2012/12/03

HETI ÍZPRÓBA : MÉZ


Gyógyító méz

HETI ÍZPRÓBA: MÉZ
Édes, mint a méz… - hányszor használjuk ezt a hasonlatot, ha azt szeretnénk érzékeltetni, hogy mennyire édes, és finom valami.  De a méz táplálkozás-élettani szempontból jóval többet jelent szimpla édességnél. Összetételénél, és egészségre gyakorolt pozitív hatásainál fogva bátran kijelenthető, hogy a már az ókorban is fogyasztott méz felér egy sokoldalú gyógyszerrel – azzal az el nem hanyagolható különbséggel, hogy nem tartalmaz semmiféle mesterséges anyagot, tartósítószert. A virágméz a növények nektárjából a méhek gyűjtő, átalakító és sűrítő tevékenysége révén alakul ki, olyan enzim használatával, amely hatására a mézben baktérium-ellenes anyag is keletkezik. Színét, illatát, ízét befolyásolja a növényi származás, a gyűjtés helye, ideje. Növényi származás alapján igen széles a paletta: a közismertebbek az akác-, a napraforgó-, a repce-, a vegyes-, a hárs-, a selyemfű-, és a gesztenye-méz. Színe az áttetszőtől a sötétbarnáig terjed, íze a virág íztől a markánsabb savanykás ízig, állaga a folyékonytól a kristályosig.  ( A kristályosodás ellenére a méz ugyanúgy tartalmaz minden fontos összetevőt, mint a folyékony változata)
A mézben vannak:
  • egyszerű cukrok 69% (fruktóz, glükóz) (szénhidrát)
  • összetett cukrok 9% (szacharóz, maltóz) (szénhidrát)
  • aminosavak (Taurin, Arginin, Cisztin, Timin, Karnitin)
  • poliszacharidok, keményítők (szénhidrát)
  • enzimek (invertáz, amiláz, glükóz oxidáz, kataláz, foszfatáz)
  • savak
  • ásványi sók (kalcium, vas, cink, kálium, foszfor, magnézium, réz, mangán, nátrium, szilícium,)
  • vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, B12, M, C)
  • aroma- és színanyagok
  • flavonidok
  • virágporok
  • víz 17-20%
Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, illetve gyógyítható:
·    szívbetegségek és keringési zavarok
·    máj- epe-, és veseproblémák
·    gyomor- nyombélhurut
·    gyulladások
·    endokrin betegségek
·    nőgyógyászati panaszok
·    stressz
·    álmatlanság, alvászavar
·    influenza, láz, megfázás
·    csontritkulás
·    vérszegénység
·    vitaminhiány
·    izomgörcsök
·    érelmeszesedés
·    fogszuvasodás
·    fertőzések
·    horzsolt, zúzott sebek
·    székrekedés
·    szívritmuszavarok,
·    szívizomgyulladások,
·    hipertónia,
·    torokgyulladás,
·    gége- és légcsőhurut 
RECEPTEK
Csirke - mézes mártással
Hozzávalók: 8 csirkecomb, 25 dkg vaj, 3 dl narancslé, 1 dl méz, 1 citrom, 1 dkg őrölt mustármag, 1 csokor petrezselyem zöld, csipetnyi só, őrölt bors
Felolvasztjuk a vajat, majd beleöntjük a narancslevet majd a mézet. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az őrölt mustármaggal, 5 percig pároljuk, majd kihűtjük. A megmosott csirkecombokat, tepsibe helyezzük, ráöntjük a mézes keveréket, lefedjük és 3 órára hűtőbe tesszük pácolódni. Végül megsütjük. Burgonyapürével a legfinomabb.
AZ ÖRÖK KLASSZIKUS: A MÉZESKALÁCS
Hozzávalók: 1kg liszt, 30 dkg méz, 25 dkg margarin, 3 tojás, 2 kávéskanál szódabikarbóna,3 dkg kakaó, szegfűszeg, fahéj, 2 tojásfehérje, 20 dkg cukor
A mézet cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, felolvasztjuk, kihűtjük. Belekeverjük a tojást, a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk. Különböző formákkal kiszúrjuk. Megsütjük, majd díszítjük a cukormázzal.
MANDULÁS MÉZES
Hozzávalók: 30 dkg darált mandula, 30 dkg étcsokoládé, 30 dkg méz, 20 dkg darált keksz, 30 dkg porcukor, 4 tojás fehérje, 5 dkg mák
A mézet összekeverjük a darált mandulával, a feldarabolt csokoládéval és a keksszel. Felmelegítjük, hozzáadjuk a porcukrot és kemény masszává gyúrjuk. Kézzel kis rudakat formálunk belőle, egyik végét tojásfehérjébe mártjuk, a másikat pedig mákszembe hempergetjük. Szobahőmérsékleten megszárítjuk.
DIÓKRÉM MÉZZEL –TORTÁBA, TÖLTELÉKNEK, VAGY POHÁRKRÉMNEK
Hozzávalók:15 dkg méz, 20 dkg vaj, 20 dkg dió, 2 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor
Keverőedénybe tesszük a vajat, a cukrot és a tojás sárgáját, majd habverővel felverjük. Hozzáadjuk a darált diót, belecsorgatjuk a mézet, és világos, habos krémet keverünk belőle.
MÉZES NARANCSOS SÜTI
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 3 tojás, 1 nagyobb narancs leve, 40 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csésze méz, 1csésze tej, reszelt narancshéj, só

A vajat a mézzel a tojásokkal habosra elkeverjük. Külön a tejet, a narancslevet és a narancshéjat is összekeverjük. Majd a kétféle keveréket alaposan összekeverjük a szódabikarbónás liszttel. Kivajazott tepsibe öntjük és megsütjük.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése