2016/01/05

HETI ÍZPRÓBA: Szeretned KELL az ananászt! Miért? Most megtudod!


Az újév első Heti ízpróbájának nem véletlenül lett az ananász a főszereplője. Ez az egzotikus gyümölcs ugyanis rendelkezik minden olyan jó tulajdonsággal, ami így az ünnepek után segítségünkre lehet emésztésünk helyrehozásában. A számlálatlanul leküldött linzerek, zserbók, diós, és mákos kalácsok, zsíros sültek, és egyéb felsorolni sem lehetséges finomságok után két dologban biztosan változtunk. Az egyik a gyomrunk, amely már segítségért kiált a túlterheltség okán, a másik a súlyunk – ami az eltelt 2 hétben rohamos gyarapodásnak indult. 


De mi köze mindehhez az ananásznak?
Ez a Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény számos, olyan élettanilag fontos összetevővel rendelkezik, ami a legegészségesebb gyümölcsök közé emeli.
Hatásai:
  • segíti az emésztést,
  • csökkenti a vér savtartalmát,
  •  elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását
  •  zsírégető
  • magas a vitamin-, és ásványi anyag- tartalma: B1-, B2, B6-, C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, jódot, és cinket rejt
  • rengeteg rostanyagot tartalmaz, ami megakadályozza a székrekedés kialakulását
  • a legjelentősebb folsavforrás
  • erőteljes gyulladáscsökkentő (reumás, artritiszes gyulladások esetén fogyasztása kiváló kiegészítő terápiaként)
  • erősíti az immunrendszert
  • a fehérjék bontását segítő enzimje- a bromelain – segíti az emésztési folyamatokat (étkezés után frissen fogyasztva az ananászt)
  • megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását
  • emésztést serkentő,
  • segít hasnyálmirigy- és bőrproblémák, súlyfelesleg, tüdőgyulladás, meghűlés, köszvény, isiász, ínysorvadás, vérszegénység esetén is
  • csökkenti a depressziót
  • stressz-oldó
  • javítja az emlékezőképességet
  • fiatalít
  •  segíti a fogyást


Felhasználása

A teljesen érett termés nagyon ízletes - húsát a héj eltávolítása után többnyire nyersen, gyümölcsként vagy salátaként fogyasztják; a rostos hajtástengelyt el kell dobni. Felhasználható pikáns ételek készítéséhez, ideálisan harmonizál curryval, paprikával, borssal, gyömbérrel, chilivel. Társítható húsokhoz (pl. klasszikus a sertés, de szárnyashoz is jól passzol), az ázsiai konyha egy kedvelt alapanyaga.
Vigyázat! Az éretlen termés mérgező, heves hasmenést okozhat!


Hát Én immár kit válasszak?

Érett az ananász, ha:
  •  a gyümölcs alsó részénél, érződik a gyümölcsből a tipikus ananász illata
  • ha a korona középső levelei könnyen kihúzhatók kézzel,
  •  elég lédús, azaz súlyosabb társainál
  • sárgás a héja


Érdekességek – dióhéjban
  •  őshazája feltehetően Paraguay, Közép-Amerika és Dél-Amerika
  •  Kolumbusz Kristóf hozta be Európába 1493-ban
  • Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző
  • A 19. századra hazánkban is elterjedt. Az Esterházy család Kismartonban lévő kastélyánál üvegházakban nevelte az ananászt, amelyből 1830-ban 400 db-ot szüreteltek
  • Az ananászfajták három nagy csoportba sorolhatók: a „Spanyol" (fehér húsú), a „Királynő" (fehér húsú) és a sárga húsú típusok.
  • A termések tömege 1—4 kg között változik, meghámozva, szeletelve, cukrozva fogyasztható. Húsa bő levű, kellemesen aromás, savanykás édes ízű, frissítő hatású
  • A karibi indiánok már nagyon régen alkalmazzák a vad és termesztett ananászt különféle orvosi célokra. Latin-Amerikában ma is használják erősítőszerként.
  • A levelek finom, fehér rostjaiból hálókat, táskát, függőágyat, papírt és szövetet állítanak elő. A levél nedvével égéseket kezelnek. A bromelain enzimet, mint emésztésserkentő gyógyszert, a termésekből nyerik.


Jó, de, miképp tisztítható?

Az ananászt fogyasztásához meg kell szabadítani a külső héjtól, erre többféle módszer létezik: kés vagy speciális ananászhámozó eszköz. Ha kést használunk, vágjuk le első lépésként az ananász tetejét és alját kb. 1-2 cm vastagon. Majd döntsük el, miként szeleteljük – héjastól és csak utólag vágjuk le a héjat a szeletekről, vagy előbb hámozunk, és utána szeletelünk!


KÖNNYŰ ANANÁSZOS RECEPTEK – GYÓGYÍR A GYOMORNAK



ANANÁSZOS MÜZLI

Hozzávalók:3 érett banán,6 szelet ananász,10 dkg zabpehely, 4 evőkanál kókuszreszelék, 4 evőkanál olvasztott margarin, 1 marék mazsola

A banánt a margarinnal összeturmixoljuk. Az ananászt apró darabokra vágjuk. Egy nagy tálban mindent összekeverünk, ha nem elég sűrű, adunk hozzá még zabpelyhet. Egy lapos 20-cmes tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd megtöltjük a masszával. Kb. 20 percig szép barnára sütjük.10 percig hűlni hagyjuk, majd egy tányérra fordítjuk. Kis kockákra vágjuk.

ANANÁSZOS CSIRKESALÁTA

Hozzávalók:1kg csirkemell-filé, olaj, 2 narancs, 2 alma, 1 kisebb ananász,30 dkg joghurt, 15 dkg majonéz,1 kis pohár tejföl, curry por, 1 pici friss gyömbér reszelve, só, bors, tabasco, citromlé

A csirkemellet sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben olajon a hús mindkét oldalát megpirítjuk, majd sütőben készre sütjük. Közben a narancsot, az almát, az ananászt pucoljuk meg, vágjuk falatnyi darabokra. A joghurtot keverjük el a majonézzel, tejföllel, ízesítsük a gyömbérrel, curryvel, sóval, borssal, tabascoval, citromlével. A sült húst vágjuk 1 cm-es darabokra. A húst keverjük össze a gyümölcsökkel és az öntettel. Hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket a tálalás előtt.


JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése