2014/02/02

HETI HÍRMORZSÁK 5.hét



HAMIS MOSÓGÉL
7000 liter hamis mosó gélt foglaltak le a NAV pénzügyőrei egy vegyi áru üzletből, és az üzletet ellátó raktáráruházból, mintegy hárommillió forint értékben.  A gyártó képviselője szerint a termékek feltehetően nem eredetiek, mert a gyártási kódok, valamint a csomagolás egyéb biztonsági elemei nem felelnek meg a gyártó által meghatározott követelményeknek továbbá feltűnően alacsony a beszerzési áruk.

WEBNŐVÉR
Webnővér elnevezéssel tájékoztató honlapot hozott létre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A portálon videók és mindenki számára érthető tájékoztató anyagokkal segítik az otthoni ápolást. A honlappal olyan embereket céloznak meg, akik beteg hozzátartozójukat otthoni körülmények között ápolják. Videós tananyagban foglalták össze a laikusok számára is könnyen elsajátítható fogásokat, ápolási tudnivalókat. Létrehoztak egy olyan adatbázist is, amelyben bárki – lakcíme megadásával – könnyen megtalálhatja a hozzá legközelebb eső gyógytornász, gyógyszertár, vagy háziorvosi rendelő nevét. Emellett lelki támogatói rovatot, gondozói, jogi és dietetikus segítséget is kínál a Webnővér szakember-gárdája, akik személyesen megszólíthatóak és válaszolnak a feltett kérdésekre.

HAT ÚJ ELEM A MAGYAR ÉRTÉKTÁRBAN
Hat új elemmel bővítette a Magyar Értéktárba sorolt és további néggyel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek körét csütörtökön a Hungarikum Bizottság. 
A Magyar Értéktárba került:
  •   gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka,
  • a Zsolnai Kulturális Negyed,
  • Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátó ipari öröksége a Gundel étteremmel együtt,
  • a klasszikus magyar nóta,
  • a 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye,
  •   az Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek
A Hungarikumok Gyűjteményébe került:
  •  a halasi csipke,
  •   a Kürt Adatmentés,
  •   a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
  • a kalocsai népművészet, ezen belül az írás, a hímzés és a pingálás 


ELHUNYT JANCSÓ MIKLÓS
Életének 93. évében péntek reggel, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Jancsó Miklós világhírű magyar filmrendező, kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas alkotó, kiváló művész.

CSÖKKENT AZ ISKOLAI IGAZOLATLAN HIÁNYZÁSOK SZÁMA
A legutóbbi három tanévben 22, 15, illetve 30 százalékkal csökkent az iskolai igazolatlan hiányzások száma az előző esztendők mutatóihoz képest. Ez annak a 2010-ben bevezetett intézkedésnek köszönhető, ami a családi pótlék kifizetését az iskolalátogatáshoz kötötte, melyet lépcsőzetesen vezettek be. Az első évben felfüggesztették az 50 órától igazolatlanul többet hiányzó gyermekek utáni családi pótlék kifizetését, de természetben megkapták a juttatást az érintett családok. A második évben a 16. életévüket betöltöttek esetében viszont teljesen megszüntették a pótlékot, ha 50 órától nagyobb volt a hiányzás, míg a harmadik évtől kezdődően már életévtől függetlenül minden gyermekre vonatkozik az előírás. Az intézkedés különösen a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szempontjából fontos, hiszen felzárkózásuk alapja az iskolai tanulás.

MAGYAR KUTATÓK A FÖLD LEGMAGASABB VULKÁNJÁN
Magyar kutatók indulnak február 3-án a Föld legmagasabb aktív vulkánjára, a chilei-argentin határon fekvő, 6893 méter magas Ojos del Saladóra, annak érdekében, hogy a klímaváltozás hatásait vizsgálják. Korábban – 2012-ben már különböző műszereket telepítettek a kérdéses helyre, most pedig begyűjtik az azok által rögzített adatokat. Több héten át tart majd a munka, a 200 kilométeres körzetben lakatlan hegyen. A hegy száraz környezetben, hegyi sivatagok fölött magasodik, lábánál sós tavak, só- és kősivatagok húzódnak, a legközelebbi megbízható ivóvíznyerő hely 250 kilométer távolságban található.

TÁMOGATOTT ORVOSI RENDEZVÉNYEK
Több mint kétmilliárd forinttal támogattak tavaly a gyógyszer- és orvostechnikai cégek különféle szakmai rendezvényeket.- írja az egyik gazdasági szaklap. Egészségügyi konferenciákat, szimpóziumokat, üléseket, tanfolyamokat, vándorgyűléseket és egyéb eseményeket támogattak azzal, hogy anyagi segítséget nyújtottak azok megszervezéséhez, megrendezéséhez. A támogatások között vannak néhány ezer forintos és milliós tételek is. A cégek kizárólag a szponzoráltaknak a rendezvénnyel közvetlenül összefüggő költségeit finanszírozhatják, így az utazási és a szállásköltséget, a részvételi díjat, vagy a terembérletet.
ANALFABÉTIZMUS NAPJAINKBAN
Az UNESCO felmérése szerint a világ 650 millió kisiskolás korú, 6-10 éves gyermeke közül 250 millió nem tud írni, olvasni, és nem rendelkezik az alapvető számolási készségekkel. A korcsoport130 millió tagja rendesen jár iskolába, mégsem érte el a minimális követelményeket, 63 millió tagja túl kevés időt tölt oktatási intézményekben, 57 millión pedig egyáltalán nem jár iskolába.

VESZÉLYBEN A NAGY KORALLZÁTONY

Egy 16 milliárd dolláros kikötőbővítés miatt a Nagy-korallzátonyt felügyelő ausztrál hatóság engedélyt adott arra, hogy több millió köbméter iszapot eresszenek a tengerbe a világ legnagyobb koralltelepének közelében a világ legnagyobb szénkikötője építésének előkészületeként. Az engedély értelmében 3 millió köbméter iszapot engednének a tengerbe a tengeri nemzeti park térségében, ami a terv ellenzői szerint veszélyezteti a Nagy-korallzátony élővilágát. A Nagy-korallzátony mintegy 345 ezer négyzetkilométernyi területe az ausztrál partok mentén terül el, és 3000 zátonyával a világ legnagyobb koralltelepét alkotja – felbecsülhetetlen értékű élővilágával, ami most veszélybe kerülhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése