2016/01/09

EGÉSZSÉGPÉNTEK: VEDD FEL A HARCOT A HIDEG ELLEN!


Didergős idő van… 
De ez így természetes januárban. 
Hó, köd, ónos eső, frontok, szürke mindennapok – testileg-lelkileg egyaránt meggyötörhetik az embert, már ha nem tesz ellene. 
Vedd fel Te is a harcot a hideggel – s mutasd meg – mínuszok, zord idő- ide, vagy oda csakazértis vidám, egészséges, és kiegyensúlyozott maradsz! 
Ezt miképp érheted el? 
Lássuk!

·        ÖLTÖZZ MEGFELELŐEN!
Azaz ez nem a miniszoknyák és rövidujju pólók viselésének időszaka – tessék rétegesen öltözködni, természetes alapanyagú pamut vagy gyapjú ruházatot felvenni. Legyen megfelelő a cipő, vagy a csizma – védjék a lábat a kihűléstől. Na és kerüljön elő a sapka, sál, kesztyű – mínusz 10 fokban, hiányukban könnyen fagyási sérüléseket szerezhetünk nélkülük.

·        VÉDD MAGAD A SZÉLTŐL, VÍZTŐL!
Hóban, esőben könnyen átnedvesedhet a ruházat – ne légy rest azonnal leváltani, vagy megszárítani!

·        NE A FŰTÉSEN SPÓROLJ!
Bármilyen hihetetlen, de a kihűléses halálesetek 60 %-a nem az utcán élők köréből kerül ki, hanem sokan a saját fűtetlen lakásuk áldozatai lesznek. Ha tartósan 15 Celsius fok alatt van a hőmérséklet – fennáll a kihűlés veszélye.

·        HA HALASZTHATÓ DOLGOD VAN – HALASZD EL!
Viccesen hangzik – de érdemes elgondolkodnod rajta. Minek tennéd ki magad vagy a gyerekeidet a legnagyobb hidegben egy fölösleges útnak, ha nincs életbevágóan fontos elintéznivalód?

·        HA MÉGIS HALASZTHATATLAN…
…akkor készülj fel az útra. Ha autóval hosszabb kiruccanást terveztek, érdemes tele tankkal elindulni, élelmet, vizet, takarót, pótruhákat odapakolni – vészhelyzet esetére.

·        FOGYASSZ MELEG TEÁKAT!
Tedd szokásoddá – hazaérve azonnal készíts forró gyümölcs-, vagy gyógyteát – öltözz át, húzz fel egy meleg zoknit, papucsot, majd a fűtőtest elé ülve lassan kortyolgasd el! Tíz perc múlva az egész tested átmelegszik.

·        NAPONTA LEGALÁBB EGY ALKALOMMAL EGYÉL FORRÓ LEVEST!
Ez egyrészt segít a megfelelő folyadékpótlásban (ami hideg időben egyébként is könnyen háttérbe szorul), másrészt az egészséges és változatos táplálkozás természetes része.

·        NÖVELD IMMUNRENDSZERED HATÉKONYSÁGÁT!
Fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt – így erősítve a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességedet.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése