2017/09/21

MI AZ -AZ 5 FŐ OK AMIÉRT ÉRDEMES PAPRIKÁT ENNI?




1.     Mert szeretnivaló a belőle elkészíthető ételek sokfélesége

Paprika… Világéletemben szerettem.  Szeretem nyersen, salátákba, szendvicseken, fűszeres túrókrémmel töltve,.. De ki nem hagynám töltött paprikaként, amint kiteljesedik az íze az édes paradicsommártásban. Mostanában próbáltam ki sült paprikaként,- egyszerűen kiváló, nem is értem eddig miért nem készítettük el így. Ízesítőként és fűszerként ki nem maradhat a pörköltekből –gulyáslevesekből, halászléből, tokányokból. Na és a télire eltett savanyúságok – ez megérne egy külön fejezetet ( a káposztával töltött almapaprika, a veszettül csípős cseresznyepaprika, vagy a csalamádék…hm..,), vagy a téli favorit – a kolbász.



2.   Mert sokféle változata van

Szeretem, mert sokféle változata van,( TV paprika, hegyes csípős paprika, kaliforniai, pritamin, alma, cseresznye, ceruza,blondy,stb.). Nem véletlenül lett a magyar gasztronómia egyik fő tartópillére – konyhánk jellegzetes védjegye – hiszen tájjellegű ételeink nélkülözhetetlen alapanyaga. Ennek ellenére a paprika eredetét tekintve korántsem ősi magyar növény, hiszen őshazája Mexikóban van, innen terjedt el Amerika melegebb klímájú területeire, majd a XVI. században Európába.




3.    Mert táplálkozás élettani hatásai mással nem helyettesíthetőek

Táplálkozás élettani hatása sokrétű, amelyet egyrészt magas vitamin-. és ásványianyag-tartalma, színanyagai, és esetleges csípőssége biztosít. Energia- (20 kcal/100 gramm), szénhidrát- (3gramm/100 gramm), zsír- (0,3 gramm/100 gramm) és fehérje- (1,2 gramm/100 gramm) tartalma alacsony, emiatt kiváló alapanyag a diétás étrend összeállítása során.

Élelmi rostokban gazdag (2,25 gramm/ 100 gramm).


A paprikának nagy értéke jelentős C-vitamin-tartalmában van. ("magyarságát" is nem kis mértékben köszönheti annak, hogy Szent-Györgyi Albert a szegedi paprikából előállított C-vitaminnal érdemelte ki a Nobel-díjat.) Érdekes tény, hogy a főként szabadföldön termesztett paprika C-vitamin-tartalma elérheti a 300 mg/ 100 g értéket, ami annyit jelent, hogy egy felnőtt ember napi 50 mg-os C-vitamin szükségletét 6 dkg nyers paprikával lehet fedezni. Jó hír hogy a paprikában levő C-vitamin a savanyítás során se semmisül meg, így a legolcsóbb téli vitaminforrások közé tartozik a savanyított paprika.

Vitaminokban bővelkedik, hiszen 100 grammjában van: 
  • Karotin 0,4 mg,
  • Tiamin (B1) 50 μg,
  • Riboflavin (B2) 30 μg,
  • Niacin (PP faktor) 0,2 mg,
  • Pantoténsav 0,19 mg,
  • Piridoxin (B6) 0,24 mg,
  • Biotin 1 μg,
  • Folsav 13 μg,
  •  C-vitamin 120 mg (fajtától és érettségtől függő,beérett állapotban elérheti a 300 mg-ot is).

Ásványi anyagokban is gazdag, 100 gramm paprikában van:
  • Nátrium (Na) 4 mg,
  • Kálium (K) 160 mg,
  •  Kalcium (Ca) 14 mg,
  • Magnézium (Mg) 12 mg,
  • Vas (Fe) 0,4 mg,
  • Foszfor (P) 33 mg,
  • Réz (Cu) 0,05 mg,
  • Cink (Zn) 0,2 mg,
  • Mangán (Mn) 0,073 mg,
  • Kobalt (Co) 0,004 mg,
  • Króm (Cr) 0,004 mg,
  •  Nikkel (Ni) 0,015 mg.
Színanyagai: vörös színű karotionidok (minél pirosabb egy paprika annál több van benne, ez az A-vitamin elő -vitaminja), capsorubinok, sárga curcuminok.

A csípős paprikák csípősségét, a kapszaicionidoknak, ezek közül is főleg a kapszaicinnak köszönhetjük. Ezek hő-, illetve fájdalomingert váltanak ki,( ezen alapul a manapság önvédelmi célra kifejlesztett paprika spray hatásmechanizmusa is, ami kapszaicin-kivonatot tartalmaz). Minél több kapszaicint tartalmaz egy paprika, annál csípősebb, erősebb. 

4.   Mert rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető – elletve gyógyítható



A rendszeres paprika és csípős paprika -fogyasztás kedvező hatású az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, illetve már kialakult problémák kezelésében:
  • csökkenti a gyulladásokat
  • megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket
  • fájdalomcsillapító (reuma,migrén,fogfájás,fejfájás esetén)
  • vérzéscsillapító
  • antiszeptikus
  • hatékony a migrénes fejfájás megszüntetéséhez
  •  csökkenti az arcüreg-gyulladás kellemetlen tüneteit
  • allergia-ellenes
  • pusztítja a rákos sejteket
  • zsírégető hatású- így a fogyókúra nélkülözhetetlen eleme
  • fokozza a nyálképződést
  • étvágyjavító
  • fokozza a gyomornedv elválasztást
  • védi a bőrt, a hámszöveteket, a nyálkahártyát
  •  elősegíti a sebgyógyulást
  • enyhe vízhajtó
  • serkenti és segíti az immunrendszer működését
  • baktérium- és, vírusölő hatású,
  •  lázcsillapító,
  • ételben fertőtlenítő hatású,
  • enyhíti a torokgyulladást, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot,
  • Köptető
  •  megelőzhetők vele felső légúti megbetegedések
  • izzasztó,
  • torokfájást enyhítő
  •   a benne található szaponinok révén stimulálja a szívműködést
  • csökkenti a koleszterin szintet,
  •  enyhíti a hasfájást

5.    Mert konyhai alkalmazása során teret engedhetünk a fantáziánknak


Alkalmazási területe a konyhában sokrétű: nyersen, főve, sülve, töltve, savanyítva, őrleményként, krémként, lecsóba, – számtalan hagyományos, és reform étel, ételkülönlegesség elkészíthető belőle.

Következzék néhány recept
lépésről-lépésre

PAPRIKALEVES
Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 5 gerezd fokhagyma, 3 nagy zöldpaprika, 1 evőkanál fűszerpaprika, 25 dkg füstölt kolbász, 6 evőkanál tejföl, só, bors, petrezselyemzöld.
  1. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajban,
  2. majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikát és az apróra vágott zöldpaprikát.
  3.  Felöntjük vízzel,
  4. elkeverjük a vékony karikákra vágott füstölt kolbásszal,
  5. sózzuk és borsozzuk.
  6. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt és megszórjuk a vágott petrezselyemzölddel



PAPRIKÁS CSUSZALEVES
Hozzávalók: 70 dkg marhaszegy, 2 pár csirkecomb, 50 dkg vegyes zöldség, 3 fej hagyma, só, egész bors, 1 db csípős paprika ( a csípős paprika mennyiségének csak az egyéni ízlés szab határt- na és a „tűrőképesség”), csusza tészta
  1. A marhahúst felkockázzuk, és hideg vízben feltesszük főni.
  2. Sóval, egész borssal ízesítjük.
  3. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, a paprikát, majd készre főzzük.
  4. Végül beletesszük a csuszatésztát.

VITAMINSALÁTA

Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó, 30 dkg csemegekukorica, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa 20 dkg parmezán sajt, 5 db kemény paradicsom, 4 db húsos paprika, 2 db paradicsompaprika, 5 evõkanál majonéz, 1 pohár natúr joghurt, 1 teáskanál só.
  1. A paradicsomot és a paprikát apró kockákra vágjuk és a többi előpárolt zöldséghez keverjük.
  2. A majonézt elkeverjük a joghurttal és a sóval
  3. A salátát tányérokra szervírozzuk (salátalevelet használhatunk a tányérokra díszítésként), és majonézt öntünk rá.
  4. Reszelt sajttal megszórjuk.


RÁNTOTT - TÖLTÖTT ZÖLDPAPRIKA

Hozzávalók: 8 nagy zöldpaprika, 30 dkg sonka, 10 dkg füstölt szalonna, 4 db főtt tojás,1 db nyers tojás, 2 evõkanál zsemlemorzsa, 2 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 5 gerezd fokhagyma, liszt, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
  1. A paprikákat megmossuk, és a szárrészét egyenesen levágjuk
  2. A paprikából eltávolítjuk a csumát és a vastagabb ereket.
  3. A 4 főtt tojást felaprítjuk.
  4. A nyers tojást felverjük, belekeverjük a zúzott fokhagymát és a törött borsot.
  5. A sonkát és a füstölt szalonnát nagyon apróra összevagdossuk, belekeverjük a fűszerezett tojásba, hozzákeverjük a zsemlemorzsát.
  6. A sonkás masszát beletöltjük a paprikákba.
  7. Lisztbe, felvert nyers tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, végül a 170 fokra felhevített olajban pirosra megsütjük.
  8. Rizzsel körítve tálaljuk.


SÜLTPAPRIKA

Hozzávalók: 2 kg vastaghúsú, szép nagy zöldpaprika, 10 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál ecet, 2 teáskanál só, 2 mokkáskanál törött bors.
  1. A megmosott,szárazra törölgetett paprikákat a sütőben addig sütjük, amíg a héjuk ráncosodni, hólyagosodni ke
  2. Közben 1 liter vízbe beletesszük a megtisztított és elforgácsolt fokhagymát, az ecetet, a sót, és lefödve felforraljuk.
  3. A megsült paprikák héját lehúzzuk, és kicsumázzuk.
  4. Salátástálra rakjuk a szeletekre vágott paprikát, ráöntjük a fűszeres levet, és rászórjuk a törött borsot.
  5. Jól lehűtve tálaljuk különböző sültek mellé..

PAPRIKÁS HÚSLEPÉNY

Hozzávalók: 2 kg darált hús, 3 szikkadt zsemle, 4 tojás, 3 fej vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, 1-1 zöld, sárga és piros húsú paprika, 30 dkg mozzarella sajt, só, cayenne-i bors, fehér bors, édesnemes pirospaprika, chili paprika, , a forma kikenéséhez margarin
  1. A hidegvízbe áztatott zsemléket kinyomkodjuk, és elkeverjük a felaprózott hagymával, paprikákkal és a fűszerekkel.
  2. Margarinnal kikent formába tesszük, és előmelegített sütőbe téve majdnem készre megsütjük.
  3. Végül rátesszük a felszelt paradicsomot és a mozzarellát, és visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon,és a paradicsom rásüljön.
  4. Felszeletelve tálaljuk – hidegen és melegen egyaránt finom.

VEGA PAPRIKÁS-CUKKINIS TÉSZTA

Hozzávalók: 1 kg penne tészta, 4 db paradicsom, 4 db közepes cukkíni, 3 db jonatán alma, 2 db piros húsú paprika, 3 db hagyma. 2 dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, bazsalikomlevél, só, bors
  1. A zöldségeket megtisztítjuk, felszeljük.
  2. Serpenyőben 4 evőkanál olajat felforrósítunk, a paprika 1/3-át félretesszük, a többi zöldséget megpároljuk.
  3. Apránként hozzáöntjük a többi olajat, sózzuk, borsozzuk.
  4. Beletesszük az almát, és legalább 15 percig pároljuk.
  5. A tésztát sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, tálra tesszük, ráhalmozzuk a zöldségeket
  6. A félretett bazsalikomlevelekkel és paprikakockákkal díszítjük.


RIZSES LECSÓ- klasszikus recept

Hozzávalók: 20 dkg húsos füstölt szalonna, 50 dkg vöröshagyma, 1,5 kg zöldpaprika, 60 dkg paradicsom, 1 evőkanál fűszerpaprika, 5 gerezd fokhagyma,, só, fél kg párolt rizs.
  1. A felkockázott szalonnát egy lábas alján kiolvasztjuk, majd a felszelt vöröshagymát megpirítjuk rajta.
  2. Megszórjuk a fűszerpaprikával, rátesszük a felszelt paradicsomot, paprikát, és a zúzott fokhagymát.
  3. Sózzuk, majd lefedve puhára pároljuk.
  4. A már kész lecsóba belekeverjük főtt rizst.
  5.  Puha kenyérrel tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése