2017/09/13

MOSS KEZET!


Moss kezet! – gyermekkorunk naponta többször ismételt felszólítása, aminek mi lelkiismeretesen eleget is tettünk. 
Azért írom ezt múlt időben, mert felnőttként nagyon sokan elfeledkeznek eme intelemről, és hajlamosak lazán állni a kéz higiéné fontosságához számos veszélynek kitéve ezzel magukat, és – ha olyan munkakörben dolgoznak (élelmezés, egészségügy) másokat is.

Miért kell kezet mosni?

A válasz evidens: mert munka vagy tevékenység közben szennyezetté válik. Kézmosás nélkül a bőrön megtapadó organizmusok – baktériumok, vírusok, gombák, és a különböző szennyeződések könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe. Elég csak megdörzsölni a szemünket, orrunkat – vagy megfogni az elfogyasztásra szánt ételünket, és már meg is fertőződhetünk – gondoljunk csak a téli influenza szezonra, vagy a nyári szalmonellafertőzésekre.

Kézmosás – hideg vagy meleg vízzel?

Tudományos kísérletek során bebizonyosodott, hogy a kézmosás hatékonyságát, a baktériumok eltávolítását a víz hőmérséklete nem befolyásolja. Már 10 másodpercig tartó szappanos hideg vizes kézmosás is kellően hatékony ahhoz, hogy nyugodt szívvel asztal mellé üljünk. Igaz, a meleg vízben könnyebben habzik a szappan, és a komfortérzetünk is jobb, de nem ez a lényeg.

Hagyományos vagy antibakteriális szappan?

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy az antibakteriális szappannal végzett kézmosás sem bizonyult hatékonyabbnak a hagyományos társánál – viszont a kézmosás idejének növelése növelheti a kézről lemosható baktériumok számát.

Moss kezet! – ne feledkezz meg róla Te sem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése