A válasz kézenfekvő: mert a magyar lakosság 95 %-a tél végére D-vitamin
hiányos állapotba kerül, ami hátrányosan befolyásolja az érintettek egészségi
állapotát.
Ez a zsírban oldódó vitamin ugyanis olyan szerteágazó, már-már
hormonszerű hatást fejt ki, amely szervezetünk szinte összes szövetére hatással
van.
A D-vitamin fény hatására a bőrben képződik, amit a
vér a májba szállít, onnan pedig a vesékbe. A felhasznált D-vitamin legnagyobb
része a bőr alatt elraktározott elő vitaminokból (provitaminokból) napsugárzás
hatására alakul át – az ultraibolya sugarak aktivizálják. Ez az anyag
befolyásolja a vér kalciumszintjét is, és közvetlenül elősegíti a kalcium lerakódását
a csontszövetekben. Kétfajta D-vitamint ismerünk, egyik a D3, amely napfény
(UV-B sugárzás) hatására keletkezik a szervezetben, míg a másik a D2, amelyet
táplálék formájában juttatunk be a szervezetbe, s ott alakul át D3-má. Már napi
20 percnyi napozással sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.
A D-vitamin napi szükséglete
Életkoronként, évszakonként, bizonyos betegségek jelenlétekor, hiányállapotokban mindig egyénre szabott a napi szükséglet, de általánosságban elmondható, hogy gyermekkorban 10 mikrogramm (400 NE – Nemzetközi Egység), míg felnőtteknek 5 mikrogramm (200 NE).
D-vitamin túladagolás
A D-vitamin – mivel zsírban oldódó vitamin, és a fölösleg elraktározódik – felhalmozódhat a szervezetben. Ennek veszélye azonban nagy mennyiségű mesterséges vitamin-bevitelnél áll fenn (pl. átgondolatlan táplálék kiegészítő szedésnél). A túladagolás tünetei: a fejfájás, idegesség, székrekedés, hasmenés, a csontok gyengülése, viszketés, a vesék károsodása.
A D-vitamin funkciói:
- a bélből felvett kalcium beépítése a csontokba és a fogakba - azaz biztosítja a szervezet kalciumháztartásának egyensúlyát, segíti a csontképzést
- szerepet játszik az immunrendszer egészséges működésében
- gondoskodik az idegrendszer megfelelő működéséről
- fokozza a hormonképződést és javítja a vérkeringést
- méregtelenítő
- szükség van rá a jó szívműködéshez, izomműködéshe
- serkenti a hasnyálmirigyben az inzulin termelődését és kiválasztását
D-vitamin hiányában:
- zavart szenved a csontképzés, a kialakuló csontritkulás miatt törékenyebbé válnak a csontok
- izomfájdalom, izomgyengeség nehezíti a mozgást
- legyengül az immunrendszer (fogékonyabbá válunk a fertőzésekre)
- szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki: magas vérnyomás, infarktus, szívelégtelenség
- cukorbetegséget jöhet létre,
- de a tumoros, illetve vérképzőszervi betegségek kockázata is fokozódik
Természetes
D-vitamin-források
- halak
- halmájolaj
- margarin,
- tojássárgája
- tej
- csirkemáj
- teljes kiőrlésű gabona
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése