2013/02/11

HETI ÍZPRÓBA: VALENTIN-NAPI FINOMSÁGOK


A szerelem ünnepe

A szerelem sötét verem. A szerelem vak. A szerelem mindent legyőz. Nem szeretném tovább untatni a Kedves Olvasókat közhelyessé vált megállapításokal a szerelemről,hisz aki már volt szerelmes bizonyára átélte már annak minden periódusát legyen az örömteli, vagy szívszaggató. Valentin-nap : egy ünnep, amelynek eredete nem igazán tisztázott, habár számtalan legendát keltett életre. Mindenesetre a szerelem és a szeretet ünnepéhez sokféle babona, hiedelem, és néphagyomány kapcsolódik, amelyeket egyes vidékeken arra használtak, hogy a fiatal lányok megtalálják, vagy meghódítsák életük párját. Az 1800- as évektől a kereskedekedelem is jócskán prifitál a Bálint-napi „őrületből”, hiszen ilyenkor illik apró, személyre szóló ajándékokkal meglepni szerelmünket. Legyen az virág, édesség, plüssfigura, szerelmes üzenet – vagy akár egy kettesben gyertyafény mellett elfogyasztott romantikus vacsora. És, hogy mi minden kerülhet az ünnepi asztalra? Ebben segíthet a következő összeállítás,amelyben vágyfokozó alapanyagokból készülnek az ételek.

RECEPTEK
TEJSZÍNES ZELLERKRÉM-LEVES
Hozzávalók:2 evőkanál olivaolaj, 2 db vöröshagyma, 80 dkg zellerszár, 3 nagyobb burgonya,1 csokor petrezselyemzöld, 2 liter erőleves, 5 dl tejszín, 20 dkg füstölt sajt, 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 csokor zellerlevél, snidling, reszelt füstölt sajt, só, bors
Az oliva olajra rátesszük a megtisztított és kockákra vágott zellert, hagymát és a burgonyát. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük az erőlevessel és 15 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük. Majd hagyjuk kicsit kihűlni, és turmixgépbe öntve a sima krémmé mixeljük a zöldségeket. Visszatesszük a pépet a fazékba, felöntjük tejszínnel és hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot, és addig melegítjük, míg a sajt felolvad a levesben. Forrón, zellerlevelekkel, snidlinggel és reszelt sajttal, és pirított kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.
ASZALTSZILVÁS VALENTIN-NAPI CSIRKE
Hozzávalók: 8 szelet bacon, 4 csirkemell csont nélkül, úgy hogy a bőr maradjon rajta, 10 db kisebb hagyma, 1 csésze húsleves, 1 csésze száraz vörösbor, 1 csésze kimagozott aszalt szilva, 1 csésze pecsenyelé, 3 teáskanál szárított kakukkfű.
A szeletelt bacont forró serpenyőben kisütjük, és a felesleges zsírt leitatjuk róla. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd a szalonna zsírján mindkét oldalukat megsütjük. A visszamaradt zsírba tegyük bele a megpucolt hagymákat, és pirítsuk addig, amíg kissé barnák nem lesznek. Szűrjük le a zsírt a hagymáról, majd adjuk hozzá a húslevest, bort, az aszalt szilvát, a pecsenyelét és a kakukkfüvet. Fedjük le az edényt, és főzzük addig, amíg a hagyma meg nem puhul. Forraljuk a mártást sűrűre. Majd a sült csirke-melleket visszatesszük a szószba, és addig főzzük, amíg a hús is átsül.  A csirkét szedjük tányérra, öntsük le a szósszal, és tegyük a csirke tetejére a ropogós szalonnadarabkákat is.
KAKUKKFÜVES RAKOTT BURGONYA PARADICSOMMAL
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 40 dkg paradicsom, 8 tojás, 25 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 dl olaj, kakukkfű, só.
A burgonyát és a tojást megfőzzük, karikákra szeljük. Az felszelt hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, sóval, kakukkfűvel fűszerezzük, és pár percig pároljuk. Olajjal kikent tepsibe egy réteg burgonyát rakunk, rátesszük a tojáskarikákat és a hagymás paradicsomot. A tetejére egy sor burgonyakarikát rétegezünk, ráöntjük a tejfölt, morzsával megszórjuk, és a sütőben pirosra sütjük.
GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 2 db kockára vágott körte, 40 dkg kimagozott szőlőszem, 30 dkg eper felszelve, 3 narancs szeletelve, 1 dl konyak (vagy aki nem szereti, az alkoholt az rumaromával helyettesítheti), 1 evőkanál citromlé, édesítőszer
 Elkészítjük az öntetet, ráöntjük a gyümölcsökre. Jól lehűtve tálaljuk.
FAHÉJAS PUNCS ITAL 
Hozzávalók: 4 db alma, 20 dkg szárított füge, 10 dkg mazsola,4 db lédús narancs,1 liter kékszőlőlé,1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 4 evőkanál cukor

A kifacsart narancslevet a kékszőlőlével, és a cukorral felmelegítjük, és elolvasztjuk benne a cukrot. Beleszórjuk az előzőleg megtisztított és felkockázott almát, a megmosott majd nagyobb darabokra szelt fügét, és az előzőleg beáztatott mazsolát. Felforraljuk. Végül ízlés szerint ízesítjük a fahéjjal és a szegfűszeggel.

FORRÓ CSOKI HÁZILAG
Hozzávalók: egy tábla (10 dkg) jó minőségű étcsokoládé,0, 5 dl + 2 evőkanál forró víz,1, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor,1 kiskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál cukor.
Az apró darabokra tört étcsokoládét fél deci vízzel gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, fahéjat, vaníliás cukrot, végül felhígítjuk a tejjel és a vízzel.

MASCARPONÉS EPERKRÉM
Hozzávalók: 50 dkg mascarpone sajtkrém, 5 dkg méz, 2 dl hideg tejszín, 20 dkg cukor, 50 dkg eper, 40 dkg édes keksz, fahéj, pici só
A kekszet széttördeljük, kelyhekbe adagoljuk. A mascarponét a mézzel, a tejszínnel, a cukorral, a fahéjjal, és pici sóval, robotgéppel elkeverjük. Az epret apróra daraboljuk, majd a felét elosztjuk a keksz tetején, rárétegezzük a mascarpone hab felét, majd újra eper, végül hab következik. A tetejét eperszemekkel díszítjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése