2013/02/16

EGÉSZSÉGPÉNTEK : SZMOG ELŐTTEM


Szmog

Aki kistelepüléseken él – ahogy én is – sokszor meglepődik, amikor egy nagyobb város reggeli csúcsforgalmába csöppenve erős köhögési inger irritálja légzőszerveit. Szúr, csíp, kapar, fullaszt az éltető levegő – s az ember lánya fejvesztve menekül – már ha megteheti. Sokaknak azonban együtt kell élniük a szmog okozta kellemetlen tünetekkel, és egészségkárosodásokkal. A szmog sajnos nagyon gyakori jelenség hazánkban is, aminek egyértelmű oka az ipar, a közlekedés, valamint a fűtés által levegőbe kerülő légszennyező anyagok nagy mennyisége. A szmog nagy mennyiségben tartalmaz egészséget károsító anyagokat:
·        szén-monoxidot, amelynek egészségkárosító hatása abban áll, hogy a vérben lévő hemoglobinhoz kapcsolódva kiszorítja onnan az oxigént. Emiatt károsodik az idegrendszer, a szívizom, kialakulhat fejfájás, nehézlégzés, szívműködési zavarok
·        kén-dioxidot, ami belélegezve a légutak nyálkahártyáján megtapad, és savas kémhatásánál fogva irritálja azt – köhögést, váladékképződést, és súlyos esetben asztmát okozva.
·        szálló port, amelynek szemcséi ingerlik a légutak-, a szem- nyálkahártyáját, és a tüdő léghólyagocskáiba is bejutva gyulladásos folyamatokat generálnak, fokozza a vér alvadékonyságát ezáltal nő a trombózis veszélye, ráadásul a felületükön megtapadó mérgező anyagok, és kórokozók is könnyen bejutnak szervezetünkbe.
Mit tehetünk ellene? Nos, a legkézenfekvőbb az lenne, ha csökkenteni lehetne a levegőbe jutó szennyező anyagok mennyiségét. De sajnos mivel ez elég utópikus gondolat – kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a szmog által diktált feltételekhez: azaz a veszélyeztetettek, a krónikus betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek ilyenkor a lehető legkevesebbet tartózkodjanak a szabad levegőn.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése