2014. szeptember 29., hétfő

EGÉSZSÉGPÉNTEK: ŐSZI IMMUNERŐSÍTÉS



Ha tetszik, ha nem ősz van… Igaz, most éppen gyönyörűen süt a Nap, de árnyékban már feltér a pulóver, a reggeli hidegekről nem is beszélve. Akárhogy is: október van – s egyre bizonyosabb, hogy csökken a napsütéses órák száma, és csökken az átlaghőmérséklet. A természettel együtt nekünk is alkalmazkodnunk kell a rossz időhöz- annak érdekében, hogy ne betegedjünk meg egykönnyen. Ennek érdekében fel kell készíteni az immunrendszerünket a hőingadozásokra, a környezetünkből leselkedő baktérium-, és vírus-támadásokra, az őszi átállással járó idegrendszeri megterhelésekre. Miképp?


 Néhány jó tanács:

Örök igazság: immunrendszerünk működése szorosan összefügg életmódunkkal –ezért törekednünk kell a helyes életmód alapelveinek betartására, úgymint:

  • minőségileg és mennyiségileg helyes étrend (a magas cukortartalmú és a zsíros ételek gyengítik a szervezet védelmi rendszerének működését) amely megfelelő arányban tartalmazza a tápanyagokat, kellő mennyiségben a vitaminokat, ásványi-anyagokat, rostokban - , antioxidánsokban-, esszenciális zsírsavakban gazdag
  • ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre – a dehidratáltság gyengíti a nyálkahártyák védekező-képességét, a kórokozók könnyebben találnak behatolási kaput szervezetünkbe
  • növeljük az A-, C-, E-vitamin bevitelt: savanyított káposzta, vöröskáposzta, cékla, sárgarépa, paradicsom, zöld leveles saláták, citrusfélék és olajos magvak formájában – nyersen, vagy kíméletesen elkészítve
  •  lehetőség szerint töltsünk minél több időt a szabad levegőn – az étkezések utáni séta (szundikálás helyett) kiváló immunerősítő hatással bír
  • fogyasszunk minél több a teljes kiőrlésű kenyeret (tönköly) és a csíráztatott gabonát
  • érdemes még a homoktövis, pirosszőlőhéj-kivonat, aloé, keskeny- és bíborkasvirág kúraszerű használatát is kipróbálni, de segítséget nyújtanak a különböző klorofill-források, a méz, propolisz, virágpor, méhpempő, és a csipkebogyó is
  • kiváló természetes antibiotikumok a hagymafélék: fokhagyma, vöröshagyma, lilahagyma
  • emeli a védekezőképességet a különböző omega3- források fogyasztása: lenmagolaj, csíraolajok
  • együnk minél több probiotikus készítményt: bélrendszerünk egészsége immunrendszerünk egészségének záloga
  • nagyon jó hatásúak a különböző illóolajok - eukaliptusz, édeskömény, levendula, citromfű, borsmenta, rozmaring
  • amennyire csak lehet, kerüljük a stresszt, az állandó feszültséget – tanuljunk meg „lazítani”,– teremtsünk egyensúlyt a munka és a pihenés között - legyen ez bármennyire is nehéz feladat
  •   öltözzünk rétegesen


Mikor gondoljunk arra, hogy a kelleténél gyengébb az immunrendszerünk?

  1. étkezések utáni menetrendszerűen jelentkező álmosság,
  2. gyakori fáradékonyság
  3. általános rossz közérzet,
  4. szellemi teljesítőképesség csökkenése,
  5. bélrendszeri diszkomfort érzés,
  6. gyakori megfázások,
  7.   fertőzések,
  8. lassabb gyógyulás
  9. étvágytalanság



Ha e tünetek közül legalább három is jelen van – érdemes azonnal változtatni a mindennapjainkon. Már ha nem egy alapos megfázással szeretnénk kezdeni az őszt…

NAPSÜTÉSES - BETEGSÉG-MENTES ŐSZT KÍVÁNOK MINDENKINEK


               


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...