2020/12/17

MIÉRT ÉRDEMES HALAT ENNI?

 



A hal bosszúja a szálka - folyton ez jár a fejemben, amikor halat eszem. Eszem?!? Inkább órákig tartó csipegetésnek mondanám azt a körülményes és aprólékos “szálka vadászatot” amit halfogyasztás címén művelek. 

A magyar konyha számos  tradicionális halétele ma is meghatározza a

karácsonyi ünnepek menüjét, hiszen a családi étkezések elképzelhetetlenek halászlé, rántott ponty vagy harcsa paprikás nélkül.

De nem csak a tradíció vagy az ünnep miatt érdemes minél több halat fogyasztani, hanem kedvező táplálkozás-élettani hatásuk miatt is.


5 ok miért együnk halat

  1. a  hal  laza  rostú,  könnyen  emészthető étel 

  2. kiváló  minőségű  fehérjéi  tartalmazzák  az  összes  esszenciális aminosavat. 

  3. már  1971-ben  megállapították,  hogy  a  hal többszörösen  telítetlen  zsírsavainak  – az omega-6  és  omega-3  zsírsavaknak  – a megfelelő arányban  való  fogyasztása fontos  szerepet  játszik a  szív- és érrendszeri halálozás kockázatának  csökkentésében. Ezen  zsírsavak nélkülözhetetlen alkotói  a táplálkozásunknak, mivel ha részlegesen hiányoznak, az számos problémát okozhat a növekedésben, az anyagcsere folyamatokban 

  4. A hal gazdag nyomelemekben is, így vasban, jódban, fluorban, rézben, kobaltban, valamint vitaminokban (D, A és B), és  ásványi  anyagokban (beleértve  a kalciumot, a jódot, cinket, vasat és szelént)

  5. a hal fogyasztásának számos kedvező hatása van:, így a rákos betegségek és egyes autoimmun  betegségek, valamint vérrög kialakulásának gátlását,  a  látásban,  a  szaporodásban,  az emberi  agy  magzati  és  a  csecsemőkori fejlődésében és később a működésében betöltött szerepét


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése