2013/03/11

HETI ÍZPRÓBA : FOKHAGYMA


FOKHAGYMA

- Fúj! Nem kérek, mert fokhagymás- nem szeretnék egész nap szájmaszkban közlekedni. –húzta el a száját undorral a lány, miközben a barátnője jóízűen falatozta a fokhagymás lángost. Igen a fokhagymaevés valóban jellegzetes „illatokat” hagy maga után. De számos betegség megelőzésében, illetve gyógyításában szerepet játszik. Gyógyító erejét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy már Egyiptomban a piramisok építésénél is alkalmazták napi rendszerességgel, hogy a kíméletlen és megerőltető munkát végző rabszolgák ne betegedjenek meg, és jó kondícióban legyenek. A fokhagyma őshazája Közép- és Ny-Ázsia. Ma már széles körben termesztett növény, amely természetes gyógyhatását nem változtatta meg az elmúlt 2-3 évezred alatt sem. Természetes antibiotikum – valóságos csodaszer. A fokhagyma csípősségét aktív hatóanyaga az allicin okozza, (ez egy olyan illóolaj, ami ként tartalmaz,). Jó tudni, hogy a fokhagyma nyers formában a leghatásosabb. Erősen antibakteriális és gombaellenes hatását Louis Pasteur már 1858-ban leírta, később 1920-ban a svájci Sandoz gyógyszergyár izolálta az antibakteriális hatóanyag vegyületeit; az alliin-t és az abból kialakuló allicin-t. A fokhagyma tartalmaz szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat - kalciumot, káliumot, magnéziumot, szelént, cinket, rezet, vasat -, valamint több vitamint (A-vitamin, B-vitaminokat, C-vitamin, E-vitamin), amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejt ki. Tartalmaz kéntartalmú illóolajokat (allicint, diallil diszulfidot, diallil triszulfidot) és nem kéntartalmú összetevőket (flavonoidokat, szteroidokat, szkordinineket, foszfolipideket,). Antibiotikus hatása az utóbbi időben háttérbe szorult a szintetikus antibiotikumok előállításának fejlődésével, de a szuper mikrobák (az antibiotikumra ellenálló kórokozók) megjelenésével a fokhagyma ismét a fertőzések elleni harcok élére állt, hogy gyógyhatásával serkentse a szervezet természetes ellenálló-képességét. Szervezetünkre gyakorolt hatásai:

·        segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében - normalizálja a gyors szívverést, javítja a szív munkáját, a szívizom vérellátását,
·        csökkenti a vérnyomást
·        bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterin („káros" koleszterin) és trigliceridek koncentrációját, növeli a HDL koleszterin („jó" koleszterin) szintjét a vérben,
·        csökkenti a vércukorszintet
·        gátolja az érelmeszesedés kialakulását
·        erősíti az immunrendszert,
·        erős baktériumölőként, szembeszáll a fertőzésekkel, különösen jó a megfázások idején, valamint a bronchitisnél.
·        gomba- és parazitaölő hatása is van
·        antioxidáns
·        védi az idegrendszert
·        természetes véralvadásgátló
·        gyorsítja a sebgyógyulást- javítja a bőr és az egyéb szövetek vérellátását
·        lassítja a szervezet öregedési folyamatait
·        hozzájárul a vitalitás és a szervezet általános egészségének megőrzéséhez
·        kedvező hatása van, az emésztőrendszerre- csillapítja a puffadást, a bélkorgásokat, a bélgörcsöket, a székrekedést
·        növeli a koncentrálóképességet
·        megakadályozza a nehézfémek lerakódását,
Felhasználása igen sokrétű: levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt a pirítós kenyér, vagy a lángosok ízesítéséhez is.
RECEPTEK
FOKHAGYMALEVES
Hozzávalók: 10 gerezd fokhagyma, 1 liter tej, 1 liter víz, 2 teáskanál Vegeta, 1 késhegynyi őrölt fehérbors, 10 dkg liszt, 5 dkg vaj, 6 tojás, 4 evőkanál bor, 30 dkg kenyér
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, szétzúzzuk. Leveses fazékban feltesszük a tejet, a vizet, egy kiskanál ételízesítővel. Hozzáadjuk a péppé tört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Amíg a leves felforr, a lisztet a vajjal jól összekeverjük, majd apránként, állandó keverés közben a leveshez adagoljuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a forrásban lévő levesbe csurgatjuk, folyamatos keverés mellett, amíg a fehérje megkocsonyásodik. A sárgáját a borral elkeverjük, és a leveshez öntjük. Azonnal tálaljuk a pirított kenyérkockákkal.
FOKHAGYMÁS VAGDALT
Hozzávalók: 1 kg darált hús, 25 dkg reszelt edami sajt, 1 hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só, bors
Dolgozzuk össze az apróra vágott hagymát, fokhagymát, húst, sajtot, tojást, fűszereket. Készítsünk belőle pogácsákat, forgassuk meg lisztben és süssük ki 5 perc alatt forró olajban.
FOKHAGYMASZÓSZ SÜLTEKHEZ
Két kanál lisztet egy kanál zsírban aranysárgára pirítunk, hozzáadunk egy fej reszelt fokhagymát, kissé megdinszteljük és húslével felöntjük, besűrítjük. Sóval, cukorral, ecettel, tejföllel ízesítjük, sült és főtt hús mellé tálaljuk.
UBORKASALÁTA FOKHAGYMÁSAN
Salátauborkát vékonyra szeletelünk, besózzuk, állás után kinyomjuk. Reszelt fokhagymát, tört paprikát és ecetes saláta levet adunk hozzá. Azonnal fogyasztható.
FOKHAGYMÁS MAJONÉZ
Hozzávalók: 7 gerezd fokhagyma, fél citrom, 2 tojássárgája, fél dl olívaolaj, só, bors
A meghámozott fokhagymát pépesre törjük. Hozzáadjuk a tojás sárgákat, egy csipet sót, borsozzuk, lassan belecsorgatjuk az olajat, mint majonéz készítésekor. Keverés közben kétszer két-két kávéskanál langyos vizet is. hozzáadunk, néhány csepp citromlével ízesítjük.
 GYÓGYÍTÓ FOKHAGYMAOLAJ
Egy fej közepes méretű fokhagymát megtisztítunk, fokhagymaprésen átnyomjuk, egy csavaros fedővel zárható, 250-300 ml-es konzerves üvegbe, és hozzáöntünk 1-1,5 dl hidegen sajtolt napraforgó olajat. Jól összekeverjük, lezárjuk, és ezt az alapkeveréket hűtőszekrénybe helyezzük. Fogyasztás előtt egy kiskanálnyi frissen kinyomott és egy kiskanálnyi fokhagyma olajat alaposan összekeverünk. Naponta 3 alkalommal - evés előtt, 20-30 perccel - vegyük be az így elkészített keveréket. A kúra ideje 1-3 hónap, ezután 1 hónap szünet következzen, majd ismét elkezdhetjük. Megelőzi az agyi érgörcsöket, a szívgörcsöket és a nehézlégzést (légszomj), illetve azok kiújulását. Az egyik legkiválóbb értágító szer.

JÓ ÉTVÁGYAT , ÉS JÓ EGÉSZSÉGET MINDENKINEK!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése