2013/02/01

EGÉSZSÉGPÉNTEK : SZEZONÁLIS DEPRESSZIÓ

  
DEPRESSZIÓ

 Tegye szívére a kezét: mit érez most? Szomorúságot, szorongást, talán ürességet, reménytelenséget és pesszimizmust, jó adagnyi bűntudattal fűszerezve? Netán értéktelenséget vagy tehetetlenséget –miközben vészesen csökken az energiaszintje, és a fáradtságtól és a lelassultságtól képtelen bármilyen feladatot elvégezni? Legszívesebben mindig aludna, és gyűlöli, ha társaságba kell mennie – hisz  jóformán nem érdekli semmi – még azok a dolgok  sem amelyek régebben örömmel töltötték el? Ráadásul egész nap csak eszik – tömi magába a szénhidrát és kalóriadús ételeket – vészesen szűkülnek a ruhái – és emellett még koncentrálni, emlékezni és döntést hozni sem tud? Nos, ha a fenti tünetekből legalább hármat észlel – üdvözlöm a szezonális depresszióban szenvedők népes táborában. Télen nagyon sokan szenvednek ettől a tünet együttestől – ami a klinikai értelemben vett depressziónak egy fajtája, és súlyos hatást gyakorol az érintettek mindennapi életére. A szezonális depresszió egy ciklikus, évről évre visszatérő, időleges állapot.  A tünetek általában ugyanakkor jelentkeznek, és múlnak is el, minden évben. Oka többféle lehet: napfényhiány, bezártság, a tél beálltával megemelkedő melatonin- szint, és lecsökkenő szerotonin-szint. Mindenesetre a kellemetlen tüneteket komolyan kell venni és kezelni kell – mert a velejáró munkateljesítmény csökkenés, a hozzá társuló szomatikus betegségek (fejfájás, emésztési zavarok, stb.), az öngyilkossági kísérletek; a nagyfokú szociális elszigetelődés; az esetleges szerhasználat (alkohol, drog, nyugtatók, szorongásoldók) miatt kialakuló függőség – súlyosbítják a helyzetet.
Kezelési lehetőségek:
·        FÉNYTERÁPIA: a legtöbbet alkalmazott természetes eljárás, amely van olyan hatékony gyógymód, mint bármelyik gyógyszeres kezelés. Kutatások igazolják, hogy emeli az agy szerotonin szintjét. Fényterápiában egy speciális, a nap fényéhez hasonló színes fényt kibocsátó lámpa előtt napi egy órát kell eltölteni. (A fényterápia természetesen azonban nem helyettesítheti a természetes fény, a mozgás hatását.) A megvilágítás-erősség mértékegysége a lux: egy erősen megvilágított szobában értéke körülbelül 500. A fényterápia naponta legalább 2-3 órán át tartó 2 500, vagy félórás 10 000 luxos fehér megvilágítást jelent, amely már 1-3 hét alatt képes befolyásolni a melatonin- háztartást. Reggel alkalmazva egész napra feltölthet minket energiával, csökkentve a depressziós tüneteket.
·        PSZICHOTERÁPIA: szintén hatékony kezelési lehetőség, hasznos lehet a negatív gondolatok felismerésében és megváltoztatásában, segít a stressz kezelésében.
·       GYÓGYSZERES KEZELÉS: Súlyos esetekben alkalmazzák az antidepresszánsokat, amelynek hatása csak napokkal később lesz érezhető.
Ha nem szeretne gyógyszert szedni érdemes megfogadni néhány „felpörgető” tanácsot:
·        Kapcsolódjon ki! Adjon időt magának. Legalább hetente egyszer engedje meg magának, hogy félretolva a gondokat, csak olyasmivel foglalkozzon, ami boldoggá teszi.
·        Akarjon! Határozza el, hogy önerőből is képes legyőzni az érzéseit.
·        Aludjon eleget! Ez az egyetlen biztos módja annak, hogy szervezete regenerálódni tudjon. Akár- ha a körülményei megengedik – napközben is lopjon magának 20 percet egy kis szunyókálásra.
·        Mozogjon eleget! Sétáljon, biciklizzen, tornázzon a friss levegőn legalább napi fél órát (ez természetesen pluszban, a napi megszokott teendők mellett értendő). Erősödnek az izmai, ízületei, ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben, javul a szervek oxigén-ellátása, oldódik a feszültség, javul a közérzet.
·        Étkezzen változatosan! Ilyenkor a hidegben a szervezet szinte kívánja a nehezebb – melegítő ételeket, amelyek kalóriadúsak, és magasabb energia-bevitelt biztosítanak. Ne számolgassa megszállottan a kalóriákat, csak arra ügyeljen, hogy olyan ételek kerüljenek a tányérjára, amelyek vitamin- és ásványi anyag- tartalma magas.
·         Nevessen! A nevetés javítja az általános egészségi állapotot, jó közérzetet biztosít, ellenállóvá teszi a szervezetet a kórokozók támadásaival szemben, csökkenti a stresszt
·        Sírjon! Ne fojtsa magába a feszültséget – ha kikívánkozik – engedje szabadjára az érzéseket.
·        Törődjön magával! Vegyen lazító forró fürdőt, menjen el kozmetikushoz, fodrászhoz, masszőrhöz.
·        Alakítsa át a lakását! Soha nem árt a változatosság – tegyen fel új függönyöket, terítőket, helyezze át a bútorokat, használjon vidám kiegészítőket, vásároljon virágzó növényeket.
·        Használjon közérzet pozitívan befolyásoló színeket és illatokat!
Narancssárgát – a szeretet színe, élénkít, felmelegít, derűsebbé tesz
Sárgát – energiát ad, javítja a kedélyállapotot
Rózsaszínt – megnyugtat, ellazít, oldja a görcsöket és a szorongást
Pirosat – energetizál, vitalizál, emeli a vérnyomást
·        Keressen új kihívásokat! - tűzzön ki új célokat.
·        Higgyen! Higgyen abban, hogy minden jóra fordul
·        Engedje be a fényt! Tegye otthonát világosabbá, naposabbá.
·        Segítsen! Rendkívüli erőt ad, ha az ember félretolva saját önzését, elfeledve saját testi-lelki kínjait képes másokon segíteni.
·        Szeressen, és hagyja, hogy szeressék! Töltsön minél több időt a szeretteivel – hiszen minden nélkülük eltöltött pillanat pótolhatatlan és vissza nem hozható.
·        Járjon társaságba!  Mozduljon ki – legyen részese az életnek –ismerősei, barátai mindennapjainak.
·        Legyen őszinte és becsületes! Minden egyes füllentés lelkiismeret furdalást okoz, ami megmérgezi a mindennapokat. Ha nehezebb is az őszinteség, mégis simább utat járhat be, mint kisebb vagy nagyobb csúsztatásokkal. Arról nem is beszélve, mint nincs megalázóbb érzés, mint amikor valakinek lelepleződik a hazugsága. Kerülje el az ilyen helyzeteket, és boldogabbak lesznek a napjai.
·        Mondjon nemet a stresszre! Tanulja meg kezelni a stresszt!

Higgye el – sikerülni fog!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése