2017. március 17., péntek

8 tipp hogyan lehetsz úrrá a falánkságonFolyamatos a kényszer: minden étel, édesség, rágcsálnivaló, ami az utadba kerül óriási kísértést jelent. Aminek képtelen vagy ellenállni. Ennek eredményeképpen persze a külső szemlélődő csak azt látja, hogy állandóan eszel valamit, Te pedig úgy érzed, hogy minden egyes falat, amit nem eszel meg elvesz tőled valamit, valamit, amit nem lehet mással pótolni.

Hogyan légy úrrá a falánkságon?

Nem könnyű feladat,– hiszen hiába érzed jóllakottnak magad, hiába tudod, hogy nem kellene már többet enned – mégis újabb és újabb felfalnivaló után nyúlsz.


…na és akkor mit is tehetsz?

A legfontosabb a szemléletmód-váltás. Azaz egy kis odafigyeléssel tudatosan irányítva az életedet – felülkerekedhetsz a problémán.
  1. Rendszeresség – étkezz rendszeresen, meghatározott időpontokban. Ez legyen számodra szent és sérthetetlen – ilyenkor tedd félre a teendőidet, és kizárólag az étkezéssel foglalkozz. Teremts nyugodt körülményeket – add meg a módját.
  2. Azt edd, amit valóban szeretsz – és ne érd be kevesebbel. Hiába eszel főzeléket, ha közben spagettiről ábrándozol. Ugyanis ha az étel nem „ínyedre” való könnyebben kompenzálod a sérelmet egy kis nassolnivalóval.

  3. Soha ne nézz Tv-t, vagy olvass újságot evés közben – eltereli a figyelmedet, és óhatatlanul többet eszel a kelleténél.
  4. Ne egyél valamiből csak azért, mert illik elfogadni a kínálást.  Nem fog megsértődni senki, ha finoman elhárítod azt, ami már nem esik jól.

  5. Használj kisebb tányért a tálaláshoz – ez az optikai csalás hozzásegít ahhoz, hogy jó étvággyal fogyaszd el a feltálalt kevesebb ételt, miközben azt hiszed, hogy milyen sokat is ettél.
  6. Két fogás között célszerű 1-2 pohár vizet meginnod – így gyorsabban kialakul a jóllakottság-érzése – anélkül, hogy fölös kalóriákat vinnél be vele.
  7. Ne habzsolj! Ne rohanj az evéssel – rágj meg jól minden egyes falatot. Akár rövidebb szünetet is beiktathatsz étkezés közben – így elkerülhető, hogy teletömd magad.
  8. Étkezz változatosan!  Minél több összetevőből áll a menü, annál hamarabb alakul ki a teltségérzés.