2016/01/23

EGÉSZSÉGPÉNTEK: MIÉRT JÓ A TÉLI D-VITAMINKÚRA


A válasz kézenfekvő: mert a magyar lakosság 95 %-a tél végére D-vitamin hiányos állapotba kerül, ami hátrányosan befolyásolja az érintettek egészségi állapotát.

Ez a zsírban oldódó vitamin ugyanis olyan szerteágazó, már-már hormonszerű hatást fejt ki, amely szervezetünk szinte összes szövetére hatással van.

A D-vitamin fény hatására a bőrben képződik, amit a vér a májba szállít, onnan pedig a vesékbe. A felhasznált D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott elő vitaminokból (provitaminokból) napsugárzás hatására alakul át – az ultraibolya sugarak aktivizálják. Ez az anyag befolyásolja a vér kalciumszintjét is, és közvetlenül elősegíti a kalcium lerakódását a csontszövetekben. Kétfajta D-vitamint ismerünk, egyik a D3, amely napfény (UV-B sugárzás) hatására keletkezik a szervezetben, míg a másik a D2, amelyet táplálék formájában juttatunk be a szervezetbe, s ott alakul át D3-má. Már napi 20 percnyi napozással sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

A D-vitamin napi szükséglete

Életkoronként, évszakonként, bizonyos betegségek jelenlétekor, hiányállapotokban mindig egyénre szabott a napi szükséglet, de általánosságban elmondható, hogy gyermekkorban 10 mikrogramm (400 NE – Nemzetközi Egység), míg felnőtteknek 5 mikrogramm (200 NE).  

D-vitamin túladagolás


A D-vitamin – mivel zsírban oldódó vitamin, és a fölösleg elraktározódik – felhalmozódhat a szervezetben. Ennek veszélye azonban nagy mennyiségű mesterséges vitamin-bevitelnél áll fenn (pl. átgondolatlan táplálék kiegészítő szedésnél). A túladagolás tünetei: a fejfájás, idegesség, székrekedés, hasmenés, a csontok gyengülése, viszketés, a vesék károsodása.

A D-vitamin funkciói:
  • a bélből felvett kalcium beépítése a csontokba és a fogakba - azaz biztosítja a szervezet kalciumháztartásának egyensúlyát, segíti a csontképzést
  • szerepet játszik az immunrendszer egészséges működésében
  • gondoskodik az idegrendszer megfelelő működéséről
  • fokozza a hormonképződést és javítja a vérkeringést
  • méregtelenítő
  • szükség van rá a jó szívműködéshez, izomműködéshe
  •  serkenti a hasnyálmirigyben az inzulin termelődését és kiválasztását

D-vitamin hiányában:
  • zavart szenved a csontképzés, a kialakuló csontritkulás miatt törékenyebbé válnak a csontok
  • izomfájdalom, izomgyengeség nehezíti a mozgást
  •  legyengül az immunrendszer (fogékonyabbá válunk a fertőzésekre)
  • szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki: magas vérnyomás, infarktus, szívelégtelenség
  •  cukorbetegséget jöhet létre,
  •  de a tumoros, illetve vérképzőszervi betegségek kockázata is fokozódik

Természetes D-vitamin-források
  • halak
  •  halmájolaj
  •  margarin,
  •  tojássárgája
  • tej
  • csirkemáj
  • teljes kiőrlésű gabona





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése