Tombol a nyár, és
tombol a meggy- szezon. Szerencsére nálunk idén kivételesen jó a termés ebből a
mély bordó ízletes és rendkívül egészséges gyümölcsből- alig győzzük szedni, és
télire „elmenteni”. Tanácsolom nektek is Kedves Olvasók: használjátok ki a
mostani kedvező kínálatot, és árakat, és raktározzatok be minél többet belőle.
Miért is? Egyrészt semmi sem esik olyan jól az embernek, mint a saját kezűleg
elkészített étel, másrészt a meggy élettani hatásai miatt kihagyhatatlan a
mindennapi egészséges táplálkozásból.
Tények, és érdekességek
a meggyről:
- „Savanyú cseresznyeként” is emlegetik egyes vidékeken
- a Kaukázus vidékéről és Kis-Ázsiából származik
- időjárástól függően május végétől csaknem július végéig érik. Sok fajtája ismert: Meteor, Debreceni bőtermő, Újfehértói fürtös, Csengődi csokros, Favorit, Korai pipacsmeggy, Érdi bőtermő, és a klasszikus Pándy meggy, valamint a Kántorjánosi.
- antioxidánsokban a leggazdagabb gyümölcs
- véd a sejteket romboló szabadgyökökkel szemben
- gazdag vitaminokban A-,C-,vitamin, a B-vitamin csoport valamennyi tagja megtalálható benne
- kiegyensúlyozottá teszi az idegrendszer működését,
- hat a hormonális rendszerre,
- segíti a máj és a vesék munkáját,
- természetes pektin-tartalma karban tartja az emésztést- megszünteti a székrekedést
- magas ásványianyag-tartalma kedvezően befolyásolja a szívműködést
- kálium, kalcium, magnézium-tartalma szabályozza a szívritmust
- vízhajtó hatású,
- immunerősítő,
- kúraszerűen alkalmazva enyhíti a köszvényes és reumás panaszokat,
- gyulladáscsökkentő
- Melatonin tartalma segít álmatlanság és alvászavarok esetén,
- szabályozza a koleszterin- és vércukorszintet
- Antocián tartalma miatt természetes fájdalomcsillapító
- segít megőrizni a vénák falának rugalmasságát
- vértisztító, méregtelenítő,
A meggy szerencsére sokféleképpen
tartósítható, friss fogyasztásra, befőzésre, mélyhűtésre, lé és bor, szörp,
zselé, dzsem készítésére egyaránt alkalmas. Leszedve 3-6 napig tárolható
hűtőszekrényben 0 °C körüli hőmérsékleten. Miután értékes színes hatóanyagai
főzve, sütve is érvényesülnek, fogyasszunk belőle minél többet minél több
formában: levesként, süteményekben, kompótként, gyümölcslének, joghurtban.
RECEPTEK
FAHÉJAS
MEGGYLEVES
Hozzávalók: 0,5 kg
meggy, 3 tojás, 3 kanál liszt, só, cukor, fahéj, szegfűszeg.
A kimagozott meggyet
feltesszük főni,a fahéjjal,szegfűszeggel ízesített vízbe. A tojásfehérjét habbá
verjük, beleszórjuk a lisztet, összekeverjük a cukorral elkevert sárgájával,
majd lassan, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a forró meggylevest.
Vigyázzunk, fordítva nem lehet, mert ha a lébe keverjük a tojást, akkor csomós
lesz!
MEGGYMÁRTÁS
Hozzávalók: 50 dkg magozott
meggy, 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1 dl vörösbor, 10 dkg cukor, 1/2 citrom, só,
fahéj, szegfűszeg.
8 dl vízhez adjuk hozzá
a bort, sózzuk, cukrozzuk, tegyük bele a szegfűszeget, a fahéjat, a citrom
héját, majd forraljuk fel és főzzük meg benne a meggyet. A tejfölből és a
lisztből készítsünk habarást és ezzel sűrítsük be a mártást. A végén cukorral
és citromlével végezzük el az utóízesítést. Ízeit tovább gazdagíthatjuk, ha
habarás előtt a megfőtt meggy harmadát kiszedjük, áttörjük, és úgy tesszük
vissza a mártásba.
MEGGYES-SAJTOS
CSIRKEMELL RÁNTVA
Hozzávalók:12 szelet
csirkemell-filé, 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg magozott meggy, só, bors, liszt,
tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
A csirkemelleket
vékonyra szeletelve kissé kiverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A szeleteket
beszórjuk lereszelt sajttal és kimagozott meggyel. Szorosan feltekerjük, és
hústűvel vagy fogpiszkálóval a széleket lezárjuk. Panírozzuk és olajban
kisütjük.
MEGGYES
PALACSINTA
Hozzávalók: 20 darab
palacsinta,30 dkg túró, 2 dl tejföl, 3 tojás, 9 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 10
dkg búzadara, 25 dkg vaj, 1 db citrom reszelt héja, 60 dkg magozott meggy, 30
dkg dióbél, fahéj
A szokásos módon palacsintákat sütünk, majd a
többi hozzávalóból elkészített töltelékkel megtöltve, feltekerve tálaljuk.
MEGGYES-RUMOS
DESSZERT
Hozzávalók: 50 dkg
háztartási keksz, 5 dl tej, 8 evőkanál cukor, 4 tojássárgája,1 rumaroma, 50 dkg
magozott meggy, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál rétesliszt, a díszítéshez
tejszínhab, reszelt csokoládé.
Az 5 dl tejet
elkavarjuk a rumaromával, és beleáztatjuk az 50 dkg kekszet. Majd a tojások
sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, amihez apránként
hozzádolgozzuk a lisztet is. Lassú tűz felett krémszerűre főzzük. Amint kihűlt,
előveszünk egy desszertestálat, és a kekszet rétegezve rakjuk a tálra úgy, hogy
alul és fölül krém kerüljön, s a rétegek közé magozott meggyet szórjunk. A
tetejét csoki reszelékkel és tejszínhabbal díszítjük –lehűtve tálaljuk.
HABOS
MEGGYES TÚRÓFALATOK
Hozzávalók: 4 dl
habtejszín, 40 dkg krémtúró, 4 evőkanál porcukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 40 dkg
magozott meggy, 2 csomag omlós vaníliás keksz
Az előhűtött tejszínből
kemény habot verünk, hozzákeverjük a porcukrot és a krémtúrót, amit előzőleg
ízesítettünk a vaníliával. A kekszeket tálra sorakoztatjuk, és elosztjuk rájuk
a tejszínes túrót. A túró tetejére halmozzuk a meggyet – színes és egyszerű
desszert.
GYORS
MEGGYES PITE
Hozzávalók: 6 tojás, 30
dkg cukor,4dl tejföl, 60 dkg liszt, 2 sütőpor, 3 evőkanál kakaópor 40 dkg meggy
magozva
A cukrot az egész
tojásokkal habosra keverjük, majd az összes többi hozzávalót hozzákeverjük.
Kilisztezett tepsibe öntjük, a lisztbe forgatott meggyszemekkel egyenletesen
megszórjuk. Megsütjük, majd ha kihűlt felkockázzuk.
JÓ ÉTVÁGYAT
MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése