2013/02/22

EGÉSZSÉGPÉNTEK : SZŰRŐVIZSGÁLATOKKAL AZ ÉLETÉRT

SZŰRŐVIZSGÁLATOK
Az egészség érték – és erre gyakran már csak akkor ébred rá az ember, amikor olyasféle betegség lesz úrrá szervezetén, amely további életét, közérzetét meghatározza. Betegségek, amelyek nem gyógyulnak meg maradéktalanul, csak szinten tarthatóak következetes életmódváltással. Betegségek, amelyek drasztikus beavatkozást követelnek. Betegségek, amelyek rövid idő leforgása alatt leépítik az érintetteket, és tragédiához vezetnek. Mindannyian sokat tehetünk/tehetnénk azért, hogy egészségünket minél tovább megőrizzük. A kiegyensúlyozott - minőségileg és mennyiségileg is megfelelő - étrend, a kellő mozgás, a stressz kiiktatása mindennapjainkból, a pihenés és a munka egyensúlyának megtartása mellett óriási a jelentősége a rendszeresen elvégeztetett szűrővizsgálatoknak is, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy egy-egy betegség még azelőtt felfedezésre kerüljön mielőtt az életet megkeserítő maradandó károsodást, vagy végzetes tragédiát okozna. Minél hamarabb fedeznek fel egy betegséget, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. A legfontosabb szervezetten végzett szűrővizsgálatok:
·        45 és 65 év között kétévenként emlőszűrés (mammográfia)
·        25 és 65 év között háromévenként nőgyógyászati onkológiai méhnyak szűrés;
·       50 és 70 év között a Nemzeti Rákellenes Program keretében kísérleti programként a gyomor-bélrendszeri eredetű vérzés szűrése.
Vannak járványügyi okokból végzett szűrések:
-         tüdőszűrés
-         Hepatitis B szűrése
Egyéb szűrővizsgálatok, amelyeket a háziorvos javasolhat:
·        szájüreg vizsgálata, fogorvosi, sztomatológiai kontroll 45 éves kortól évente;
·        prosztatavizsgálat 40 és 70 év között évente;
·        bőrgyógyászati ellenőrzés, anyajegyek vizsgálata 20 éves kortól évente (sok anyajegy esetén félévente);
·        vastagbélszűrés
·        hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat: 30-40 éves kortól néhány évenként;
·        nyaki verőér és alsó végtag áramlás-vizsgálat: 40 éves kortól ötévente, szív- és érrendszeri betegségek magas kockázatával rendelkezőknek évente (túlsúly, magas vérnyomás, magas koleszterin és/vagy vérzsír szint, dohányzás, pozitív családi anamnézis);
·         pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata: 40 éves kor fölött, elsősorban nőknek, egy-kétévente
Bár egyes vizsgálatok járnak bizonyos kellemetlenségekkel, de ez elhanyagolható ahhoz képest, amit a már kialakult betegségek okozhatnak. Az egészség érték, amit kötelességünk megőrizni, hogy minél több időt tölthessünk szeretteink körében.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése