2013/06/04

HETI ÍZPRÓBA: MAZSOLA

MAZSOLA
Régebben, - amikor még megtehettem – nem telt el úgy hét, hogy ne sajátítottam volna ki magamnak legalább egy csomag mazsolát. Mazsoláztam – imádtam az aszalt szőlőszemek aromás édességét, a semmivel sem összehasonlítható ízt. Szerettem csak úgy magában is, de kivételes öröm volt, amikor rátaláltam a túrókrémben, a túrós süteményekben, a müzlikben, a puncs fagyiban (jelzem, egy alkalommal sajnos kiderült, hogy a fagyiban mazsolának vélt barnás görgetegnek szárnya is van – azaz légyként funkcionált még éltében). A mazsolának több fajtája ismeretes attól függően, hogy milyen színű szőlőből készítették (fehér, világosbarna, vörös és fekete, magnélküli aranymazsola). A mazsolaszőlőt már Perzsiában és Egyiptomban is termesztették. A szőlőfürtöket a teljes érésig a tőkén hagyják, a szüret után a szemeket válogatják, és napra kiterítve szárítják. Rendszeres fogyasztása ajánlott (magas cukortartalma miatt természetesen cukorbetegek csak kis mennyiségben ehetnek belőle) mert számos kedvező élettani hatást fejt ki szervezetünkre:
·        magas ásványi anyag tartalma miatt segíti a szervezet zavartalan működését. (Található benne 100 grammonként: Kalcium 50.0 mg, Vas 1.9 mg, Magnézium 32.0 mg, Foszfor 101 mg, Kálium 749 mg, Nátrium 11.0 mg, Cink 0.2 mg, Réz 0.3 mg, Mangán  0.3 mg, Szelén 0.6 mg, Fluorid 234 mg)
·        magas vitamintartalommal rendelkezik (C-, E-, K-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, B5-,)
·        gyulladás gátló,
·        baktérium és vírusölő hatású,
·        segít a csontok és fogak felépítésében (kalciumforrás);
·        flavonoid és antioxidáns tartalmának köszönhetően megköti, a szervezetben felhalmozódó szabad gyököket ezáltal segít megelőzni a daganatos megbetegedéseket
·        természetes szőlőcukortartalma folyamatos, egyenletes energiát ad az egész szervezetnek, ami különösen az izom-, szív- és agyműködés számára fontos tényező – gyorsan csökkenti a fáradtságérzetet
·        magas rosttartalma gyorsítja a felesleges tápanyagok kiürülését
·        szerves gyümölcssav-tartalma (borsav, almasav, citromsav) erősíti és tisztítja a szervezetet, méregtelenít
·        magas vastartalmának köszönhetően megelőzi a vérszegénység kialakulását
·        kálium tartalma miatt enyhe vízhajtó hatású, tisztítja a keringési rendszert.
·        gátolja az allergia kifejlődését
·        idegerősítő-  
·        segít pajzsmirigy alulműködés esetén
Felhasználása sokrétű: önmagában, sütemények és müzlik alkotórészeként, egyes húsételek töltelékébe egyaránt alkalmazható. Felhasználás előtt célszerű meleg vízben alaposan megmosni (egyes esetekben a mazsola világos színének elnyerése érdekében kénnel kezelik a mazsolaszemeket, amely nagyobb mennyiségben káros lehet a szervezetre), és fél órára beáztatni.
RECEPTEK

MAZSOLALEVES

Hozzávalók: 30 dkg mazsola, 6 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 4 kiskanál cukor, csipetnyi só, néhány csepp citromlé

A mazsolát alaposan megmossuk. Annyi vizet teszünk rá, amennyi ellepi, s így egy-két órán át duzzadni hagyjuk, majd 2 liter enyhén sós vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, a tejfölben simára kevert liszttel behabarjuk, megcukrozzuk, néhány csepp citromlét csepegtetünk rá. Télen melegen, nyáron hidegen tálaljuk.
 
MAZSOLÁS HALSZELETEK
Hozzávalók: 1 kg fagyasztott hal, 2 nagy fej hagyma, 30 dkg darált dió, 20 dkg mazsola, 6 evőkanál olaj, só, cukor, kevés fahéj
A hagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a halat és a diót, majd kevés vízzel felöntjük. Amikor a hal félig megpuhult, hozzáadjuk a mazsolát is. Sóval, cukorral, kevés fahéjjal ízesítjük. Rizzsel tálaljuk.

MAZSOLAFELFÚJT
Hozzávalók: 15 dkg mazsola,7 dl tej, 15 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor,25 dkg gríz, 6 tojás, 3 evőkanál vaj, porcukor  
A mazsolát beáztatjuk. A tejet 4 kanál cukorral, a vaníliás cukorral és egy késhegynyi sóval felforraljuk. Folyamatos keverés mellett lassanként hozzáadjuk a grízt, majd kis lángon továbbfőzzük, és a végén hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét szétválasztjuk a sárgájától, majd a sárgáját a grízhez tesszük. A fehérjéből és a megmaradt cukorból kemény habot verünk, és a grízhez tesszük. A mazsolát a keverékhez adjuk.

MAZSOLAMÁRTÁS SÜLTEK MELLÉ
Hozzávalók: 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál libazsír, két marék mazsola, kevés citromlé, cukor.
Világos, vékony rántást készítünk, beletesszük a megmosott és megáztatott mazsolát, vízzel mártássűrűségűre felengedjük, ízlés szerint megcukrozzuk és összeforraljuk, citromlével ízesítjük.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése