószínűleg az V. században Kis -Ázsiából került Európába.
·        Kiváló gyümölcsének köszönhetően széles körben elterjedt: a dél-európai országokban fontos népélelmezési cikk, Közép-Európában a cukrászat hasznosítja
·        Fája óriási mérteket képes elérni: 15-35 méter magasak,,1,8-2,2 méteres átmérőjűek,s ideális körülmények között akár 300-800 évig is élnek.
·        Egy középkorú gesztenyefa évi 150-200 kg termést képes hozni.
·        Számos gyógyhatása ismert: a leveleiben található hatóanyag kiváló hurutra, asztmatikus köhögésre, a nyers gesztenyebél megszünteti a hasmenést, a gesztenyeméz pedig bizonyítottan megszünteti a visszérproblémákat és a trombózist.
·        Vitaminok és ásványi anyag tartalom: leginkább B1, B2, B6, E és C-vitamin található meg benne, valamint kálium, magnézium vas-, réz és foszfor tartalma kiemelkedő.
·        Csak sötét barna, fényes és sima héjú gesztenyét érdemes vásárolni. A nagyobbak könnyebben megpucolhatóak.
·        Ha a gesztenyét főzni akarjuk először mindig a laposabbik végét vágjuk be,s csak annyi vizet öntsünk rá,ami éppen ellepi. Fedő alatt fél óráig főzzük, majd öntsük le róla a forró vizet, és hideg vízzel öblítsük le. Így a héja könnyen leválik.




SÜTÉS NÉLKÜL: GESZTENYETORTA



Hozzávalók:
60 dkg diabetikus keksz,
20 dkg margarin,
10 dkg glukonon (édesítőszer);
A krémhez:
50 dkg gesztenye,
20 dkg diabetikus darált keksz
10 dkg margarin,
40 csepp folyékony édesítő,
1 deci tej,
20 dkg magozott meggy
rumaroma.
Elkészítés:
A kekszet ledaráljuk, összegyúrjuk a margarinnal és az édesítőszerrel,ha szükséges egy pici tejet használhatunk.. A masszával kibélelünk egy leszedhető oldalú tortaformát úgy, hogy ujjnyi magas pereme is legyen. Elkészítjük a gesztenyekrémet: a gesztenyemasszát alaposan összekeverjük a darált keksszel, margarinnal, édesítőszerrel, tejjel, ízlés szerint rumaromával. Megtöltjük vele a tortát, kimagozott meggyszemeket nyomkodunk bele és pár órára a hűtőszekrénybe, tesszük. A tortaforma oldalát lecsatoljuk,majd tejszínhabbal díszítve tálaljuk


ALMÁS-KÖRTÉS GESZTENYETORTA

Hozzávalók:

4 tojásból egy kör alakú vizes piskóta
3 evőkanál sárgabaracklekvár
40 dkg cukrozatlan gesztenyepüré
1 kg alma, körte vegyesen -  felszelve
1 citrom leve
Édesítőszer (15 dkg cukornak megfelelő mennyiségben)
Szegfűszeg, fahéj
5 dl tej
4 tojássárgája
2 tasak vanília ízű pudingpor
10 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
4 dl tejszín
2 teáskanál zselatin
díszítéshez eperszemek, citromfű,
10 dkg diabetikus csokoládé
Elkészítése:
A körtét, almát meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. Annyi citromlével, édesítőszerrel, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített vízben, amennyi épp ellepi, puhára főzzük, majd a levéből kiszedve kihűtjük. A pudingport tojássárgával, édesítőszerrel, tejjel összekeverjük, és sűrűre főzzük. A piskóta alapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, és belehelyezzük egy tortaformába. Ráreszeljük a kiolvasztott gesztenyemasszát, rárakjuk a megpárolt gyümölcsdarabokat. A tejszínhabot felverjük és a kihűlt pudingos krémhez, hozzákeverjük a felolvasztott zselatinnal együtt, és ráöntjük a torta tetejére. Hűtőbe tesszük, a krém megdermedéséig. Tálalás előtt a felolvasztott csokoládéval, és eperszemekkel díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése