2014/06/22

HETI HÍRMORZSÁK: 25.hét


BOTULIZMUST OKOZHAT A PESTO

Nemzetközi és hazai járványügyi információk valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai alapján, Magyarországon (1 eset) és Grúziában illetve Franciaországban (3 eset) is olyan botulizmus megbetegedések fordultak elő, melyeket megelőzően a betegek egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztottak.  A gyanús termékeket bio-piacokon, delikátesz boltokban, bit-üzletekben, fesztiválokon és az interneten forgalmazták. A botulizmus tünetei: szájszárazság, homályos, és kettős látás, nyelési és beszédzavar, szemhéjcsüngés, látászavarok. Ezek átlagosan 12-72 órán belül jelentkeznek, azonban akár már 4 órán belül, de 10 nap múlva is jelentkezhetnek. A kezdeti tüneteket után  szimmetrikus, petyhüdt bénulás, végül légzésbénulás alakulhat ki. Láz és érzékelési zavarok nincsenek. Az ételmérgezést gyomor-bélrendszer tünetek kísérhetik (hasmenés, hányás, majd székrekedés). Aki a fent jelzett termékek fogyasztását követően a felsorolt tünetek valamelyikét tapasztalja magán, feltétlenül forduljon orvoshoz. Pontos adatok a NÉBIH honlapján érhetők el.

NYUGAT-AFRIKA: EBOLA-JÁRVÁNY

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet szerint kicsúszott az ellenőrzés alól az Ebola-járvány Nyugat-Afrikában.A nemzetközi szervezeteknek és a kormányoknak több szakértőt kell küldeniük a térségbe, hogy felvilágosító munkával megakadályozzák a betegség terjedését.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint az Ebolának eddig több mint 330 halálos áldozata volt Guineában, Sierra Leonéban és Libériában.A járvány, az utóbbi hetekben ismét rohamosan terjedt, és most először találtak megbetegedéseket a libériai fővárosban is.

EGYRE TÖBBET KÖLTÜNK

Több mint 6 százalékkal nőttek a fizetések az év első négy hónapjában az előző évhez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a közfoglalkoztatottak nélkül számolva. Ez azt jelenti, hogy bruttó 15 ezer forinttal kap többet egy átlagosan kereső munkavállaló, mint tavaly ilyenkor. A Híradónak nyilatkozó elemző szerint, mivel az elmúlt hónapokban gyakorlatilag nem volt infláció, ezért jelentős a reálbér növekedés is, vagyis nő a fizetések vásárlóértéke.

BIONIKUS HASNYÁLMIRIGY

A mesterséges  hasnyálmirigy eredményesen kezeli mind a fiatalok, mind a felnőttek 1-es típusú, úgynevezett gyermekkori cukorbetegségét – állapította meg egy új amerikai kutatás. A New England Journal of Medicine című szaklapban ismertetett kutatás eredményei alapján a mesterséges hasnyálmirigy hatékonyabban és precízebben adagolja az inzulint, mint a jelenleg használatban lévő eszközök. A tanulmányról az Amerikai Diabéteszszövetség éves San Franciscó-i találkozóján is beszámoltak.A 2012-ben kifejlesztett bionikus szervet a Bostoni Egyetem Ed Damiano vezette kutatócsoportja tesztelte páciensek két csoportja, 32 tizenéves és 20 felnőtt részvételével öt napon át. Mindannyian korlátozások nélkül folytatták mindennapi életüket, a műszer minden várakozáson felüli pontosságot mutatott. A mesterséges hasnyálmirigy apró szenzora napi 24 órán keresztül méri a vércukorszintet, akárcsak a valódi szerv. A szenzor egy iPhone-hoz kapcsolódik. Két mobiltelefon méretű pumpa a mért értékek alapján bocsátja ki az inzulint vagy a vele ellentétes hatású hormont, a glukagont. Három kis tű vezeti a hasba a vegyületeket.

SZENNYEZETT VIZEK

Német, francia és svájci kutatók vizsgálata megállapította, hogy a véltnél súlyosabb a vegyi szennyezés az európai vizekben. A vizeket szennyező kemikáliák mennyisége olyan nagy, hogy az EU-tagországok által 2015-ig tervezett vízminőség-javulást valószínűleg nem sikerül elérni – vélték a szakértők. A szennyezés fő okozója a mezőgazdaság és a városi víztisztító berendezések. Szerves ónvegyületek, gyulladás gátlók és az üzemanyagok égése során is keletkező, úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének is jelentős mennyiségben fordultak elő annak a vizsgált 91 folyónak a vonzáskörzetében, amelyek közt ott volt a Duna és a Rajna is. Összesen 223 kemikália adatait elemezték, az eredmények több mint 4000 mérőállomásról érkezetek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése