2015/04/25

HETI HÍRMORZSÁK 17.hét


A kevés folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyes, mint az ittas vezetés

    London, 2015. április 20., hétfő (MTI) - A kevés folyadékot fogyasztó gépkocsivezetők kétszer annyi hibát követnek el, mint azok a társaik, akik elegendő folyadékot isznak - állapították meg brit kutatók, akik szerint a kevés folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyes, mint az ittas vezetés.
    A Loughboroughi Egyetem szakemberei által végzett kutatás kiderítette, hogy ha egy gépkocsivezető csupán öt korty folyadékot fogyaszt el egy óra alatt, szervezetében hasonló állapot alakul ki, mintha ittasan vezetne. Ha a gépkocsivezető egy óra alatt csak 25 milliliter vizet fogyaszt el, több mint kétszeresére nő az általa elkövetett hibák száma azokhoz képest, akik elegendő mennyiségű folyadékot isznak.
    Ron Maughan professor emeritus, a tanulmány vezetője a The Daily Telegraph brit napilapnak elmondta: "valamennyien elítéljük az ittas vezetést, de általában nem gondolunk bele abba, hogy másféle dolgok hogyan hatnak vezetési képességeinkre, ezek egyike a folyadékfogyasztás és a kiszáradás. Kétségtelen, hogy az alkohol és a drogfogyasztás gépkocsivezetésnél növeli a balesetek kockázatát, eredményeinek azonban kimutattak egy fel nem ismert veszélyt, és azt sugallják, hogy a gépkocsivezetőket bátorítani kell arra, fogyasszanak megfelelő mennyiségű folyadékot.
    A kiszáradás következtében romlik a szellemi teljesítmény, hangulatingadozás áll be, csökken az összpontosítás, az éberség, a rövid távú memória képessége - figyelmeztetnek a kutatók, akik először tanulmányozták a kiszáradás, a vezetői hibák és a baleseti kockázatok közötti kapcsolatot.
    A Physiology and Behavior című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukhoz férfi vezetőket teszteltek laboratóriumi körülmények között szimulátor segítségével.
    Minden résztvevő három különböző alkalommal vett részt a teszten, ezek közül egyszer úgy vezetett a szimulátoron, hogy elegendő folyadékot ivott - óránként 200 millilitert -, egy másik alkalommal pedig úgy, hogy alig ivott valamit - óránként 25 millilitert. A teszteken két órán át kellett egy autóúton vezetniük.
    Amikor elegendő folyadékot fogyasztottak, 47 balesetet idéztek elő, amikor igen keveset, a balesetek száma 101-re nőtt. A hibák aránya a két órában nőtt, az időintervallum utolsó negyedében csúcsosodott ki - ismertette az eredményeket a The Daily Telegraph brit napilap.
http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11547199/Not-drinking-enough-water-has-same-effect-as-drink-driving.html

A kormányhivatalok megkezdték a parlagfű elleni védekezés ellenőrzését

Budapest, 2015. április 20., hétfő (MTI) - A megyei kormányhivatalok munkatársai hétfőtől azt is ellenőrizhetik, hogy a gazdák megtesznek-e mindent a parlagfű ellen - hangzott el az M1 aktuális csatorna déli híradójában.
    Az úgynevezett határszemleprogram idén a parlagfű elleni védekezés helyszíni ellenőrzésével folytatódik, így júliustól már jelentős bírságra számíthatnak azok, akiknek a földjén allergiát okozó gyomnövényt találnak - tették hozzá.
    Parlagfüves területről magánszemélyek, civil szervezetek is tehetnek bejelentést a hatóságoknál - hangzott el az M1 híradójában.
    A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület vasárnap közleményben tájékoztatta az MTI-t, hogy a helyszíni ellenőrzések júliustól október közepéig tartanak majd. A határszemlékről szóló tájékoztatót az ország összes önkormányzata megkapta.

Negyven önkormányzat ajánlott fel telket új börtön építésére

Budapest, 2015. április 20., hétfő (MTI) - Negyven önkormányzat ajánlott fel telket új börtön építésére, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán (BVOP)megkezdték a pályázatok értékelését - tájékoztatta a BVOP hétfőn az MTI-t.
    A BVOP közleményében azt írták, hogy a március 31-ei határidőig negyven pályamű érkezett, már tart a pályázati anyagok szakmai értékelése, eredményhirdetés pedig májusban várható.
    A Belügyminisztérium pályázati felhívásban keresett a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi, az észak-magyarországi, valamint a közép-magyarországi régióban új börtön építésére alkalmas területet. A tárca felhívása szerint az 500 fogvatartottat befogadó büntetés-végrehajtási intézetekben foglalkoztatott 250 ember legalább 25 százaléka felsőfokú végzettségű lesz. A börtönöket 2017-ben kezdik építeni, és 2018-ban vagy 2019-ben kezdhetik meg működésüket.

Novák Katalin: több gyermek ehet naponta háromszor térítésmentesen

    Budapest, 2015. április 21., kedd (MTI) - A kormány a hároméves kortól kötelező óvodáztatás bevezetésével egyidejűleg, szeptember 1-jétől lényegesen kiterjeszti az ingyenesen étkező gyermekek körét - mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kedden az MTI-nek.
    Novák Katalint annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy a femina.hu oldalon az jelent meg: a kormány úgy adna sokkal több ingyenes ételt, hogy annak árát az önkormányzatokkal fizettetné meg.
    A több ingyenesen étkező gyerek több pénzt is igényel, azonban az összeg, amellyel a tárca kalkulál, és amennyit rászánnának az ingyenesség kiterjesztésére, egyszerűen nem lesz elég - idézi a honlap a vg.hu számításait.
    Az államtitkár erre reagálva elmondta: ősztől a jelenleginél 172 ezerrel több, mintegy 358 ezer bölcsődés és óvodás korú gyermek étkezhet majd napi háromszor ingyenesen, aminek az idei központi költségvetés biztosítja a fedezetét.
    A gyermekétkeztetés költségvetési előirányzata az elmúlt években jelentősen növekedett, 2010-hez képest az erre a célra fordított támogatás összege megduplázódott: 29 milliárdról csaknem 62 milliárdra emelkedett - tette hozzá.
    "2016-ban 70 milliárd forintnak megfelelő összeg áll majd rendelkezésre a központi költségvetésben" - mondta az államtitkár, aki szólt arról is, hogy a korábbi finanszírozási rendszer 2014-ben - az önkormányzatok javára - jelentősen átalakult, és feladatalapú finanszírozás lépett életbe.
    "Ez a támogatási rendszer garantálja, hogy az önkormányzatok támogatás formájában hozzá fognak jutni az ingyenes gyermekétkeztetés bővítése kapcsán kieső bevételekhez, valamint a többletlétszámból fakadó esetleges kiadási többlethez" - fűzte hozzá.
    Az új finanszírozási mechanizmusnak köszönhetően a megfelelő saját bevételi lehetőségekkel nem rendelkező települések a nettó - bevételekkel csökkentett - elismert kiadásukhoz szükséges valamennyi forrást megkapják - közölte Novák Katalin.

Egészségre káros krómot talált cipőkben a fogyasztóvédelmi hatóság


 Budapest, 2015. április 21., kedd (MTI) - A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumában megvizsgált 25 pár cipőt, ezek közül négyről kiderült, hogy olyan mennyiségben tartalmaz krómot, ami már káros lehet az egészségre, így ezeknek a cipőknek a forgalmazását megtiltották - közölte az NFH az MTI-vel kedden.
    A vizsgálaton 5 pár lábbeli felelt meg minden szempontnak.
    A szakemberek 5 pár gyermek, 12 pár női, 8 pár férfi cipőt ellenőriztek a laboratóriumban. A 4 pár kifogásolt lábbeli bélésében kilogrammonként 5 milligrammnál magasabb volt a krómtartalom, ami súlyos egészségügyi kockázat.
    A cipőkben talált króm erősen mérgező, rákkeltő anyag, már nagyon alacsony koncentrációban is képes bőrgyulladást, dermatitiszt kiváltani. A krómot nem szándékosan alkalmazzák a bőr és a bőripari termékek gyártásánál, hanem a bőr feldolgozásakor, a cserzéshez használt króm oxidációja során képződhet - jegyezte meg közleményében az NFH.
    A hivatal az MTI érdeklődésére közölte: a mintavétel helyén összesen 27 pár cipőt vontak ki a forgalomból, de a forgalmazói lánc felgöngyölítésével további termékletiltások is következhetnek. Az ezekhez tartozó számadatokról a hatóságnak nincs ismerete, miután ezekről az illetékes elsőfokú hatóságok, azaz a kormányhivatalok intézkednek.
    A szakemberek azt is ellenőrizték, hogy a szabályoknak megfelelő tájékoztatás szerepel-e a termékeken, hogy a vásárlók megfelelően tudjanak tájékozódni. A címkézés módja többféle is lehet, a lényeg, hogy rajta legyen a cipőkön vagy a dobozukon.
    A hivatal tájékoztatása szerint az ellenőrzés során 3 pár cipőről derült ki, hogy az anyagösszetételt tüntették fel hibásan, a gyártó és importőr neve pedig 20, illetve 19 pár cipőnél hiányzott. Ez a hiba jelentéktelennek tűnhet, ám egy esetleges vitás ügy rendezésénél kellemetlenséget okoz, ha nem lehet tudni, hogy ki gyártotta a cipőt, vagy ki a forgalmazó.
    A leggyakoribb minőségi kifogás a hatósági tapasztalatok alapján a lábbelikkel kapcsolatos. Éppen ezért hangsúlyozzák: ezekre a termékekre a hatályos jogszabályok szerint 2 év szavatosság vonatkozik.
    A vizsgált termékek listája a www.nfh.hu oldalon olvasható.

Több mint ötven település csatlakozott az Élelmiszerlavina programhoz

    Felsőmocsolád, 2015. április 22., szerda (MTI) - Több mint ötven település csatlakozott az Élelmiszerlavina programhoz, amelyet az idén hatodik alkalommal indítottak el - jelentették be a hátrányos helyzetű településeken élőknek munkát, a megtermelt élelmiszerekből a rászorulókat adománnyal segítő országos akciót hivatalosan elindító sajtótájékoztatón szerdán a Somogy megyei Felsőmocsoládon az akció szervezői és segítői.
    Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta: tavaly 37, idén már minden eddiginél több, 53 önkormányzat, illetve civil szervezet pályázott 16 megyéből a programra azzal, hogy 110 hektárnyi megművelhető földterületet biztosított, vállalva, hogy a parlagon lévő területen a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű zöldség vetőmagot a programban résztvevő közmunkások szakember irányításával elvetik, a területet és a növényeket a betakarításig gondozzák, a termésből pedig a munkába bevont résztvevők és rászoruló családok élelmiszercsomagokat kapnak.
    A program keretében tavaly több mint 13 ezer embernek segített az Élelmiszerlavina, csaknem 170 tonna egészséges élelmiszernövényt termesztettek több mint ezer ember bevonásával - közölte Czigány Tibor, a vetőmagvakat és növényvédő szereket forgalmazó Syngenta ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a program elindulása óta több mint 100 ezer hátrányos helyzetben lévő ember kapott élelmiszercsomagot.
    Mocsai Tamás (független), a hátrányos helyzetű Felsőmocsolád polgármestere - volt válogatott kézilabdázó - ismertetése szerint a 435 lakosú településen élők mintegy fele munkanélküli.
    Egy részük életkorúk vagy egészségi állapotuk miatt nem képes dolgozni, ezért minden segítő kéznyújtásra szükség van, hogy életképes legyen a település - hangsúlyozta a programhoz idén először csatlakozó falu polgármestere.
    A somogyi faluban az Élelmiszerlavina program keretében három területen kezdték el a tavaszi munkákat. Mintegy harmincan dolgoznak a földeken, és a termésből a tervek szerint hozzávetőleg száz rászoruló kaphat majd hagymát, zöldborsót, krumplit, zöldbabot, paradicsomot és sárgarépát.

Évi több millió vizsgálatot végeznek a biztonságos élelmiszerellátásért

    Budapest, 2015. április 22., szerda (MTI) - Csak a teljes élelmiszerlánc átfogó és megelőző jellegű felügyelete garantálhatja, hogy biztonságos ételek kerüljenek az asztalra, ezért évi több millió vizsgálatot végeznek országszerte a laboratóriumokban - mondta Bognár Lajos szerdán Budapesten.
    Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint a kétnapos Hungalimentaria tudományos konferencia és szakmai kiállítás megnyitóján méltatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok megyei élelmiszerlánc-felügyeleti szerveinek tevékenységét.
    Rámutatott: a hivatalok a talajvédelemtől az állat- és növényegészségügyön át a vendéglátásig folyamatosan ellenőrzik és felügyelik a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit. A kockázatcsökkentés leghatékonyabb módja a teljes élelmiszerláncra kiterjedő, tudományos kockázatbecslésen alapuló ellenőrzési rendszer működtetése - húzta alá.
    A helyettes államtitkár jelezte: az élelmiszerlánc-biztonság biztosítása érdekében folyamatosan fejleszteni kell a döntéseket megalapozó laboratóriumi rendszert. Ugyanis bármilyen korszerű az élelmiszerlánc-biztonság szervezeti felépítése, működése, ha a döntésekhez nem áll kellő időben rendelkezésre a megalapozott laboratóriumi vizsgálati eredmény, nincs akkreditált és adaptált laboratóriumi vizsgálati módszer, modern műszerpark - tette hozzá.
    Bognár Lajos jelezte: az országos laboratórium-hálózat szakemberei a vetőmagok GMO-mentességétől kezdve a növényvédőszer-maradványok vizsgálatán, az állat- és növényegészségügyi diagnosztikán át az élelmiszerkomponensek ellenőrzéséig évente több millió mintán végeznek vizsgálatokat.

Elindult a Gyere haza fiatal elnevezésű program


 Székesfehérvár, 2015. április 22., szerda (MTI) – A Nemzetgazdasági Minisztérium működtetésében elindult a Gyere haza fiatal elnevezésű program, amelynek célja, hogy a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával – jelentette be a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár szerdán Székesfehérváron.
    Czomba Sándor közölte, hogy elsőként a Londonban élő és dolgozó magyarokat célozták meg, és első körben a 100 millió forintos program segítségével 50 fiatal problémáját és hazatérését fogják segíteni. Mint mondta, a problémához mérten kicsi a program pénzügyi kerete, de sikeressége esetén rövid időn belül szélesíteni fogják a kört és már nemcsak az Egyesült Királyságra fognak koncentrálni.
    Reményét fejezte ki, hogy a következő hetekben, hónapokban elfogy a rendelkezésre álló keretösszeg, és a következő években több ezer fiatalt lesznek képesek „hazahozni”, mert országhatáron belül is óriási szükség van „ügyes kezű, magas tudású szakemberekre”.
    Az államtitkár szerint Magyarországon még mindig sok a regisztrált álláskereső, miközben a hazai vállalkozások nem találnak megfelelő minőségű és számú munkaerőt. Sok esetben a skandináv országoknak orvost, Németországnak és Ausztriának henteseket és forgácsolókat, míg az Egyesült Királyságnak mérnököket képez hazánk – mondta.
    Czomba Sándor rámutatott, a kormány nagyon szeretné, ha a fiatalok itthon találnának megfelelő munkalehetőséget, azonban szinte lehetetlennek nevezte felvenni a versenyt a nyugat-európai bérekkel. Úgy vélte, a külföldön munkát vállaló magyarok hazatérését a honvágy okozza, a lakhatás- és munkahelyhiány, illetve családi problémák kezelése pedig motiválhatja.
    Kérdésre elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal szerint az egy éven belüli munkaerő-piaci mozgások két éve 100 ezer fő körül stagnálnak és a külföldön munkát vállalók legalább 50 százaléka egy éven belül visszatér. Közölte, hogy ezt az arányt szeretnék jobban növelni. Az egy éven túl külföldön dolgozók száma a KSH statisztikai számításai szerint eléri a 350 ezret, de a tényleges külföldi munkavállalók számára nincs konkrét adat – tette hozzá.
    Pákozdi Szabolcs az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy a program (www.gyerehazafiatal.hu) most kizárólag Londonra és az Egyesült Királyságra fókuszál, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora (33 év), 80 százalékuk 40 évnél fiatalabb, rendszerint magas végzettségűek (33 százalékuk diplomás, 43 százalékuk érettségivel rendelkezik) és 49 százalékuk nőtlen vagy hajadon. A megkérdezettek többsége szívesen hazatérne, amennyiben segítséget kap a lakhatásban és olyan munkáltatót talál, amely stabil, biztos anyagi hátteret biztosít számukra - közölte.
    Az igazgató kiemelte: a program célcsoportját alkotják azok a diplomás, hiányszakmát űző fiatalok, akik jól beszélnek angolul, legalább egy éve külföldön állással rendelkeznek és szándékukban áll hazatérni. Közölte, hogy a program része hazai vállalkozás elindításának segítése is.
    Pákozdi Szabolcs elmondta, hogy a hazai cégeknél leginkább mérnökök iránti mutatkozik igény, de az IT, logisztikai, HR és pénzügyi területen is nagy a szakemberhiány. A program együttműködő partnerei között van a Nestlé, a Lufthansa, a Suzuki, az IT Services Hungary, az Alcoa-Köfém, a Grundfos, a Videoton és a Denso.
    Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy a város örömmel csatlakozott a kísérleti programhoz. Mint mondta, nagy probléma a városban, hogy folyamatosan új beruházások érkeznek, de egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találnia a cégeknek.
    Megjegyezte, hogy az önkormányzat ki fogja dolgozni a Székesfehérvárra hazatelepülők elhelyezését segítő programot, valamint egyre több bérlakást át fognak csoportosítani a hiányszakmákat űző szakemberek telepedésének segítésére.

Az étrend fontosabb a testmozgásnál a fogyás szempontjából egy kutatás szerint


London, 2015. április 23., csütörtök (MTI) - Aki fogyni akar, annak a helyes étrend fontosabb a testmozgásnál - írta három tudós a British Journal of Sports Medicine című szaklap aktuális számában.
    Tanulmányuk a mozgásszegény életmód és az elhízás összefüggésének "tévhitét" kívánta eloszlatni. "Helytelen étrendet nem lehet lefutni" - idézte a The Daily Mail Aseem Malhotra kardiológus szavait.
    A rendszeres testmozgás alapvető fontosságú eszköze a súlyos krónikus betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, a szívproblémák és a demencia megelőzésének.
    A kutató szerint a cukor és a szénhidrátok túlzott fogyasztásának számlájára írható az elhízás: "a kalóriadús étrendek több egészségügyi problémát okoznak, mint a mozgásszegény életmód, az alkohol és a dohányzás együttvéve".
    Manny Noakes, az ausztrál kormány tudományos intézetének (CSIRO) kutatási igazgatója szerint azonban ugyanilyen tévhit az is, ha a cukrot és a szénhidrátokat tartják az elhízás egyedüli okozójának.
    "Az ausztrálok több mint 30 százaléknyi energiatöbblete a kényeztető ételekből származik, amelyek közül soknak lehet magas a cukor- és szénhidráttartalma, ám sok az olyan is, amelyben rengeteg a zsír és a só" - magyarázta.
    Hozzátette: az egészséget és a jó közérzetet nem lehet úgy elérni, hogy egyetlen tápanyag elhagyására koncentrálunk, és a testmozgás sok előnnyel jár, ám ez inkább a fogyással elért testsúly megtartásában segít, nem a súlyvesztésben.
http://www.dailymail.co.uk/wires/aap/article-3051375/You-outrun-bad-diet-say-experts.html

Zombor: 14 napon belül diagnosztikai időpontot kapnak a daganatgyanús betegek

    Zalakaros, 2015. április 25., szombat (MTI) - A daganatgyanús betegeknek 14 napon belül időpontot kell kapniuk diagnosztikai vizsgálatra és megszűnik az egynapos sebészeti ellátás volumenkorlátja - ezt is tartalmazza az a kormányrendelet-tervezet, amelyről szombati zalakarosi előadásán, illetve az azt követő sajtótájékoztatón beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumánakegészségügyi államtitkára.
    Zombor Gábor az egészségügyi alapellátó orvosokat tömörítő FAKOOSZ közgyűlésén tett említést arról, hogy egy tervezett rendeletmódosítás szerint a daganatgyanús betegnek 14 napon belül időpontot kell kapnia diagnosztikai vizsgálatokra. Az időpontot a háziorvos asszisztense kérné számára a területi egészségügyi szolgáltatótól.
    "Történelmi lépés lenne" rákényszeríteni a szolgáltatókat arra, hogy akinek erre nagy szüksége van, annak európai szintű betegellátást nyújtson hosszas várakozási idő helyett.
    Az előadást követő sajtótájékoztatón az államtitkár az MTI kérdésére kifejtette: elkészült a finanszírozási kormányrendelet módosítása, amely a tervek szerint május 6-án kerül a kormány elé. A módosítás egyik legjelentősebb eleme a gyors diagnosztika, ami a betegbiztonságot szolgálja, de ehhez az egészségügyi szakma teljes összefogására van szükség.
    Ha a háziorvos a CT-, MR- vagy összetettebb laboratóriumi vizsgálatra nem kapja meg a betege számára a 14 napon belüli időpontot a területileg illetékes szolgáltatótól, azonnal jelzi az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). Ezt követően az OEP intézkedik, másik szolgáltatóhoz irányítja a beteget.
    "A magyar egészségügy sok problémája mellett ez olyan ügy lehet, amiben a szakma irányítói és az egészségbiztosító a betegek érdekében tud összefogni"- jelentette ki Zombor Gábor. Hozzátette azt is, hogy a kormányrendelet módosítása összesen ötmilliárd forint felhasználását biztosítja majd.
    A gyorsabb diagnosztizálás mellett szerepel benne az is, hogy "volumenkorlát-mentessé" válik az egynapos sebészeti ellátás, ami átalakíthatja a fekvőbeteg-ellátás egy részének finanszírozhatóságát. Ez főként a kisebb kórházaknak jelent nagyobb lehetőséget, mert kisebb költséggel tudnak korszerűbb ellátást biztosítani.
    A várólisták csökkentéséről szóló program jogszabályi leírása is ebben a rendeletmódosításban szerepel, hogy "pozitív ösztönzőkkel inspirálja a kórházakat és kórházi osztályokat a listák csökkentésére". Már eddig is több mint ötezerrel kevesebben szerepelnek a várólistákon, például a szemlencse-beültetésnél 20 százalékkal, a csípőprotézis-műtétre váróknál pedig ennél is nagyobb mértékben csökkent a várakozók száma - jelezte Zombor Gábor.
    Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a bejelentés kapcsán a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "nagyon nagy lépés" lenne a 14 napon belüli diagnosztizálás elérése. Összességében az alapellátási törvény tervezetéről pedig azt mondta: nagyon sok kérdésben végre áttörést hozhat az új jogszabály.

Európai kampány a munkahelyi stressz ellen

    Budapest, 2015. április 25., szombat (MTI) - A munkahelyi stressz megelőzésének és megfelelő kezelésének fontosságára hívja fel a figyelmet az Európai Munkabiztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) kampánya - mondta Balogh Katalin, az ügynökség nemzeti fókuszpontjának vezetője az M1 aktuális csatornán szombaton.
    Hangsúlyozta, hogy a munkahelyi stressz kezelése és megelőzése elsősorban a munkáltató feladata. Az ügynökség fontosnak tartja tudatosítani azt, hogy a munkahelyi stressz jelen van és foglalkozni kell vele. A pszichoszociális kockázatokat ugyanúgy értékelni kell, mint más munkahelyi, például fizikai, kémiai vagy ergonómiai kockázatokat.
    A szakember elmondta, hogy az ügynökség 2013-ban hirdette meg kétéves európai kampányát. Ezt megelőzően végeztek egy több tízezer munkavállalóra kiterjedő európai felmérést, amelyben az európai munkavállalók több mint fele gyakori munkahelyi stresszről számolt be. A felmérés tanúsága szerint Magyarországon a munkahelyi stressz leggyakoribb oka az állás bizonytalansága és a nagy munkaterhelés.
    Az ügynökség egyebek közt tájékoztató anyagok terjesztésével, konferenciák szervezésével, valamint magyar nyelven is elérhető honlapján keresztül nyújt segítséget a munkahelyi stressz megelőzéséhez és kezeléséhez.

Öt éven belül gyógyíthatóvá válhat az asztma

 London, 2015. április 23., csütörtök (MTI) - A Cardiffi Egyetem kutatói együttműködve a Londoni King's College és az amerikai Mayo Egyetem szakembereivel megtalálták, mi okozza az asztmát és hogyan lehet az okot megszüntetni, felfedezésük nyomán öt éven belül gyógyíthatóvá válhat a világszerte 300 millió embert sújtó betegség.
    A tudósok azonosították azokat a sejteket, amelyek a légutak összeszűkülését okozzák, ha azokat ingerlő, például szennyezésből származó anyagok érik.
    A Science Translational Medicine orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban leírták a kalciumérzékelő receptor (CaSR) sejtek - amelyek érzékelik a környezeti változásokat - eddig nem bizonyított szerepét az asztma előidézésében. Egérkísérletekben, valamint asztmás és nem asztmás emberek légúti szöveteivel végzett kísérleteikben kimutatták, hogy a csontritkulás kezelésében használt kalciumreceptorgátló (calcilytic) szerek hatásosak lehetnek az asztma gyógyításában.
    A szakemberek remélik, hogy a jövőben az asztmások a rohamok megelőzése céljából fogják szedni ezt a gyógyszert, és nem lesz szükségük inhalálóra.
    "Eredményeink hihetetlenül izgalmasak. Először találtunk kapcsolatot a légutak gyulladása - amelyet környezeti triggerek (allergének, cigarettafüst, kipufogógáz) váltanak ki - és a légutak izomösszehúzódása között az allergiás asztmában" - idézte a King's College honlapja Daniela Riccardit, a Cardiffi Egyetem professzorát.
    Ha bizonyítani tudjuk, hogy a kalciumreceptorgátlók biztonságosak, amikor közvetlenül az ember tüdejébe juttatjuk, akkor öt év múlva abban a helyzetben leszünk, hogy kezelhetjük velük a betegeket és megállíthatjuk az asztma kialakulását - tette hozzá.
    Az asztma a légutak betegsége, a pontos okát eddig nem ismerték. Az asztmás betegek légútjai igen érzékenyek, fokozottan reagálnak számos ingerlő tényezőre, úgynevezett triggerekre. Ezen triggerek eredményezhetnek asztmás rohamot. Miközben az asztmát ellenőrzés alatt lehet tartani a betegek nagy részénél, minden tizenkettedik beteg rosszul reagál a jelenlegi kezelésekre.
http://www.kcl.ac.uk/newsevents/news/newsrecords/2015/April/Scientists-discover-asthmas-potential-root-cause.aspx
http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11556249/Asthma-could-be-cured-within-five-years-after-drug-breakthrough.html

Czibere: több tízezer megváltozott munkaképességű ember kaphat munkát

    Budapest, 2015. április 23., csütörtök (MTI) - A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár abban bízik, hogy több tízezer megváltozott munkaképességű, köztük fogyatékos ember kaphat munkát a következő években.
    Czibere Károly az M1 aktuális csatornának adott csütörtök reggeli interjújában arról is beszélt, a megváltozott munkaképességű emberek, köztük a fogyatékossággal élők nemcsak zacskóragasztásra vagy dobozhajtogatásra alkalmasak, ahogy azt sokan gondolják, hanem sokféle munkára képesek, és gyakorlatilag a nemzetgazdaság szinte valamennyi ágazatában jelen vannak.
    Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt négy-öt évben 43 ezerről 77 ezerre nőtt a valamilyen formában foglalkoztatott megváltozott munkaképességű emberek száma.
    Az államtitkárt azzal kapcsolatban nyilatkozott az M1-nek, hogy szerdán Budapesten "munkapróbaközpontot" nyitottak. Czibere Károly elmondta, az intézmény célja, hogy összehozza egymással a megváltozott munkaképességű álláskeresőket és a munkáltatókat. Az intézményben feltérképezik az álláskeresők képességeit, készségeit, jártasságait, belső motivációit és azt, hogy miként lehet felkészíteni őket a munka világára.
    Czibere Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaadó cégeknek már nemcsak a különböző kedvezmények, támogatások miatt fontos a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása, hanem azért is, mert - a visszajelzések szerint - megjelenésükkel pozitív hatással vannak a munkahelyi közösségekre.
    Utalt arra is, a cégek nyitottságát jelzi az is, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek a fogyatékosságbarát munkahely programra.
    Az államtitkár szerint a cél az, hogy a fogyatékossággal élő vagy egészségkárosodott emberek szociális támogatások helyett munkából tudjanak megélni lehetőleg a nyílt munkaerőpiacról vagy ha ott nem kapnak állást, akkor az úgynevezett - államilag támogatott - védett munkahelyeken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése