Az erjesztett tejtermékeket már évezredekkel ezelőtt fogyasztották a Közel-Keleten. A joghurt áldásos hatásának felfedezéséért, a joghurtból a tej alvadását előidéző baktériumfaj kitenyésztéséért Ilja Iljics Mecsnyikovot 1908-ban Nobel-díjjal jutalmazták. Ő volt az, aki a bolgár pásztorok hosszú életének titkát kutatva rájött, hogy a tejsavbacilusok elpusztítják a bélben levő mérgező anyagokat.
Isaac Carasso (a Danone cég megalapítója) Mecsnyikov segítségével 1919-ben elkészítette az első saját fejlesztésű joghurtot, amit egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt kezdetben-patikákban árusítottak.
Miért tanácsos rendszeresen joghurtot fogyasztani?
Mert:
segíti az emésztést
erősíti az immunrendszert
óvja a bélnyálkahártyát
segíti a fiziológiás bélflóra egyensúlyának fenntartását
segíti a tápanyagok felszívódását
megakadályozza a daganatok kialakulását
elpusztítja a káros baktériumokat
enyhíti a gyomorpanaszokat
segíti a koleszterin-anyagcseréjét
csökkenti az ízületi gyulladásokat
kora gyermekkortól rendszeresen fogyasztva csökkenti az elhízás veszélyét
magas kalcium-tartalma miatt erősíti a csontrendszert, megakadályozza a csontritkulás kialakulását
segít gyomorsav termelés elégtelensége, vékony-, és vastagbélgyulladás esetén
Hogyan készül a joghurt?
Egyszerűen. A pasztörizált, homogenizált meleg tejhez baktériumtenyészetet adnak. A tejcukor ilyenkor tejsavvá változik, ennek következtében az állaga és íze is más lesz. Nagyon könnyen mi magunk is készíthetünk házilag joghurtot: forraljunk fel 1 liternyi tejet, várjuk, meg amíg testhőmérsékletűre hűl, keverjünk bele 2 kanálnyi élőflórás natúr joghurtot, öntsük egy zárható üvegbe, vagy termoszba – zárjuk le, és hagyjuk állni. Másnapra a baktériumok elvégzik a feladatukat: finom fogyasztható joghurtot kapunk.
Ízesített, vagy natúr?
Ez itt a kérdés. De a válasz egyértelmű: természetesen a natúr joghurt az, ami igazán a hasznunkra válhat. Ha ízesítettet szeretnénk – ízesítsünk házilag: valódi gyümölcsök, lekvárok hozzáadásával, mézzel, vagy nyírfacukorral édesítve. Kerüljük a bolti agyonreklámozott „vegy-laborokból” származó termékeket, amelyek mesterséges színező-anyagokat és aromákat tartalmaznak.
245 gramm joghurt tartalmaz:
Hogyan fogyasszuk?
Fogyasztható önmagában, de nagyon finom pirított kenyérrel, müzlivel, gyümölccsel, zabpehellyel. Salátákhoz különféle öntetet készíthetünk belőle, de egytálételek ízesítésére, vagy süteménykrémekhez egyaránt kiváló alapanyag.
RECEPTEK
NYERS JOGHURTLEVES
Hozzávalók: 4 pohár natúr joghurt, 30 dkg uborka, 1 csomó kapor, borsmentalevél, só, bors, 10 gerezd fokhagyma.
A meghámozott uborkát felkockázzuk, a fokhagymát átpréseljük. A kaprot és a mentaleveleket apróra vágjuk, majd az összes hozzávalót jól összeturmixoljuk. Hidegen tálaljuk.
JOGHURTOS ZÖLDSÉGLEVES
Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, olaj, 3 gerezd fokhagyma, 40 dkg cukkini, 2 nagy sárgarépa, 1 piros húsú kaliforniai paprika, 1 liter húslé, 2 pohár joghurt, 1 evőkanál liszt, reszelt sajt
A felkockázott hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket, a fokhagymát, pár percig együtt pirítjuk – felöntjük, a húslével, majd ha a zöldségek megpuhultak a joghurttal elkevert liszttel behabarjuk. Reszelt sajttal díszítve tálaljuk.
JOGHURTOS FASÍROZOTT
Hozzávalók: 50 dkg darált csirkemell, 2 szikkadt zsemle, 2 pohár joghurt, 12 tojás, fokhagyma, snidling, petrezselyem, bazsalikom, só ízlés szerint
A hozzávalókat alaposan összekeverjük – kipogácsázzuk, és olajban pirosra sütjük. Salátával tálaljuk
JOGHURTOS CITROMKRÉM
Hozzávalók: 4 pohár natúr joghurt, 1 citrom, édesítőszer, tejszínhab, idénygyümölcs
A citromot lereszeljük, a levét kicsavarjuk, majd összekeverjük a joghurttal és az édesítőszerrel. Talpas poharakba töltjük, majd jól behűtjük. Tejszínhabbal és idénygyümölcs-darabokkal díszítve tálaljuk.
JOGHURTOS SALÁTAÖNTET
Hozzávalók: 4 tojás keményre főzve, 2 pohár natúr joghurt, só, édesítőszer, bors
A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd az elkészített salátánkra öntjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése