2014. szeptember 14., vasárnap

HETI ÍZPRÓBA: SZILVÁT MINDEN MENNYISÉGBEN



Ősz van – le sem lehetne tagadni: sárgulva hullnak a falevelek, hidegebbek a reggelek, egyre több felhő árnyékolja be a napot, lóg az eső lába nap, mint nap, érik a szőlő, na és vidáman rotyog a szilvalekvár az üstben vagy fazékban. Az - az istenien finom, tartósító-, és vegyi anyagmentes lekvár, ami a végére oly mértékben megöregedik, hogy kész művészet kiszedni a főzőedényből.

Szilva: egy bőségesen termő olcsó gyümölcs, amit sokan szeretnek, de nagyon sokan méltatlanul mellőznek is. Sokféleképpen felhasználható: nyersen, gyümölcssalátákba, levesnek, kompótokba, süteménybe, aszalva, szószokba, dzsemekbe, lekvárnak (na és híres nevezetes pálinkának).

Sokféle kedvező élettani hatással bír, rendszeresen fogyasztva:

  • csökkenti a koleszterinszintet
  • tisztítja a vért
  •   csökkenti a vérnyomást
  •  serkenti a vesék működését
  • csillapítja a vérzéseket
  • megszünteti az emésztési zavarokat
  • gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert
  •  antioxidánsai segítenek a káros szabad gyökök megsemmisítésében
  •  serkenti a gyomor és a belek működését
  • magas vas-tartalma segít a vérszegénység leküzdésében
  •  rost-tartalma salaktalanító hatást gyakorol a szervezetre
  •  szünteti a krónikus fáradtságot
  • javítja a memóriát, és a koncentrálóképességet
  • normalizálja a szívritmust
  • hashajtó, mert a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét
  • jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére
  • gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.
  •  K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.


RECEPTEK

PUDINGOS SZILVALEVES

Hozzávalók: 1 kg szilva, fahéj-ízlés szerint, édesítőszer ízlés szerint, 1 rúd vanília, pici só, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 liter tej, víz

A szilvát feltesszük főni, belekeverjük az édesítőszert, a vaníliát. Ha a gyümölcs megfőtt – felöntjük a tej ¾ - ével, a többi tejjel pedig bekeverjük a pudingport, és ezzel besűrítjük a levest.

CHILIS SZILVAMÁRTÁS

Hozzávalók: 1 kg kimagozott, darabolt szilva, 1 fahéjrúd, 2-3 csillagánizs, 4 szem szegfűszeg, 1 chili paprika, 1 csipet só, édesítőszer

A szilvát feltesszük főni az összes többi hozzávalóval – amikor megpuhult botmixerrel pürésítjük.

SZILVÁS TURMIX

Hozzávalók:1kg szilva, édesítőszer (kinek, mit lehet),3 dl ásványvíz, 1 l tej.
A szilvát kimagozzuk, pépesre turmixszoljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót.



SZILVÁS SÜTI

Hozzávalók: 1 kg liszt, 40 dkg margarin, 6 egész tojás + 2 tojás sárga, 2 evőkanál porcukor, 5 dkg élesztő, langyos tej, 1kg magvaváló szilva, csipetnyi só, kevés fahéjas porcukor.

Az élesztőt kis cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük  a tojásokkal és a kis darabokra vágott margarinnal és  a felfutott élesztővel, és sima tésztává összedolgozzuk. A kapott tésztát langyos helyen, 2 órán keresztül pihentetjük, majd egy kilisztezett tepsibe húzogatjuk. A tetejére egyenletesen rászórjuk a megmosott, lecsöpögtetett, kimagozott és apróra vágott szilvadarabokat, és a fahéjas porcukorral meghintve, kis lángon megsütjük. Kihűlés után kis kockákra vágva kínáljuk.


DIÓS SZILVAFÁNK

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 3 dl tej, 1 kg magvaváló szilva, 10 dkg darált dió, 2 egész tojás, 2 evőkanál porcukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 3 szem összetört szegfűszeg, csipetnyi só, olaj a sütéshez, a tetejére vaníliás porcukor.

A tojást habosra verjük a tejjel, a sóval, a porcukorral, a darált dióval, a szegfűszeggel, majd a lisztet is belekeverjük az apróra vágott szilvadarabokkal együtt. Bő olajban – a tésztát evőkanállal adagolva –kisütjük. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.


JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...