2014/02/26

HETI ÍZPRÓBA: BABRA MEGY A JÁTÉK


Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szeretem a babból készült ételeket, és ennél fogva alig telik el úgy hét, hogy ne készülne ebből a laktató és nagy tápértékű alapanyagból valami finomság. Bármilyen hihetetlen, de a Peruból és Mexikóból származó bab már kilencezer éve része táplálkozásunknak. Egyiptomban az élet jelképe volt, a rómaiak szavazásoknál használták, de hazánkba csak a XVI. századba jutott el. Napjainkban, legnagyobb mennyiségben, Indiában és Kínában termesztik. Jellemző rá a színbeli- alakbeli-, és nagyságbeli sokszínűség: lehet fehér, barna, fekete, tarka, kerekded, hosszúkás, vese alakú, lehet apró, közepes és egészen nagy.

MIÉRT KÉSZÍTSÜNK BABBÓL ÉTELEKET?
Mert:
Zsírszegény
  •         nem tartalmaz koleszterint
  •    jelentős mennyiségű telítetlen zsírsav is található benne.

Rostokban gazdag
  • megköti a bélrendszerben a koleszterint, ezáltal gátolva annak felszívódását.
  • nagyon lassan szívódik fel, emiatt a vércukorszint emelkedése egyenletesebb lesz, ami cukorbetegek számára nagyon fontos momentum
  • A bélmozgások serkentésével a rostok segítenek a székrekedés kialakulásának megakadályozásában islassan emésztődik – emiatt hosszú időre teltségérzetet biztosít      
  • mérsékli a vastag- és végbélrák veszélyét,
  • elősegíti a rákkeltő anyagok és mérgek gyorsabb kiürülését a szervezetből.

Húspótló
  • kitűnő fehérje-forrás, akár a húsfélék részbeni helyettesítésére is alkalmas, a vegetáriánus étrend alapja (de mivel nem tartalmazza kellő mennyiségben és összetételben a szervezet egészséges működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat, ezért más növényi eredetű táplálékkal és (teljes kiőrlésű) gabonafélékkel együtt célszerű őket fogyasztani.)

Vitaminokban gazdag
  • jó forrása a niacinnak, tiaminnak (B1-vitamin) , folsavnak, riboflavinnak (B2-vitamin), pantoténsavnak,
  •    tartalmaz béta-karotint, B6- vitamint, C- és E-vitamint, biotint

Ásványi anyagokban gazdag
  • jó forrása a vasnak, foszfornak, káliumnak és magnéziumnak
  •  tartalmaz  krómot, cinket és kalciumot
  •  10 dkg-ja biztosítja a napi foszforszükséglet, több mint egynegyedét. Ennek az ásványi anyagnak fontos szerepe van a csontozat és a fogak épségének megőrzésében
Magas antioxidáns tartalmú
  •   segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében

Miért kell beáztatni?

A száraz babot főzés előtt 6-8 óráig ajánlatos vízben kell áztatni, majd puhára főzni. Ezzel az eljárással csökkentjük a benne lévő emészthetetlen szénhidrátok mennyiségét, s ez által a puffadást okozó hatást.
Fűszerezés

Harmonizál vele a gyömbér, a babérlevél, az édeskömény, a kömény, a kakukkfű, a rozmaring, a zsálya, a borsfű, a  citromfű).

Kiknek nem ajánlott

A bab sok purint tartalmaznak, ezért köszvényes betegeknek érdemes kerülni, de legalábbis mérsékelni fogyasztásukat.
A fejtett bab méreganyaga, a vicin egy örökletes enzimhiány-betegségben szenvedő betegeknél súlyos vérszegénységet okozhat.

Mit főzzünk belőle?
Készíthető belőle: leves, saláta, főzelék, édesség, püré, gulyás.

RECEPTEK

OLASZ FŰSZERES BABLEVES
Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj,2 nagy vöröshagyma,2 szál zellerszár, 3 nagyobb sárgarépa, 5 gerezd fokhagyma, kakukkfű, rozmaring, fűszerpaprika, 3 paradicsom, 3 liter zöldség alaplé, 50 dkg tarkabab, 1 kisebb fej kelkáposzta
Az olajat felmelegítjük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát és zellerszárat. Megpirítjuk, hozzáadjuk a felaprított sárgarépát, paradicsomot, fűszerpaprikát, zöldfűszer leveleket, és belepréseljük a fokhagymát. Közben lecsepegtetjük az előző este beáztatott babot, és a káposztát vékonyan felszeleteljük. Amikor a sárgarépa megpuhult hozzáadjuk a babot és káposztacsíkokat,és addig főzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak. Melegen tálaljuk.

KLASSZIKUS MEXIKÓI CHILIS BAB
Hozzávalók:50 dkg nagy szemű tarkabab,2 nagy lila hagyma,6 gerezd fokhagyma, 3 dl húsleves,5 dkg vaj,2 evőkanál liszt,2 kávéskanál őrölt kömény,1/2 evőkanál chili por, kakukkfű, zeller,1 babérlevél, só, őrölt bors.
Az előző este beáztatott babot leszűrjük, megszárítjuk, nagy fazékba tesszük. Belekeverjük a finomra vágott hagymát, fokhagymát, ráöntünk 1 liter vizet. Felforraljuk, 10 perc után lejjebb vesszük a lángot, és egy órát főzzük, amíg meg nem puhul, de egyben marad. Leszűrjük. A húslevest másik fazékban felforraljuk. A vajat felolvasztjuk, s a liszttel krémesre keverjük. Hozzáadjuk az őrölt köményt, a chili port, és fokozatosan kevergetve hozzáadjuk a húsleveshez, majd beletesszük a babot és a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, összefőzzük. Citromszeletekkel és petrezselyemmel díszíthetjük.

RAKOTT PARADICSOMOS BAB
Hozzávalók: 50 dkg szárazbab,1 kg darált sertéshús,2 nagy vöröshagyma, 4 evőkanál paradicsompüré,5 paradicsom, 2 evőkanál vaj, csípős paprika,15 dkg füstölt szalonna, só
Az apróra vágott hagymát a vajban üvegesre pároljuk, belekeverjük a paradicsompürét, sózzuk, hozzáadjuk a húst, összepároljuk. Az előző este beáztatott babot enyhén sós vízben megfőzzük, a levét leöntjük. Egy magas falú tűzálló edény alját és az oldalát a vékonyra vágott szalonnaszeletekkel kibéleljük, rá egy sor babot teszünk, majd a darált húst, utána vastagabb paradicsomszeleteket. Erre újra bab, majd hús és paradicsom kerül, s az egészet szalonnával fedjük be. Meglocsoljuk a bab főzővizével fél óráig sütjük.

BABOS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg tarkabab, megfőzve, 20 dkg vaj, 1 kocka friss élesztő, 1 tejföl, 3 tojás, só, borsikafű, 1 kg liszt
A babot szitán átnyomjuk. hozzáadjuk a vajat, a lisztet, élesztőt, tejfölt és tojást.  Kelesztjük, majd 2 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsa-szaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét megkenjük tojással.  Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése