2017/03/09

AKTUÁLIS : TE MINDENT TUDSZ A KANYARÓRÓL?


Kanyaró.
Erről az igen gyorsan terjedő fertőző betegségről szól most minden híradás. Mondhatni – sajnos – aktuális probléma lett hazánkban, hiába a kötelező védőoltás – napról-napra újabb esetekről hallunk. 
Veszélyes betegség, amely a nem oltottak körében járványszerűen terjed, és akár súlyos szövődményekkel is végződhet. Sajnos halálozás is előfordulhat – ez különösen magas a harmadik világban, ahol elsősorban az alultápláltság miatt elérheti a 10%-ot, és ennél is magasabb, 30% körüli AIDS-s betegek esetében.

Védőoltások

A kanyaró elleni védőoltást – amely élő, gyengített vírust tartalmaz, (aktív immunizálás – a szervezet saját immunválasza hozza létre a későbbi védő hatást), első alkalommal 12-15 hónapos korban kapják meg a gyerekek, majd 11 éves korban következik egy emlékeztető oltás.

 Az, hogy kanyarós megbetegedések ennek ellenére mégis felüthetik a fejüket annak köszönhető, hogy számos fejlett országban a szülők a védőoltás szövődményeitől féltve gyermekeiket (autizmus, amit eddig tudományosan nem bizonyították) - nem adatják be az oltást. Fel sem merül bennük, hogy ezzel komoly veszélyeknek teszik ki gyermekeiket – hiszen a kanyaró egyik késői szövődményeként az agyvelőgyulladás egy krónikus formája alakulhat ki, ami néhány év alatt halálhoz vezethet.

Mi okozza?

A kanyarót egy vírus okozza (morbilli), ami az orrba, vagy a garatba jutva megtapad, majd bekerül az alsó légutakba, a szervezetben szaporodásnak indul.

Hogyan terjed?

Emberről-emberre terjed cseppfertőzéssel – köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe kerülő apró nyálcseppekkel. Fontos tudni, hogy a lappangási idő alatt, azaz az első tünetek megjelenéséig is fertőz. A lappangási idő általában 10 nap.

Tünetei
  • magas lázzal kezdődik
  • hurutos tünetek: orrfolyás, száraz köhögés, kötőhártya gyulladás
  • 4 nap múlva megjelennek a jellegzetes kiütések: először az arcon, a fül mögött és a hajas fejbőrön – amelyek az egész testre kiterjednek
  • a kiütések eleinte halványak, majd egyre sötétebb élénkvörösek lesznek, a bőrből kiemelkednek
  • a kiütésekre jellemző, hogy a megjelenésük sorrendjében tűnnek el
  • még a kiütések megjelenése előtt a szájüregben úgynevezett Koplik-foltok alakulnak ki: ezek a szájüreg nyálkahártyáján, legtöbbször a nagyőrlők magasságában vöröses udvarral körülvett fehéres felrakódások
  • test szerte megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók

Mit tehetünk?

A kanyaró szövődménymentes esetben 1-3 hét alatt lezajlik. Mivel vírusfertőzésről van szó – nincs rá specifikus gyógyszer. Általában tüneti kezelést szoktak alkalmazni: lázcsillapítás, ágynyugalom, megfelelő folyadékbevitel, vitamindús étkezés. Antibiotikumot csak bakteriális felülfertőződés esetén adnak.

Szövődmények

Szövődmények általában akkor lépnek fel, ha a betegnek valamilyen oknál fogva gyenge az immunrendszere (alultáplált kisgyermekek, idősek, AIDS-es betegek, daganatos, vagy leukémiás betegek).
  •  hasmenés, hányás
  • gégegyulladás
  • középfülgyulladás
  • nagyon ritkán agyvelőgyulladás
  • májgyulladás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése