2014/02/22

HETI HÍRMORZSÁK 8.hét


MEGSZÜNT GERÉB ÁGNES HÁZIŐRÍZETE
Több mint három év után megszüntette a Fővárosi Ítélőtábla a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolt, az otthonszülés magyarországi úttörőjeként ismert Geréb Ágnes házi őrizetét. Ehelyett a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, ami a fővárosra és Pest megyére terjed ki.

ABLAK HELYETT KÉPERNYŐ
Falba ágyazott vékony képernyők lesznek a kabinablakok helyett egy épülő szuperszonikus repülőgépen. Az ablakok eltávolításával csökken a légellenállás, Az új szuperszonikus repülő várhatóan 2018-ra készül el. A tervek szerint külső kamerákkal szerelik fel a gépet, ami majd benti képernyőkön élőben közvetíti a tájat.

FELÜLVIZSGÁLAT
Az elmúlt két évben több mint 57 ezer megváltozott munkaképességű ember komplex felülvizsgálatát végezték el az orvos-szakértők, és még 135 ezer ember vizsgálata hátra van.  A felülvizsgáltak 52 százalékánál azonban nem hogy csökkent volna, de nőtt az összeszervezeti egészségkárosodás mértéke és csupán 19 százalékuknál állapítottak meg javulást a szakértők.

TÜDŐÁTÜLTETÉS HAZÁNKBAN IS
“Tíz éve készülünk a tüdő transzplantációs program hazahozatalára, ami egy többlépcsős folyamat, most ennek az utolsó fázisában vagyunk” – mondta Dr. Lang György, a Semmelweis Egyetem Mellkas-sebészeti Tanszékének vezetője, aki a magyar betegek tüdőátültetését jelenleg is végzi Bécsben. Olyan programot szeretnének kialakítani, amelynek keretében a betegek magas színvonalú ellátáshoz jutnak.  A tapasztalatok szerint a tüdő az a szerv, amelyet az emberi szervezet a legkevésbé fogad be, ezért nagy szakmai tapasztalatra van szükség a különleges immunszuppresszív eljárások alkalmazásához, melyek azt szolgálják, hogy a beteg ne csak átessen a műtéten, de utána jó minőségű életet élhessen.

SZENTESI PAPRIKA GYÓGYSZER GYANÁNT
Lantos Ferenc egyetemi docens szerint a szentesi paprikában óriási lehetőségek rejlenek. Hiszen a benne lévő kapszaicin,(a paprika csípősségét okozó anyag), nem más, mint méreg-a mely óvatosan adagolva elpusztíthatja a rákos sejteket. A kapszaicin a szervezetbe juttatva olyan hasznos anyagok termelését serkenti, amely például a rákterápiában eredményre vezethet. A vizsgálatok során azt figyelték meg, hogy a szentesi paprika anyagai megadózisban bizonyos daganatot okozó sejteknek akár 80 százalékát is elpusztíthatják.

MÉRGEZŐEK AZ ÉLELMISZER-CSOMAGOLÁSOK?
Hihetetlen, de igaz: az élelmiszer-csomagolásokban található vegyi anyagok károsabbak a szervezetre, mint azt korábban gondolták. A szakemberek szerint az a probléma, hogy gyakran olyan mérgező vegyi anyagokat használnak a csomagolások készítéséhez, mint a formaldehid, amely potenciális egészségügyi problémákat jelenthet. Ennek a veszélynek sajnos mindenki ki van téve. A mérgező vegyületek akár át is kerülhetnek az ételre is.
ÉLETBE LÉPETT A TRANSZZSÍR-RENDELET

Február 18-án hazánkban is életbe lépett a transz-zsírsav rendelet, ez után a nap után tilos forgalomba hozni olyan élelmiszert, aminek teljes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A transz-zsírsavak (TRANS-FATTYACIDS =TFA) a növényi olajok ipari feldolgozása során, a technológiától függően keletkeznek. A transz-zsírsavak emelik az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterin szintjét, miközben csökkentik a védő HDL-t, növelik a triglicerid szintet, valamint az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét is. Rossz hatással vannak a szívizomsejtekre, a szív és érrendszeri betegségek kockázatát 23 százalékkal növelik, elősegíthetik az Alzheimer-kór romlását, ronthatják a kognitív funkciókat, csökkentik a nők fogamzó képességét, és a rákbetegségek kockázatát is növelhetik. A jogszabály tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése