2014/09/30

HETI ÍZPRÓBA:IMMUNERŐSÍTŐ ÉTELEK



Itt van az ősz, itt van újra…

S vele együtt a megfázás, torokfájás, tüsszögés. torokkaparás, nátha is…

Mit tehetünk megelőzésképpen?

 Erről szólt az eheti Egészségpéntek: Őszi immunerősítés című része – amit az alábbi linkre kattintva olvashatsz:


De mit EHETÜNK annak érdekében, hogy megelőzzük- vagy orvosoljuk a bajt?  Ebben segít a következő recept-válogatás.

IMMUNERŐSÍTŐ ÉTELEK



HAGYMAKRÉMLEVES

Hozzávalók: 1 nagy póréhagyma,10 gerezd fokhagyma,3 nagy fej vöröshagyma,25 dkg burgonya,1 csokor petrezselyem,2 evőkanál tönkölybúza liszt,1-2 evőkanál olaj, só, bors, pirospaprika
A hagymákat, a póréhagyma-karikákat, a fokhagymát sóval, borssal fedő alatt megpároljuk, majd levesszük a tűzről, beletesszük a lisztet, a pirospaprikát, összekeverjük és felöntjük hideg vízzel. Beletesszük az apróra kockázott burgonyát, a finomra vágott petrezselymet, és addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Ezután összeturmixoljuk. Tálaláskor friss petrezselyemmel, hagymakarikával, reszelt Pannónia sajttal és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

JOGHURTOS - MAZSOLÁS CÉKLASALÁTA

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 3 savanyú alma, 5 dkg mazsola, 2 dl joghurt, citromlé, só, édesítőszer, ízlés szerint
A mazsolát megmossuk, és citromos vízbe megáztatjuk. A megmosott céklát a héjában félig puhára főzzük – meghámozzuk, lereszeljük, és hozzákeverjük a lereszelt almát is - citromlével meglocsoljuk. Hozzákeverjük a mazsolát, a natúr joghurtot és ízlés szerint ízesítjük.



ALMÁS-SÁRGARÉPÁS DARA

Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 3evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, édesítőszer, kevés őrölt szerecsendió.

Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.



SÜTŐTÖKÖS BIRSKRÉM

Hozzávalók: 1 nagyobb amerikai sütőtök,2 birsalma, citromlé, édesítőszer, tejszín.

A tököt kockákra vágjuk. Amikor félig megfőtt, hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott birsalmákat. Puhára főzzük, ízesítjük a citromlével, édesítőszerrel,  pici sóval, majd behabarjuk a tejszínnel. Önmagában is kitűnő édesség, de lehet sültek mellé is tálalni.

CSÍPŐS CSIRKE

Hozzávalók:2 nagy csirkemell, 3 db chili paprika, 30 dkg gomba, 40 dkg sárgarépa, só, bors, liszt, 2 pohár tejföl, olaj.

A csirkemellet csontozzuk ki, és a csontokból a bőrrel együtt főzzünk húslevest kevés zöldség és chili paprika hozzáadásával. Aprítsuk fel a mellhúst, a sárgarépákat és a gombákat. A kész húslevesbe rakjuk bele az előbb felaprított kockákat és néhány órát hagyjuk benne állni, majd a levesből kivéve, csurgassuk le és forró olajban süssük ki. A visszamaradt húslevest liszttel és tejföllel sűrítsük be. Elsősorban rizzsel tálaljuk, melyre a csípős szószból mindenki tetszése szerint önthet.


SZENDVICSKRÉM FEKETE RETEKKEL

Hozzávalók: 3 nagyobb fekete retek, 3 fej vöröshagyma, 2 kanál olaj, só, bors, 10 dkg margarin

A retket lereszeljük, a hagymát apró kockára vágjuk, az olajjal, a fűszerekkel, és a margarinnal elkeverjük. Pirítósra kenve fogyasztjuk.

ÍNYENC NARANCSMÁRTÁS

Hozzávalók: 5 savanyú alma, 1 dl frissen kipréselt narancslé, 3 evőkanál ecetes torma, csipetnyi só és cukor/ vagy édesítőszer, 2 teáskanál reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors

Az almát megtisztítjuk, lereszeljük. Saját levében, addig pároljuk, amíg megpuhul, majd ráöntjük a narancslevet, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és az őrölt fehér borsot. Kevés sóval és csipetnyi cukorral ízesítjük, felforraljuk. Ezután belekeverjük az ecetes tormát. Sültek mellé kínáljuk.

KIVISALÁTA 3.

Hozzávalók: 8 kivi, 3 banán, 1 ananász, 10 dkg durvára vágott dió, édesítőszer, 1 rúd vanília, 3 evőkanál citromlé, 1dl ananászlé

Az ananászt, a banánokat és a kiviket megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. A salátás tálban összekeverjük a felvágott gyümölcsöket, hozzátesszük a diót, az édesítőszert, a vaníliarúd kikapart belsejét. A salátát meglocsoljuk a citromlével és az ananász lével. Tálalás előtt 30 percig hagyjuk állni.

TOJÁSOS SALÁTA

Hozzávalók:1 nagy fejes saláta, 6 db főtt tojás, 25 dkg felvágott, 2 fej lilahagyma Öntet:6 evőkanál olaj, 1 citrom leve, mustár só, bors
A salátát eltépkedjük, a felvágottat felkockázzuk, a tojást lereszeljük, a hagymát felkarikázzuk és mindent összekeverünk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, s ráöntjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINENKINEK!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése